שתף קטע נבחר

"תנו למוגבלים נפשית לעבוד בגני ילדים"

תקנות שירות המדינה אוסרות על העסקת אנשים עם מוגבלות נפשית בטיפול בילדים במעונות היום. ביוזמת "סיכוי שווה" טוענים: מדובר באפליה אסורה וגורפת שיש לבטל. משרד הכלכלה: מנסים לתקן את החוק כבר כמה שנים

מצד אחד מקדמים, מצד שני מפלים: במקביל לצו המחייב מעסיקים להגדיל את שיעור העסקת אנשים עם מוגבלויות - תקנות של שירות המדינה אוסרות על העסקת אנשים עם בעיות נפשיות בטיפול בילדים במעונות היום. ביוזמת סיכוי שווה - המובילה את המאבק לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה, סבורים כי מדובר באפליה אסורה וגורפת שיש לבטלה.

 

עוד על העסקת אנשים עם מוגבלויות - בערוץ קריירה:

 

מדובר בסעיף לתקנות הפיקוח על מעונות היום מ-1968. סעיף 18 ב' מפרט את התנאים הרפואיים להעסקת עובד ובמסגרתו מצוין איסור להעסיק אדם עם מחלה מדבקת - ומיד אחריו איסור להעסיק עובד החולה במחלת נפש. "מוגבלות נפשית אינה מסוכנת לציבור ואינה מפריעה לעבודה מול אנשים או ילדים", אומר אורן הלמן, ממקימי סיכוי שווה, סמנכ"ל בחברת החשמל ואב לילדה בחינוך המיוחד. 

 

הלמן מציין כי האיסור חמור במיוחד לאור הדה-לגיטימציה שממילא קיימת כלפי אנשים עם מוגבלויות נפשיות. "מצבים של חרדה, פוסט טראומה או דיכאון ניתנים לטיפול תרופתי", הוא מסביר. "אם נוצרת בעיה - הם ייעדרו ממקום העבודה, כמו בכל מחלה אחרת - אבל זה לא משפיע על היחס לבני אדם אחרים. צריך לבחון כל מקרה לגופו ולא לתת הנחיה גורפת, שאוסרת על כל מי שיש לו מוגבלות נפשית לעבוד בגני ילדים".

 

"כאב לשתי בנות בגנים, אשמח אם יטפלו בהן אנשים עם מוגבלות", הוא אומר. זה חלק מהחיים שלנו - 14% מאוכלוסיית ישראל הם עם מוגבלות - 1.1 מיליון אנשים וילדים. בשנת 1965 היו דעות קדומות וחשוכות על אנשים עם מוגבלות בכלל ועל אנשים עם מוגבלות נפשית בפרט. ב- 2015 הגיע הזמן להתעורר ולהבין: מוגבלות נפשית אינה מסוכנת. היא לא חייבת להפריע לאדם לעבוד ולטפל בילדים".

 

לא האפליה היחידה בשירות המדינה

הדס גלילי, עובדת סוציאלי המתמחה בשילוב אנשים עם מוגבלויות בשוק העבודה ופעילה בסיכוי שווה, סיפרה כי "פנינו לאחד הגופים הגודלים שמתפעלים את המעונות וביקשנו להפנות אליהם עובדים ועובדות שמתמודדים עם מגבלה נפשית ונמצאים בתהליך, שמסוגלים ורוצים לעבוד. הם הביעו נכונות ואמרו שהם תומכים בה, אבל כשרצינו להתחיל את התהליך הם אמרו שעם כל הרצון הטוב יש בעיה, כי התקנות אוסרות על כך במפורש".

 

בסיכוי שווה דורשים ממשרד הכלכלה לשנות את התקנה. "משרד ממשלתי שמחזיק את מרכז התמיכה למעסיקים, את האבחונים לאנשים עם מוגבלות, הוא זה שמגביל את השתלבותם של אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה", אומרים שם.  "אדם עם מוגבלות נפשית הוא בהכרח אדם אלים? האם מישהו במשרד חושב שהפרעה נפשית היא מדבקת? סטטיסטית אין שום קורלציה בין הפרעה או מחלה נפשית לאלימות". 

 

אין זו האפליה היחידה נגד אנשים עם מוגבלויות בשירות המדינה - לפני כשלושה חודשים חשפנו, כי מכרז שפרסם משרד הביטחון למתן שירותי ליווי וסיעוד לנכי צה"ל, אינו פתוח אף הוא להשתתפותם של בעלי מוגבלויות באופן גורף. ממשרד הביטחון נמסר בזמנו כי חרף האמור במכרז - הרי ש"ככל שהמלווה ימסור אישור רפואי מרופא תעסוקתי שלפיו המלווה כשיר לבצע את עבודת הליווי והטיפול בנכה צה"ל, על אף מוגבלות רפואית כזו או אחרת, אזי לא תהיה מניעה להעסיקו".

  

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "משרד הכלכלה מנסה מזה מספר שנים לתקן את חוק הפיקוח על מעונות היום. בנוסח החדש, אכן ישנה התייחסות מחודשת לנושא העסקת חולי נפש, אשר משנה את ההתייחסות הגורפת בחוק הקיים להיבטים ספציפיים. לצערנו, הצעת חוק לא זכתה לתמיכת הכנסת וגם הממשלה היוצאת, לא אישרה את הנוסח שהוגש על ידי שר הכלכלה בנט לפני מספר חודשים לוועדת השרים לחקיקה, בשל התנגדות משרד הבריאות לסוגיות, שאינן נוגעות לקביעת התנאים הנוגעים למחלת הנפש.

 

"משרד הכלכלה, האמון גם על שילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה, פועל בנושא, בשיתוף הארגונים והגופים הייצוגים השונים ואנו מקווים שהצעת החוק תאושר סוף סוף על ידי הממשלה הבאה, לרבות תיקון הסעיף כאמור. עוד יודגש כי עד תיקון החוק, שככל שתתקבל פניה בנושא, יפעל המשרד לבחינתה".

 

לעדכונים על משרות פנויות לאנשים עם מוגבלויות בעמוד הפייסבוק של עמותת סיכוי שווה - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים