שתף קטע נבחר

איראן והמעצמות לקראת הכרעה במו"מ: "מעולם לא היינו קרובים יותר להסכם גרעין"

הצדדים הדנים בהסכם הגרעין בשוויץ צריכים להגיע להחלטה עד יום שלישי. שרת החוץ של האיחוד מגלה אופטימיות, אבל הבריטים טוענים שיש פערים בלתי ניתנים לגישור. עכשיו כולם מחכים לשר החוץ הרוסי שעוד לא הגיע ללוזאן. עם זאת, בישראל מעריכים: ההסכם הוא עובדה מוגמרת

איראן והמעצמות הנועדות בעיר לוזאן שבשווייץ, ינסו להגיע עד יום שלישי (31 במרס) להסכם סביב תוכנית הגרעין . שלושת שרי החוץ האירופים הצטרפו אתמול (שבת) למזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, והם מחכים לעמיתיהם הסיני והרוסי. על פי ההערכות, אם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, יגיע גם הוא לעיר שעל גדות אגם ז'נבה יהיה זה סימן שהמשא ומתן אכן מתקרב לקו הגמר.

 

בינתיים משדרים המשתתפים הערכות סותרות - חלקם אופטימיים וחלקם מצביעים על קשיים בלתי ניתנים לגישור. את היום האחרון סיכמה שרת החוץ של האיחוד, האיטלקייה פדריקה מוגריני, שצייצה אמש בחשבון הטוויטר שלה: "בדיוק הגעתי לשיחות עם איראן בלוזאן. מעולם לא היינו קרובים יותר להסכם, יש עדיין נקודות קריטיות לפתור".

 

הן נשיא ארצות הברית ברק אובמה והן נשיא איראן חסן רוחאני רוצים הסכם עכשיו, בגלל האופוזיציה בוושינגטון ובטהרן. רוחאני שיגר מכתב לנשיא האמריקני ובימים האחרונים שוחח עם חמשת המנהיגים האחרים של המעצמות: ביום חמישי עם מנהיגי צרפת, בריטניה, סין ורוסיה ובשישי עם הקנצלרית מרקל. אתמול הוא כתב בחשבון הטוויטר שלו שבשיחה עם מרקל הסכימו שניהם שיש חשיבות גדולה להגיע להסכם.

 

הציוץ של שרת החוץ של האיחוד:

"קרובים להסכם". שרת החוץ האירופית צייצה  ()
"קרובים להסכם". שרת החוץ האירופית צייצה

חלון הזדמנויות של ג'ון קרי  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חלון הזדמנויות של ג'ון קרי (צילום: EPA)

שיחות הגרעין בלוזאן, היום. הדלפות סותרות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין בלוזאן, היום. הדלפות סותרות(צילום: רויטרס)

גם גורמים אמריקנים ואיראנים מפיצים הערכות אופטימיות על אפשרות להגיע ל"הבנה מדינית" עד יום שלישי, הדד-ליין להשלמת הסכם המסגרת, שאמור לקבל תוכן רק מאוחר יותר – במסגרת המו"מ הטכני - עד להשלמתו המיועדת בסוף חודש יוני. מנגד, מדליפים גורמים בריטים ואחרים שהדרך להשגת הסכם אינה קלה.

 

מחלוקת משמעותית קיימת עדיין בנושא עיתוי ההקפאה וההסרה של סנקציות נגד איראן, שטוענת שהדבר מהווה תנאי לחתימה על הסכם. במיוחד הם לוחצים להצבעה להסרת הסנקציות במועצת הביטחון. שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף יצא היום מפגישות עם שרי החוץ של צרפת וגרמניה ופיזר אופטימיות, אבל באותה נשימה אמר לכתבים: "אנחנו מסוגלים להתקדם ולפתור את כל הנושאים, אבל סנקציות ולחץ לא הולכים יחד עם הסכם".

 

ארצות הברית הבהירה שתהליך הקפאת הסנקציות לא יהיה מיידי אלא הדרגתי, ותלוי ביישום המחויבויות של איראן. בכל מקרה, אין כוונה לדרוש בשלב זה מהקונגרס להצביע על הסרתן. המעצמות דורשות פיקוח נוקשה על אתרי הגרעין כולל ביקורי פתע בבסיסי צבא איראן, ולכך טהרן סירבה עד כה.

שר החוץ לורן פביוס, אתמול בלוזאן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שר החוץ לורן פביוס, אתמול בלוזאן(צילום: רויטרס)

שר החוץ האיראני מוחמד זריף בלוזאן. "אפשר לפתור הכול" (צילום: AP) (צילום: AP)
שר החוץ האיראני מוחמד זריף בלוזאן. "אפשר לפתור הכול"(צילום: AP)
 

ההדלפות על נושאי המחלוקת הן סלקטיביות ומקשות על הבנת התמונה הכוללת, אבל בכיר בריטי אמר לכתבים ש"קיימים עדיין נושאים חשובים שבהם הסכמה נראית כרגע בלתי אפשרית". הצרפתים מצטיירים בשיחות כקשוחים ביותר בדרישה ליכולת פיקוח מאוד הדוקה. בסיבוב השיחות הנוכחי נועדו משלחות ארצות הברית ואיראן בראשות קרי וזריף לשלוש פגישות. אחר כך נועד זריף עם שרי החוץ הצרפתי והגרמני, שמאוחר יותר נפגשו עם קרי להערכת מצב.

 

התגובה המעניינת ביותר עד כה היא של מנהל המשא ומתן מטעם רוסיה, סרגיי ריבקוב, שאמר אתמול כי הסיכוי להסדר בשלושת הימים הקרובים אינו גבוה בהרבה מ-50 אחוז, והאיץ בצדדים להמשיך לדבר גם אחרי יום שלישי. "אם השיחות ייכשלו, זה לא אומר שצריך לשנות את השיטה", אמר. "יהיה חבל לאבד את כל מה שהושג בשיחות". הוא הזכיר שהמועד האחרון לשיחות הוא 30 ביוני ולא סוף מרס.

 

גם שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאייר אמר בצאתו מהפגישה עם זריף: "אני מקווה שכל מה שעשינו בשנה האחרונה לא ייזרק. המטרים האחרונים הם הקשים ביותר".

 

כאמור הנשיא אמריקני ברק אובמה אינו מתכוון להביא את נושא הסרת סנקציות להצבעה בקונגרס לפני שיהיו הוכחות לאורך זמן שאיראן עומדת בהתחייבויות שלה. האופוזיציה שלו בוושינגטון היא חזקה ביותר, והיא מורכבת הן מרפובליקנים והן מדמוקרטים. ביום חמישי הסנאט הצביע פה אחד - אפס מול מאה - על תיקון לחוק התקציב שיקל על החרפת הסנקציות נגד איראן אם היא תפר את הסכם הביניים. התיקון לא מחייב והוא מהווה בעיקר אזהרה של הסנאט לאובמה.

 

מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל הזהיר שאם לא יושג הסכם מסגרת עד סוף החודש הוא יביא להצבעת חקיקה להחרפת הסנקציות הנוכחיות נגד איראן.

 

בישראל כבר השלימו עם העובדה שהסכם רע שייחתם בלוזאן הוא עובדה מוגמרת, שתאפשר לאיראן להתקדם בתוכנית הגרעין עם לגיטימציה בינלאומית. למרות זאת, עד הרגע האחרון ינסו בירושלים להשפיע על המתווה המתגבש. בסוף השבוע קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו שיחות טלפון, בין השאר עם מזכיר המדינה קרי (פעמיים), עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ועם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי.

 

מלכתחילה דרשה ישראל הסכם שיהיה בו פירוק ונטרול של תוכנית הגרעין האיראנית ולא הסכם שיש בו הקפאה, בקרה ופיקוח. בביקורת שלה מתמקדת ישראל בנקודות שככל הנראה לא סוכמו עדיין: איסור על מחקר ופיתוח צנטריפוגות חדשות, ודרישה מהאיראנים לחשוף את הפעולות שעשו עד כה ולהשיב לכל השאלות של סבא"א בעיקר בנוגע לניסויים שביצעו במנגנונים של פצצות גרעין וראשי נפץ גרעיניים.


פורסם לראשונה 28/03/2015 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים