שתף קטע נבחר

האימונים יוגברו, אלפי מילואימניקים ישוחררו

בעקבות לקחי מבצע צוק איתן ודו"ח מבקר המדינה שקבע כי כוחות המילואים אינם ערוכים למלחמה הבאה, הרמטכ"ל איזנקוט מתכוון לבצע מהלך דרמטי לחיזוק זרוע היבשה. על הפרק: מערך מילואים קטן יותר - אבל מאומן יותר. בקרוב: שחרור אלפים משירות פעיל, חלקם בני 35-31. הפרטים מתפרסמים הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

הקיצוץ שבדרך: בצה"ל שוקדים על מהלך דרמטי במטרה לחזק את זרוע היבשה, תוך התמודדות עם תקציב מוגבל אל מול שלל האיומים בשטח. אחת המשימות המרכזיות של הרמטכ"ל החדש גדי איזנקוט בקדנציה הקרובה היא חיזוק זרוע היבשה, שהוזנחה בשנים האחרונות בהשוואה לזרועות האוויר והמודיעין, שקיבלו עדיפות שבאה לידי ביטוי בתקציבים ובתוכניות המבצעיות.

 

בתחקירי מבצע צוק איתן עלה שוב ושוב הפער ברמת המוכנות של כוחות היבשה אל מול האיום הספציפי של המנהרות ובכלל מול הפעילות של חמאס בשטח. קצין בכיר בזרוע היבשה, האחראי בין היתר על הפקת הלקחים, אמר ל"ידיעות אחרונות": "צריך לומר ביושר שהיבשה לא הגיעה מוכנה מספיק למלחמה. במקום להתכחש לזה, יש לשפר את המצב".

מעתה: איסור על ביטול אימוני יחידות סדירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעתה: איסור על ביטול אימוני יחידות סדירות(צילום: AFP)

הרמטכ"ל איזנקוט, שלמד את הסוגיה טרם כניסתו לתפקיד, הודיע בפורומים השונים על הגדלה משמעותית של התקציבים לזרוע היבשה כדי לתקן במהירות את המעוות, בטרם תיפתח מערכה נוספת. לכן הנחה את סגן הרמטכ"ל יאיר גולן להסיט תקציבים מתוך הצבא במהלך התייעלות פנימי, כדי לשמור על רמת הכשירות והמוכנות למלחמה, שאותה הציב בראש סדרי העדיפויות של הצבא.

 

כחלק מהמהלך הוחלט להגביר את אימוני כוחות החי"ר והשריון, ונאסר על ביטול אימוני יחידות סדירות לטובת הקפצות בגלל כוננות - אלא רק באישור חריג, תוך דרישה מהמפקדים לנהל סיכונים כדי לא לפגוע באימונים. בשלב הבא יצטרך איזנקוט לשכנע את הדרג המדיני בנחיצות רכישת כלים ממוגנים ומערכות הגנה לזרוע היבשה.

 

השינוי הדרמטי ביותר בזרוע היבשה מתבצע במערך המילואים. לפני ארבעה חודשים פרסם מבקר המדינה דו"ח חריף על מצב מערך המילואים ביבשה, אשר אינו מאומן ומצויד כהלכה לקראת המלחמה הבאה. מהדו"ח עלה שבשל קיצוץ בתקציב האימונים, מקצה זרוע היבשה תקציב לתרגילי מילואים שמאפשרים לגייס רק 80 אחוז מהחיילים.

 

"במצב הזה", מתריע המבקר, "אין ודאות כי חיילי המילואים ביחידות שיגיעו ביום פקודה בשעת חירום הם אלה שעברו את האימונים הנדרשים להם". המבקר אף מתח ביקורת על הרמטכ"ל היוצא בני גנץ ועל שר הביטחון משה יעלון, וקבע כי "לא נמצא כי הרמטכ"ל ממליץ בפני שר הביטחון על היקף מערך המילואים הנדרש לצורך היערכות צה"ל", וכי "לא נמצא כי שר הביטחון מאשר את רמת הכשירות הנדרשת למערך המילואים ושהוא מציג אותה לפני הממשלה".

 

מבקר המדינה ממליץ לרמטכ"ל לקבוע תקציב מינימום לשמירת כשירות מערך המילואים, שבמרכזה האימונים. במסגרת המסקנות שהתבססו על דו"ח האלוף רוני נומה - שעמד בראש הוועדה המיוחדת לבחינת כשירות מערך המילואים - הוחלט לצמצם את היקף כוחות המילואים, ואת הכוחות הנותרים לאמן באופן משמעותי, כך שייווצר מערך מילואים קטן יותר ומאומן יותר.

 

בהתאם לכך הוחלט על מהלך רחב של צמצום היקפן את יחידות המילואים. מתקן שלעתים הגיע ל-200% ולרוב עמד על 160% הוחלט לרדת ל-120% לכל היותר. המשמעות: שחרור אלפי משרתי מילואים בגילים צעירים יחסית של בין 31 ל-35. בשלב הראשון החיילים לא יזומנו למילואים לצורך אימונים ותעסוקות, ובשלב השני ייגרעו לגמרי וישוחררו מצה"ל סופית. מג"דים ומח"טים במילואים משחררים מהיחידות שלהם חיילים, בחלקם בגילים צעירים, ואלה שנותרים יוצאים לאימונים ארוכים יותר. כך למשל שתי חטיבות - הראל ונגב - היו הראשונות ליישם את המסקנות, והתרגיל שביצעו התארך משבוע לשבועיים.

 

סוגיה נוספת שעלתה נגעה לטיפול במנהרות. יחידת יהלום ידעה לטפל במנהרות, אך התברר כי הייתה קטנה מדי וללא מספיק אמצעים לטפל בעשרות פתחי מנהרות בו זמנית. עוד התברר כי פתרונות טכנולוגיים נוספים הבשילו מאז המבצע, ובעקבות כך הוחלט באופן מיידי להגדיל את היחידה בצורה דרמטית וכמעט להכפילה במספר הלוחמים, הקצינים במילואים וכמובן באמצעים מתקדמים - כך שתוכל לתת מענה גם בשתי זירות לחימה.

 

בכלל, אם בעבר בכל הנוגע ללחימה תת-קרקעית ניתן היה להתבסס על היחידות המיוחדות והמובחרות המתמחות בתחום, כיום כבר חלחלה בצה"ל ההבנה שלכל גדוד חי"ר צריכה להיות יכולת עצמאית להתמודד עם האיום התת-קרקעי. בבסיסי הטירונים של גולני, של צנחנים, של גבעתי ושל הנח"ל הונחו תשתיות מיוחדות לאימונים מול מנהרות כדי לתרגל את הלוחמים ללחימה בתנאים החדשים שפגשו בקיץ האחרון. הנחיה נוספת מדברת על צמצום הכוחות הקבועים המבצעים פעילות בשטחים, בעזה ובלבנון והעברתם לאימונים, ותפיסתו של הרמטכ"ל החדש היא כי במציאות התקציבית יש לנהל את הצבא תוך לקיחת סיכונים מחושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
המבקר מתח ביקורת על גנץ ויעלון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים