שתף קטע נבחר

צה"ל איבד את התיק, המשתמט לא ייענש

בגיל 17 עבר ש' להונגריה מבלי להסדיר את ענייניו מול צה"ל. כמעט 20 שנה לאחר מכן, כשהוא רופא, הוא ביקש לשוב לבקר בישראל, אך חשש כי ייעצר. הוא הציע את שירותיו לצבא, אך הופתע לגלות כי התיק נגדו אבד ולכן נסגר

חלמאות צה"לית פטרה משתמט מעונש: אזרח ישראלי שנחשב למשתמט בשבע השנים אחרונות לאחר שעבר להתגורר בחו"ל, יורשה לבקר בישראל ואף לשוב להתגורר בה מבלי שירצה ולו שעה אחת בכלא הצבאי. זאת מכיוון שתיק העריקות שלו אבד בבקו"ם.

 

הדין הפלילי המחייב ענישת כל אזרח שהשתמט מגיוס חל גם על מי שעזב לחו"ל מבלי להסדיר את חובותיו לצה"ל. ד"ר ש', כיום בן 36, עזב את הארץ בגיל 17 להונגריה יחד עם אביו ושם למד רפואה. הוא קיבל שוב ושוב דחיית שירות עד שנת 2008. בשנה זו החלה מבחינת הצבא תקופת עריקותו.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
 

בשנה האחרונה, מחשש שייעצר ברגע שינחת בנתב"ג, פנה באמצעות עורכי דינו אילן כץ ונדב גרוס לגורמי מיט"ב (הבקו"ם), והציע לשרת שירות מקוצר בצה"ל כרופא, כחלופה לשירות המלא שלא עשה. בנוסף, ביקש ש' לשרת גם במילואים, אך בתמורה ציפה משלטונות הצבא להתחשב בכך, ואם יועמד לדין - ביקש שהדבר ייעשה בדין משמעתי בבית דין צבאי, ולא פלילי. זאת כדי להימנע מהרשעה פלילית שתהווה כתם משמעותי על הקריירה שלו.

 

במצבים דומים נוהגים בתי הדין הצבאיים שדנים בהשתמטות כה ארוכה, בת כשבע שנים, להרשיע, להוסיף רישום פלילי ולשלוח את המשתמט או העריק לחצי שנה לפחות בכלא צבאי.

 

עורכי דינו של ש' פנו לצבא והסבירו: "מרשנו בעל הכשרה העשויה לסייע למערכת הצבאית, ומעוניין להסדיר את מעמדו לא כדי לשוב להתגורר בישראל, אלא אך ורק כדי שהוא ובני משפחתו יוכלו לבקר בה מעת לעת". לדבריהם, "בימים אלה קיים מחסור משווע של רופאים בצה"ל. התועלת בגיוסו של מרשנו תוך ויתור על הענשתו במלוא חומרת הדין, עולה כאין שיעור על התועלת שתצמח מהעמדתו לדין".

 

עו"ד אילן כץ (צילום: ניצן דרור אלי סגל) (צילום: ניצן דרור אלי סגל)
עו"ד אילן כץ(צילום: ניצן דרור אלי סגל)

 

בימים האחרונים הופתע הרופא לקבל הודעה מקצין פניות הציבור של מיט"ב, סגן דניאל שרים, שלפיה "הוחלט לסגור את תיק העריקות העומד כנגדו, ולפטור אותו מכל חובת שירות ביטחון. ככל הנוגע לצה"ל, עניינו מוסדר ולא חלים עליו הגבלים כלשהם".

 

הסיבה להחלטה נבעה מכך שתיק העריקות הכולל את כל מסמכיו הצבאיים של ד"ר ש' אבד, מה שמונע מהצבא להעמידו לדין כלשהו וגם לא לדרוש את התייצבותו לשירות. מקורביו של הרופא ציינו כי הוא שמח לקבל את ההודעה, ונכון היה לתרום

לצבא גם בגילו המתקדם יחסית. גורמים צבאיים מסרו בתגובה: "כיום תיקי עריקים הם ממוכנים ונותרה כמות קטנה בלבד של תיקים פיזיים למניעת הישנות מקרים כגון זה בעתיד".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל רואה בחומרה את עבירת העריקות. במקרים שבהם חייל נחשד בעבירה זו מוגש נגדו כתב אישום והתביעה הצבאית אף עותרת להטלת עונשי מאסר ממושכים. במקרה זה, אמנם היה מדובר במי שנחשד בעריקות משירות צבאי לפרק זמן ממושך, אך בידי צה"ל לא היה החומר הראייתי הנדרש לשם העמדתו לדין פלילי. בעקבות המקרה המדובר, נערך תחקיר והופקו הלקחים הנדרשים לטיפול בתיקי עריקים ומשתמטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הבקו"ם. המסמכים אבדו (ארכיון)
צילום: מוטי קמחי
צילום: רועי עידן
עו"ד אילן כץ
צילום: רועי עידן
מומלצים