שתף קטע נבחר

מנהיגים בעולם לנתניהו: "תתחייב למדינה פלסטינית"

אחרי השיחה בין אובמה לרה"מ, שבה חזר הנשיא האמריקני על קריאתו להקמת מדינה פלסטינית, גם נשיא צרפת ומזכ"ל האו"ם עשו זאת. "אין פתרון מעבר לשתי מדינות". מזכ"ל הליגה הערבית על זכיית נתניהו: מצער

הנושא הפלסטיני היה המוטיב החוזר בשיחות הברכה שקיבל בנימין נתניהו על ניצחונו בבחירות: נשיא צרפת פרנסואה הולנד התקשר אתמול (יום ו') לראש הממשלה הישראלי ובירך אותו על הניצחון, אך הפציר בו להיות מחויב לפתרון שתי המדינות.

 

הולנד, השוהה בבריסל, סיפר כי השיחה נערכה כ-10 דקות ואמר שעמדת צרפת בנושא הפלסטיני הייתה ונשארה שתי מדינות לשני עמים עם הבטחה לביטחון ישראל. "צרפת יכולה למלא תפקיד חשוב בפתרון המשבר ולשמש כמתווכת. שתי מדינות לשני עמים זהו הפתרון היחיד", אמר הולנד.

לחץ מדיני. באן, נתניהו והולנד (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
לחץ מדיני. באן, נתניהו והולנד(צילום: AFP, AP)

מזכ"ל האו"ם באן קי מון היה חריף יותר מהנשיא הצרפתי. "תצהיר על מחויבותך להקמת מדינה פלסטינית", נמסר בהודעה רשמית של האו"ם על תוכן השיחה בין באן לנתניהו.

 

בהודעה נמסר כי "המזכ"ל התקשר לברך את ראש ממשלת ישראל על ניצחונו בבחירות, אך הפציר בו לשוב לשולחן המשא ומתן עם הפלסטינים. אין דרך אחרת כדי לפתור את המשבר".

 

 

עוד נמסר כי באן גם ביקש מנתניהו לחדש את העברת כספי המסים לרשות הפלסטינית, שהוקפאו בשל פניית הרשות לבית הדין הבינלאומי בהאג. "אנחנו מוכנים לעבוד עם הממשלה החדשה שתקום", נאמר בהודעה.

 

השיחות הללו מגיעות 24 שעות לאחר שהנשיא אובמה שוחח עם נתניהו בטלפון. מלבד הברכה על הניצחון בבחירות, אובמה הבהיר שארצות הברית נותרה מחויבת לפתרון שתי המדינות שבמסגרתו תזכה ישראל לביטחון "ולצידה מדינה פלסטינית ריבונית ובת-קיימא".

 

אובמה ונתניהו הסכימו להמשיך בהתייעצויות על מגוון נושאים, כולל "בדרך הקשה" לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אובמה הדגיש את החשיבות שארצות הברית מייחסת לשיתוף הפעולה הצבאי, הביטחוני והמודיעיני עם ישראל "שמשקף שותפות עמוקה ותמידית בין שתי המדינות".

 

הוא גם אמר לנתניהו שממשלו "ממוקד בהשגת הסכם כולל עם איראן שימנע ממנה להשיג נשק גרעיני עם ערבויות לקהילה הבינלאומית שיבטיחו שתוכנית הגרעין שלה תהיה למטרות שלום". ההודעה האמריקנית על שיחת אובמה-נתניהו הייתה דיפלומטית ולא כללה את הביטויים הקשים של דוברי הממשל בעקבות התנערות נתניהו מפתרון שתי המדינות שהציג לפני שש שנים בנאום בר-אילן.

 

בתדרוך אמש לעיתונאים שב דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט למתוח ביקורת על נתניהו. "כשראש הממשלה הפגין חולשה במחויבותו לפתרון שתי המדינות, הוא רמז לעמדה שונה לא רק מזו של הנשיא אובמה, אלא לגבי המדיניות של הנשיא בוש, מדיניות שנתמכה בצורה חזקה על ידי דמוקרטים ורפובליקנים בקונגרס האמריקני", אמר ארנסט.

 

הדובר ציין כי הנשיא אובמה הבהיר בשיחתו עם נתניהו כי לא יהיה שינוי בכל הקשור ליחסי הביטחון בין ארה"ב לישראל, אך הממשל האמריקני מבצע הערכה מחדש של מדיניותה כלפי ישראל במוסדות האו"ם.

 

ארנסט נשאל גם על המשך כהונתו של השגריר הישראלי רון דרמר בוושינגטון וענה: "ראש הממשלה נתניהו יחליט מיהו האיש שימקם את עצמו בצורה הטובה ביותר לייצג את המדינה שלו בארה"ב. הנשיא וצוותו ימשיכו לשמור על קו קשר פתוח עם בת הברית שלנו ישראל. זה נכון לגבי הנשיא ובכירים אחרים".

 

גם בעולם הערבי הגיבו אתמול לזכיית נתניהו. מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, נשאל בראיון במצרים לגבי ניצחון נתניהו והגיב: "זה עניין מצער מאוד. כל האינדיקציות הראו שזה לא יקרה. עד עכשיו אנחנו לא יודעים איך תורכב הממשלה הבאה בישראל, אך יהיה המצב אשר יהיה, על פלסטין להחליט ועל מדינות ערב לסייע לה בכך לעשות הערכה מחודשת בעניין כינון השלום".

 

בתוך כך, אתמול נודע כי יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני ג'ון ביינר, שיזם את נאום נתניהו בקונגרס בתחילת החודש ורק הרחיב את הקרע בין וושינגטון לירושלים, יגיע לביקור ב-30 במרס. ביינר ייפגש עם נתניהו, הנשיא ראובן ריבלין ושר הביטחון משה יעלון.

 

ביינר יגיע לביקור בישראל בסוף החודש ויהיה לבכיר הבינלאומי הראשון שמגיע לארץ אחרי הבחירות. הפגישות יתקיימו לאחר השבעת הכנסת ה-20 ב-31 במרס.


פורסם לראשונה 20/03/2015 20:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים