שתף קטע נבחר

הליכוד וכחלון בנתק; אין תוצאות בפגישת נתניהו-בנט

לאחר החרמת תחילת המו"מ, לא נקבע מועד לפגישה בין נציגי כולנו לליכוד. בבית היהודי חוששים: "נתניהו ישאיר אותנו באופוזיציה, התחושות מהליכוד לא טובות". נציג ישראל ביתנו דווקא מרוצה: "הייתה אוזן קשבת"

המו"מ הקואליציוני נמשך, ואיתו גם הנתק בין הליכוד לכולנו: לאחר ששר האוצר המיועד משה כחלון ביטל את פגישת המשא ומתן עם נציגי הליכוד, לא נקבע מועד לפגישה נוספת. אתמול זעם כחלון על כך ש"כלי עבודה" למאבק ביוקר המחיה ובמחירי הדיור הוענקו ליהדות התורה ולש"ס.

 

גם המשא ומתן בין הליכוד לבית היהודי לא מתקדם. פגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו עם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הסתיימה בלי סיכומים קונקרטיים בשום נושא. גורמים בבית היהודי אמרו כי הם חוששים "שנתניהו שוב ישחק איתנו עד לרגע האחרון ואם תהיה לו אופציה מתאימה, ישאיר אותנו באופוזיציה". 

 

הערב (ה') הגיעו נציגי סיעת ישראל ביתנו לדון עם נציגי הליכוד. רו"ח משה ליאון, אחד מנציגיו של אביגדור ליברמן, אמר לפני הפגישה כי המטרה העיקרית היא שלא יהיו בחירות שוב בעוד שנתיים. אחרי הפגישה הוא אמר: "כפי שאתם רואים אנחנו עומדים ביחד. אי אפשר להפריד בין שתי המפלגות. הייתה שיחה ראשונית על קווי היסוד של הממשלה החדשה, העלינו את הדרישות והייתה אוזן קשבת ושיחה חיובית". לשאלה אם סיעת ישראל ביתנו תעמוד על דרישתה לקבל את תיק הביטחון ענה נציג הסיעה במו"מ רוברט אילטוב: "לא דיברנו על תיקים. רק על קווי יסוד".

 

אלקין וחברי המשא ומתן של הליכוד, הבוקר (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
אלקין וחברי המשא ומתן של הליכוד, הבוקר(צילום: רועי ינובסקי)
 

נציג הליכוד, ח"כ זאב אלקין, אמר: "אלה שתי מפלגות יודעות לעבוד ביחד. זו לא קדנציה ראשונה. הייתה אווירה חברית ועלו כמה נושאים, שחלקם אנחנו רואים באותו עין וחלקם דורשים בדיקה ולימוד כולל גם בדיקה משפטית". לשאלה אם חוק עונש מוות למחבלים יקבל ביטוי בהסכם הקואליציוני: "מוקדם להגיד אם יהיה סעיף כזה או אחר".

 

לקראת שעות הערב הגיעו נציגי סיעת יהדות התורה לחדר הליכוד בכנסת והחלו רשמית במשא ומתן הקואליציוני. ח"כ יריב לוין אמר לנציגי המפלגה: "סיעת יהדות התורה מייצגת ציבור גדול וחשוב בעם ישראל ואנו רואים בה שותפה טבעית כפי שהיה בעבר, כאשר עבדנו יחד בצורה מצוינת. התברכנו בעשייה שלכם בתפקידים שהחזקתם ואני משוכנע שנקיים שיח ושיתוף פעולה באווירה חיובית. נקים קואליציה ונעבוד במשותף לטובת כלל אזרחי ישראל".

 

חבר הכנסת יעקב ליצמן: "אנו שמחים שהזמינו אותנו ומקווים שהמשא ומתן יהיה קצר ולעניין. זה לא סוד שעברנו שנתיים קשות. אני בטוח שכאשר נגמור את ההסכם הקואליציוני זה יהיה הפעם לארבע וחצי שנים". חבר הכנסת משה גפני: "אנחנו שמחים שהממשלה הזו סיימה את תפקידה. נתקן את העוולות שנעשו לאזרחים, אנו מקווים לחתום על הסכם קואליציוני ושמפלגת השלטון, במקרה הזה הליכוד, תהיה מרוצה".

 

נציגי יהדות התורה בישיבת המשא ומתן עם הליכוד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נציגי יהדות התורה בישיבת המשא ומתן עם הליכוד(צילום: גיל יוחנן)
 

אנשי הבית היהודי והליכוד נפגשו מוקדם יותר במשכן הכנסת לשיחות המשא ומתן הקואליציוני עם הליכוד. במפלגה, שקיבלה שמונה מנדטים בבחירות והמליצה לנשיא על נתניהו כמי שירכיב את הממשלה הבאה, יצאו בתחושות לא נעימות מהתנהלות הליכוד כלפיהם.  

 

"הצגנו בפגישה את עיקרי דרישותינו. זה לא סוד, התחושה בימים האחרונים לא פשוטה מהתנהלות הליכוד", אמר נציג בנט, ניר אורבך.  "בניגוד לשמועות בימים האחרונים, סירבנו היום לעסוק בנושא התיקים", הבהיר. "הנושא הזה גם לא יעלה עד שיסתיים הדיון בנושאים העקרוניים לבית היהודי. הבסיס לדברים מאוד פשוט: העם בישראל הלך למשאל עם על הדרך, והדרך הלאומית של הבית היהודי והליכוד ניצחה בגדול. קווי היסוד של הממשלה חייבים לשקף את הדרך שהעם בחר. מכל מקום, אם נהיה בקואליציה או באופוזיציה, נשמור על הדרך הלאומית של מדינת ישראל ונעמוד על עקרונותינו - כפי שהציבור שיקף בהצבעה לנו ולליכוד".

 

מפלגתו של נפתלי בנט המליצה על נתניהו בפני הנשיא ראובן ריבלין, ורואה עצמה השותפה הבכירה של הליכוד. בבית היהודי טוענים שהם צריכים להיות מתוגמלים על העזרה לליכוד בבחירות. "אנחנו מתנהלים בדיוק כפי שהבטיח ראש הממשלה במהלך מערכת הבחירות", אמר ח"כ זאב אלקין. "הבטחנו שהטלפון הראשון יהיה למרים פרץ והטלפון השני לבנט. הבטחנו שבמהלך מערכת הבחירות כחלון יהיה שר אוצר וכך יקרה. ננהל משא ומתן ברוח טובה כדי להגיע לתוצאה".

 

ש"ס: קודם הנושאים החברתיים ואחר כך חלוקת תיקים

לאחר סיום הפגישה עם הבית היהודי הגיע לכנסת צוות המשא ומתן של ש"ס, שבראשו עומד השר לשעבר אריאל אטיאס. יו"ר התנועה אריה דרעי אמר כי לא יידון נושא התיקים לפני שיוחלט על הנושאים החברתיים של ש"ס, והוראה ברוח זו הועברה לאטיאס. "עברנו מערכת בחירות קשה וסוערת לכלל אזרחי ישראלי. הגענו לכאן בכוחות מחוזקים. אנחנו מסרבים לדון בתיקים ותפקידים. מערכת הבחירות האחרונה הייתה על דרך", אמר אטיאס. "אנחנו רוצים מע"מ אפס על מוצרי יסוד, להחיות את הדיור הציבורי ולהגדיל את המלאי דרך קרקעות המדינה ולעלות את שכר המינימום. לא נדון על תיקים לפני שהנושאים האלה יובהרו".

 

אנשי ישראל ביתנו בפגישה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אנשי ישראל ביתנו בפגישה(צילום: גיל יוחנן)

 

נציגי ש"ס עם אנשי הליכוד, היום. "סירבנו לדון על תיקים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נציגי ש"ס עם אנשי הליכוד, היום. "סירבנו לדון על תיקים"(צילום: גיל יוחנן)
,

נציגי ישראל ביתנו בפגישת המשא ומתן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נציגי ישראל ביתנו בפגישת המשא ומתן(צילום: גיל יוחנן)

ח"כ יריב לוין אמר כי אמר כי "ש"ס זכתה לאמון של כמעט רבע מיליון מאזרחי ישראל. היא מייצגת ציבור חשוב שרואה בו מרכיב מרכזי וחיוני בקואליציה העתידית. מוטלת על כולנו אחריות לעמוד במנדט שקיבלנו מהציבור".

 

מוקדם יותר "כולנו" של משה כחלון החרימה את הפגישה בטענה שהליכוד מחלק תפקידים עוד לפני תום המשא ומתן הקואליציוני. לדברי כחלון, ששמע כי יהדות התורה תקבל את ועדת הכספים, שבראשה יעמוד משה גפני ושאותה הוא דורש, "במקום לעסוק בטיפול במצוקת הדיור ובהורדת יוקר המחיה, מישהו חושב שדחוף יותר לחלק את כלי העבודה הנדרשים לשם כך באופן פוליטי וחסר היגיון חברתי".

 

לדבריו, "איש לא ניהל איתנו עדיין משא ומתן, ולכן איש לא יכול היה להסכים בשמנו לדבר וחצי דבר. האזינו לדברים שאני אומר בקולי או על ידי מי שהוסמכו לכך. כל היתר זה ספינים של בעלי עניין". בליכוד טענו

בתגובה כי הצעד שכחלון נקט היה תמוה ומיותר, וכי את המחלוקות יש לפתור בשולחן המשא ומתן. 

 

נציגי סיעת ש"ס נשאלו בצאתם מהישיבה עם אנשי הליכוד על החלטת כחלון להחרים היום את המשא ומתן, בין השאר משום שלדבריו תיקים וסמכויות הובטחו לפני המו"מ לסיעות אחרות, בהן גם ש"ס. השר לשעבר אריאל אטיאס: "סירבנו לדון על תיקים ותפקידים, זה לא נכון בעת הזאת. הבחירות לא היו על תפקידים, אלא על דרך ועל יוקר המחיה. אזרחי ישראל מצפים שהנבחרים לא יתעסקו בכיסאות שלהם".

 

נציגי הליכוד וש"ס הגיבו גם לדרישות שלא למנות את אריה דרעי לשר הפנים, בשל הרשעתו. ח"כ יריב לוין: "יש חוק במדינת ישראל, הוא מאפשר לאריה דרעי להוביל מפלגה שזכתה לתמיכה של רבע מיליון אזרחים ולכן אין שום מקום לדרישות מהסוג הזה". זאב אלקין אמר על המפגש עם אנשי ש"ס: "קיימנו שיחות באווירה טובה ויש ראייה משותפת. עסקנו בהבטחת הבחירות של ראש הממשלה - מע"מ אפס על מוצרי יסוד. דיברנו על הבעיה הבוערת של הדיור הציבורי. אין ספק שבאותה רוח טובה שהתחלנו את משא ומתן, נגיע לסיומו כדי למצוא פתרונות לאוכלוסיות החדשות".


פורסם לראשונה 26/03/2015 12:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
כחלון
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים