שתף קטע נבחר

"האו"ם ידע על האבולה ולא הכריז מצב חירום"

מיילים פנימיים של ארגון הבריאות העולמי חושפים כי מומחים מטעמו התריעו שנגיף האבולה מתפשט במהירות, אך בארגון חששו מפגיעה בכלכלה המקומית ולא הכריזו על מצב חירום. "זקוקים לסיוע בבהילות", נכתב

שבועות ארוכים לאחר שהתגלה מקרה האבולה האחרון בליבריה, ואף שבמדינה החלו לטפח תקוות כי המגפה שגבתה חיי רבים כל כך מתקרבת לקיצה, ניפצו תוצאות מעבדה חדשות שהתקבלו אתמול (יום ו') את התחזיות האופטימיות ואישרו שאדם נוסף נדבק במחלה.

 

עוד חדשות בעולם:

בהשראת ר"מ הודו: שיעורי יוגה לעובדי מדינה

אסיר רצח את אשתו במהלך ביקור התייחדות

מתה אמו של רוחאני: "בוכה מצער "

 

הטיפול האיטי במגפה, שהכניעה יותר מ-10,000 מאזרחי ליבריה לבדה, והטענות על היערכות לוקה שלא מנעה את האצת קצב ההידבקות, קיבלו משנה תוקף נוסף עם פרסום מסמכים שהודלפו ומהם עולה כי ארגון הבריאות העולמי (WHO) לא מיהר להכריז על מצב חירום עולמי במשך חודשים מחשש לפגיעה בכלכלת גינאה ומדינות נוספות.

יותר מ-10,000 בני אדם מתו מהמגפה בליבריה לבדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יותר מ-10,000 בני אדם מתו מהמגפה בליבריה לבדה(צילום: AFP)
 

"מה שאנחנו רואים בשטח הוא קצה הקרחון", כתב אחד המומחים לטיפול במחלה במשרדי הארגון באפריקה למטה בז'נבה, "אנחנו זקוקים לסיוע רב בדחיפות בהולה". כאשר נשלח המייל כבר נרשמו ביבשת מאות מקרי תמותה וקצב ההדבקה רק האיץ. עובדת אחרת, שהוצבה גם היא באזור, כתבה לארגון "לא נצליח להשתלט על ההתפרצות אם לא נשנה לחלוטין את אופן הטיפול בה".

 

זמן מה לאחר מכן ואף שהאזהרות הוסיפו להצטבר הצהיר הארגון כי התפרצות האבולה הנוכחית דומה להתפרצויות שאירעו בעבר בסדר גודל קטן בהרבה. בהודעת טוויטר ששלח דובר הארגון, גרגורי הרטל, והופצה על ידי כלי תקשורת בריטי תהה האחרון בתשובה לשאלת רשת ITV NEWS האם עיתונאים רוצים לשבש כלכלה של אזור עצום רק בגלל 130 מקרים חשודים או מאומתים.

"אנחנו זקוקים לסיוע בהול ומיידי", כתב אחד מעובדי הארגון במיילים שהודלפו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"אנחנו זקוקים לסיוע בהול ומיידי", כתב אחד מעובדי הארגון במיילים שהודלפו(צילום: רויטרס)

בתכתובות דואר אלקטרוני נוספות שהופצו, חזרו והזהירו נציגיו של הארגון מאוזלת יד. אך בארגון מוסיפים לטעון שההתפרצות לא הייתה צפויה ונועצים את האשם בגורמים רבים, בהם היעדר משאבים ומידע בשטח. בפועל, כך עולה מהתכתובות, חששו בארגון גם מזעמן של המדינות האפריקניות, שמצדן דאגו שהמצב ישפיע על האינטרסים שלהן בענף הכרייה או יגבילו יציאת מוסלמים למכה.

 

"ההכרזה על מצב חירום היא המוצא האחרון", כתבה ד"ר סילביה בריאנד שמנהלת את המחלקה למחלות נגיפיות ולא נגיפיות בארגון הבריאות העולמי. "נראה שיהיה יעיל יותר להשתמש בדרכים דיפלומטיות בשלב זה". חמישה ימים לאחר מכן, הזהירה מרגרט צ'אן, המנהלת הכללית של הארגון במזכר שדלף אף הוא כי מקרים חדשים של אבולה עשויים להתגלות בקרוב גם במאלי, בחוף השנהב ובגינאה. עם זאת, היא חתמה את המזכר בכך שהצהרה על מצב חירום עולמי ואפילו כינוס ועדה מיוחדת לטיפול בנושא "הם צעדים שעשויים להיתפש כעוינים בשלב זה".

צוותי הסיוע התריאו, אך בארגון הבריאות העולמי התמהמהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צוותי הסיוע התריאו, אך בארגון הבריאות העולמי התמהמהו(צילום: AFP)
 

מבקרים וחברי עבר בארגון דחו את דבריה של צא'ן. "זה כמו לומר שאתה לא רוצה להתקשר למכבי האש כי אתה מפחד שהכבאיות יפריעו לשכנים", אמר מייקל אוסטרהולם, מומחה למחלות מידבקות באוניברסיטת מינסוטה. בסופו של דבר, ורק לאחר שמספר המתים מהמחלה נשק לאלף, הכריז הארגון על מצב חירום עולמי בתחילת חודש אוגוסט. כאמור, חודשים לאחר שרבים מנציגיו התחננו להכרזה שכזו. כשבוע לאחר מכן שיגרה ארצות הברית אלפי חיילים למערב אפריקה והקימה בתי חולים ניידים במערב היבשת. עם התפשטות המחלה למדינות מערביות, במקרים בודדים בלבד, חברו גם בריטניה, צרפת, סין, קובה ומדינות רבות אחרות ,בהן ישראל, למאמצים.

 

הודות לסיוע, הודיע נשיא ניגריה שמדינתו נקייה מאבולה כבר בחודש אוקטובר, ועקומת שיפור ברורה הורגשה בכל האזור. "היינו צריכים לקבל החלטות גורליות לגבי חיי אדם עד שארגון הבריאות התעורר", מחה בעקבות דליפת המיילים אחד הפעילים שסירב להזדהות. "אני לא חושב שהייתה איזושהי התנהלות אנטגוניסטית מכוונת, אבל בהחלט הייתה שאנונות". מנגד,טען גורם בארגון "כי קל מאוד להאשים בדיעבד, אך הנושא נבחן בכובד ראש לכל אורך התקופה. החשש לכלכלה המקומית היה ריאלי כי קריסה של הכלכלה מובילה גם היא באופן ישיר לרעב, לירידה קיצונית בהרגלי ההיגיינה וגם לתמותה".


פורסם לראשונה 20/03/2015 22:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פינוי גופות בליבריה
צילום: AP
מומלצים