שתף קטע נבחר

צעד תימני פזיז: פספוס אמריקני מול החות'ים

עיוורון אמריקני: המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב והנשיא אובמה היו מקובעים בצורך להילחם באל-קאעידה ולא ראו את הסכנה הגדולה שהתפתחה בתימן. וגם: הקשר להסכם הגרעין עם איראן והסכנה הכלכלית לישראל

ארצות הברית שוב פספסה בגדול, הפעם בתימן, כשלא העריכה נכון את העוצמה הצבאית של החות'ים בתמיכת איראן והשבטים הסוניים הנאמנים למשטר הישן. לא שהיה חסר לארה"ב מודיעין, היה לאמריקנים ויש לאמריקנים יותר מודיעין בתימן מאשר לכל אחד אחר, כולל לאיראנים.

 

האמריקנים גם יודעים מהי המשמעות האסטרטגית של השתלטות השבט השיעי הנאמן לאיראן על מצר באב אל-מנדב בכניסה מהאוקיינוס ההודי לים האדום. אבל המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב והנשיא אובמה היו מקובעים בצורך להילחם בבסיס אל-קאעידה בתימן ולא ראו את הסכנה הגדולה בהרבה שקורית מתחת לאפם.

 

כמו שלדאעש בעיראק עוזרים הסונים של סדאם חוסיין, כך בתימן עוזרים לחות'ים הצבא שנאמן לנשיא שהודח עלי עבדאללה סאלח. אלו שקיבלו בעיטה במערכה הקודמת, חוזרים עכשיו בתור מנצחים. מנפלאות המזרח התיכון, שבבית הלבן פשוט לא מבינים.

 

למזלו של הנשיא אובמה, הפנטגון הורה לפנות את אנשי המודיעין הצבאי והכוחות המיוחדים האמריקניים שפעלו מבסיס חיל האוויר התימני נגד אל-קאעידה, בסיס אל-אנאד. זה קרה לפני שבוע. שלשום כבשו

החות'ים את הבסיס. אבל אנשי הצבא וקהיליית המודיעין האמריקנים היו כבר רחוק משם. כך נמנע פיאסקו גדול עוד יותר.

 

השאלה היא מה גרם לעיוורון האמריקני ואם יכלו לעשות משהו כדי לקדם את פני הרעה. התשובה היא ברורה למדי. העיוורון האמריקני נבע בעיקר מפני שהעריכו לא נכון את כוחם של החות'ים, אבל לא פחות מכך מכיוון שלא רצו להרגיז את האיראנים בתקופה קריטית לגיבושו של הסכם בעניין הגרעין.

עוקב מקרוב אחר המבצע. שר ההגנה של סעודיה מוחמד בן סלמאן בחמ"ל ()
עוקב מקרוב אחר המבצע. שר ההגנה של סעודיה מוחמד בן סלמאן בחמ"ל

גם עכשיו, כשהסעודים כבר נחלצו לפעולה, האמריקנים מעדיפים "להוביל מאחור" כמו שעשו בלוב אבל בפרופיל נמוך עוד יותר. הם בסך הכול מספקים לסעודים מידע על מטרות בתוך תימן ועל התקדמות החות'ים לעבר בירת דרום תימן עדן ולעבר מצר באב אל-מנדב.

 

לאמריקנים שמפעילים באזור עשרות מטוסים ללא טייס יש מידע מטרות מצוין על מה שקורה שם בכל רגע, ואת המידע הם מעבירים לחיל האוויר הסעודי שיש לו מטוסי F-15 ו-F-16, וגם לחילות האוויר של מדינות המפרץ האחרות וירדן ומצרים שמשתתפים במבצע. אבל בניגוד ללוב, האמריקנים לא נותנים סיוע ממשי. שוב, כדי לא להרגיז את האיראנים.

 

אבל המחדל האמריקני בתימן אינו הסיפור העיקרי כאן. השתלטות החות'ים על דרום תימן והאיום על מצר באב אל-מנדב הוא האיום העיקרי מפני שהוא מאפשר לאיראן לחסום בכל עת את נתיבי השיט הבינלאומיים המובילים דרך תעלת סואץ והים האדום לאסיה ולמזרח אפריקה.

 

האיום על נתיבי השיט 

זה מאיים למעשה איום גלובלי גם על אירופה, אבל בעיקר על המדינות שתעלת סואץ והים האדום הם נתיבי השיט המסחרי העיקריים שלהם. ישראל עומדת בראש הרשימה. מצרים, סודן, ירדן, ערב הסעודית ואתיופיה הן מדינות נוספות שאיראן תוכל בקלות לאיים עליהן. האמריקנים כבר לא יוכלו לשלוח במהירות נושאות מטוסים מהים התיכון למפרץ הפרסי בשעת הצורך או אספקה צבאית אם תתפתח מלחמה במפרץ הפרסי, מפני שיצטרכו לקחת בחשבון שהאיראנים יכולים לחסום נתיב זה באמצעות בסיסם בבאב אל-מנדב.

 

זו גם הסיבה שאיראן ריכזה מאמץ בתמיכה בחות'ים בתימן וניצלה את הכאוס בארץ זו כדי להשליט עליה את עושי דברה. איראן נקטה בתימן בדיוק את אותה מדיניות שהיא נוקטת בלבנון, בסוריה ובעירק. היא אינה נלחמת בעוצמה אלא מוצאת לה "שליח" שיעשה את דברה.

 

איראן זיהתה את ההזדמנות בתימן, שבה מתנהלת מלחמת הכול בכול. זה לא החות'ים שמשתלטים בתימן, כמו במקרה של דאעש בעיראק. הצלחת החות'ים נובעת במידה רבה מכך שהם נעזרים בשליט המודח של תימן עלי עבדאללה סלאח ואנשיו שלמעשה שולטים בחלק ניכר מכוחות הביטחון התימניים בארגוני המודיעין ובעיקר בחיל האוויר התימני.

תוצאות התקיפה הסעודית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תוצאות התקיפה הסעודית(צילום: EPA)

לא לחינם יכלו החות'ים להשתלט מהר כל כך על שדה התעופה המרכזי בנאנד. משדה תעופה זה יצא המטוס שהפציץ את מעונו של הנשיא המכהן שמצא מקלט בעדן, כך שהחות'ים שמונים בין 7,000 ל-10,000 לוחמים הם לא היחידים שפועלים בשליחות איראן. יש גם שבטים סוניים, מיליציות חמושות סוניות ויחידות של הצבא התימני הנאמנות עדיין לנשיא המודח עלי עבדאללה סאלח שעובדים אצל האיראנים ומקבלים ממנה תמיכה.

 

שוב איראן ניצלה את הכאוס שנוצר בעקבות הטלטלה בעולם הערבי למטרותיה. אבל הפעם ערב הסעודית, שהבינה שהישועה לא תצמח לה מארה"ב, יצאה למלחמה. אפשר להבין זאת. השתלטות נאמני איראן על תימן מאגפת את ערב הסעודית מכל העברים בכוחות נאמנים לאיראן. אם איראן תרצה היא תוכל לא רק לשתק את הערים בחלקה המערבי של ערב הסעודית ולגרום צרות בממלכה כולה, אלא גם להפסיק את תנועת עולי הרגל למכה בדרך הים, המתנהלת דרך הים האדום ודרך האוקיינוס ההודי.

 

ברגע שאיראן ובעלי בריתה חולשים על מצר באב אל-מנדב, בנוסף לשליטה על מצר הורמוז, הם למעשה יכולים לנתק את אספקת הנפט והגז במכליות כמעט לכל העולם. זה איום גלובלי ואיום ישיר על ערב הסעודית, לכן נחלץ המלך הטרי של ערב הסעודית סלמאן והעמיד את עצמו בראש קואליציה מוסלמית מפקיסטן ועד מצרים שנלחמת באוויר ומהקרקע במאמץ לבלום את השתלטות החות'ים על דרום תימן.

 

כמו הפעולה נגד דאעש 

בקואליציה הזאת כמעט 150 מטוסי קרב ו-150 אלף לוחמי קרקע סעודים. זה כוח משמעותי. הדיבורים על הכוח הזה ועל הקמתו ועל הצורך לבלום את החות'ים בתימן התנהלו כבר כמה חודשים, אבל כשהחות'ים בסיוע תומכיהם האיראנים התקרבו למצרי באב אל-מנדב, הסעודים הבינו שאם לא יפעלו עכשיו זה יהיה מאוחר מדי. הם מפציצים כרגע בעיקר את בסיסי חיל האוויר של תימן, שכאמור מסייע לחות'ים, ופוגעים בריכוזים בדיוק באותה שיטה שבה עושים זאת האמריקנים בהצלחה נגד דאעש.

 

הסעודים יודעים שפעולה אווירית לא תספיק אפילו אם הם מקבלים מודיעין מטרות מהאמריקנים ומגורמים אחרים באזור. לכן הם ריכזו את הכוח היבשתי הגדול והם כנראה מתכוונים להשתמש בו. הם מבינים שרק כוח גדול יכול לטפל בחות'ים. אבל החות'ים אינם האויב היחיד שיש לסעודים ולאמריקנים בתימן: הבסיס החזק ביותר של אל-קאעידה בחצי האי ערב נמצא בתימן.

 

הסניף התימני של אל-קאעידה הוא המרוויח העיקרי מהמרד החות'י, אבל יש שמועות שהאיראנים מסייעים גם לו כדי לערער את היציבות בתימן. בכל מקרה, לסעודים יש אינטרס חשוב להחזיר את משטרו של הנשיא אל-האדי על כנו. הצלחה או כישלון הם גורליים מבחינת ערב הסעודית, והקואליציה הסונית שהתייצבה לצדה מאוחדת נגד הציר הרדיקלי השיעי בהובלת איראן.

הנשיא התימני הנמלט (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא התימני הנמלט(צילום: AP)

האינטרס הישראלי ברור: נתיבי ההברחה של הנשק מאיראן לעזה עוברים דרך באב אל-מנדב ודרך תימן. תימן שימשה בסיס משנה לאיראנים בדרכם לסודן כשניסו להבריח נשק דרך סודן, משם למצרים ומשם דרך המנהרות לעזה. הבסיס הזה כעת מתחזק, אף כי סודן כבר אינה בעלת בריתה של איראן. וגם זו התפתחות חשובה.

 

סודן חברה בקואליציה שבראשות ערב הסעודית עקב מחלוקת מדינית קשה עם איראן בחצי השנה האחרונה, ולכן האיום הנשקף לישראל ולמצרים הוא כעת פחות משהיה למרות ההשתלטות על באב אל-מנדב. אולם האיום על נתיבי השיט של ישראל אם ישתלטו החות'ים על הצד התימני של מצרי באב אל-מנדב

הוא חמור ומשמעותי מבחינתנו, בעיקר מבחינה כלכלית.

 

כאמור בתימן מתנהלת מלחמת הכול בכול, אבל ההתערבות הסעודית היא חדשות טובות מבחינתנו, ורק צריך לאחל שהם יצליחו, מפני שהאמריקנים כבר לא מה שהיו.

 

האירועים הם בשורה רעה לעשרות היהודים שעוד נותרו בעיירה ראידה, כ-70 ק"מ ממערב לצנעא. יש עוד בודדים כנראה גם בדרום תימן, וגם גורלם לא ידוע כרגע.

 

הייתי בתימן לפני כמה שנים וכבר אז היו החות'ים סכנה ופגעו ביהודים, אולם המשטר שמר על הקהילה וחילץ את היהודים מאזור שלטונם של החות'ים. אותו עבדאללה סאלח, שבזמנו נלחם בחות'ים, היום מסייע להם ואחראי במידה רבה להישגיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שרידי התקיפה הסעודית בתימן
צילום: EPA
מומלצים