שתף קטע נבחר

הנפט בזינוק החד ביותר ב-5 השנים האחרונות

מדד מחירי הסחורות עלה בחדות במהלך השבוע החולף ב-3%, במקביל להיחלשות הדולר בעולם. מי שבלטו בעליות הם הזהב, התירס והנפט מסוג WTI, שזינק ב-17% - הזינוק החד ביותר בחמש השנים האחרונות. השקל משלים זינוק של 2% מול המטבע האמריקאי שנחלש מול כל המטבעות הזרים

בשבוע האחרון זינק מחיר חבית נפט מסוג WTI (נפט המופק בדרום ארצות הברית ובמפרץ מקסיקו) בשיעור של כ-17% ל-51.2 דולר - ההתייקרות השבועית החדה ביותר ב-5 השנים האחרונות למחיר חבית נפט בארה"ב. עליית המחירים באה במקביל להיחלשות הדולר בעולם, ולהתפתחויות הביטחוניות בתימן . מחיר חבית נפט בארה"ב כיום. עליות נרשמו גם במתכות היקרות כאשר מחיר הזהב זינק בארבעה אחוזים ומחירי החקלאות בהם בלט התירס עם עלייה מרשימה של שישה אחוזים.

 

עוד בנושא, בערוץ שוק ההון

כמה ירוויח משרד האוצר אם הדולר יעלה?

האם סין תצליח להשפיע על מחירי הנפט?

 

ללא קשר להחלטת בנק ישראל בשבוע האחרון להותיר את הריבית על כנה - צעד שהשפיע אף הוא להתחזקות המטבע הישראלי אל מול הדולר, גם בשוק המטבעות העולמי, רשם הדולר פיחות שבועי חד, בהמשך לשבוע שעבר. בסיכום שבועיים אלו נחלש הדולר בכ-4% ביחס לסל המטבעות העיקריים, וחזר אל סמוך לרמתו בתחילת החודש. לדברי דודי רזניק מלאומי שוקי הון, פיחות זה התרחש בעקבות השינוי בתוואי הריבית החזוי שפורסם ע"י הבנק המרכזי בארה"ב, ולאחר תקופה ארוכה של התחזקות הדולר בעולם.

נחלש מול המטבעות בעולם. הדולר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נחלש מול המטבעות בעולם. הדולר(צילום: shutterstock)

שער החליפין של השקל הגיב בהתאם להתפתחויות העולמיות, והתחזק כאמור בכ-2% מול הדולר, ואל מול האירו נחלש המטבע הישראלי בכ-1.5%. "תנודות חריפות בשער השקל נרשמו בימים שלפני ואחרי הודעת הריבית של בנק ישראל", אומר רזניק. "לפני הפרסום גברו הציפיות להורדת ריבית ואפשרות של השקת הרחבה כמותית והשקל רשם פיחות יומי של כ-1.5% מול הדולר. לאחר השארת הריבית על כנה, התחזק השקל ב-3% על פני יומיים. אנו מעריכים שהשקל ימשיך להציג בתקופה הקרובה מתאם גבוה עם שער החליפין של האירו/דולר".

 

גם הרובל הרוסי התחזק השבוע בשיעור 6.5% מול הדולר, במקביל לעליות החדות במחיר הנפט שמתרחשות בעקבות המתח בתימן. יש לציין כי מאז תחילת פברואר, רשם הרובל התאוששות של כמעט 20%, למרות המצב הכלכלי הקשה ברוסיה. גם לאחר התאוששות זו, הרובל שווה כיום רק 60% מערכו לפני שנה במונחים דולריים.

 

בנק ישראל ימשיכו להתערב בשער המטבע

דודי רזניק מלאומי שוקי הון טוען שלמרות החלטת הוועדה המוניטארית להותיר ריבית בנק ישראל לחודש אפריל ללא שינוי, לא ניתן לפסול הפחתת ריבית נוספת בחודשים הקרובים. וזאת בשל תחזית יעד האינפלציה שצפוי לחזור בחודשים הקרובים אל הגבול התחתון והדבר עלול להביא את בנק ישראל להחלטה על ירידה נוספת.

 

גם בהלמן אלדובי מעריכים כי מקבלי ההחלטות ממתינים לבחון את רמת האינפלציה בחודשים הקרובים, אשר צפויה לחזור לטווחים חיוביים וכי ברצונם לבחון את מגמת השקל מול סל המטבעות. "במידה ולא נראה שינוי באינפלציה והשקל יוסיף להתחזק מול סל המטבעות, יתכן ונראה צעדים נוספים של בנק ישראל".

 

עם זאת, מציינים בהלמן אלדובי כי בנק ישראל במקביל להודעתו על השארת הריבית על 0.1% לא ביצע הרחבה כמותית (הדפסת שטרות) אך נראה כי הבנק בסיוע האוצר לא יאפשרו למטבע הישראלי להתחזק באופן משמעותי אל מול הדולר. "בנק ישראל בסיוע משרד האוצר ביצעו רכישות משמעותיות של מט"ח עם התחזקות השקל. נראה כי ברמות של 3.88-3.9 דולר לשקל ומטה, בנק ישראל יתערב בצורה משמעותית על מנת לתמוך בהיחלשות השקל".

 

שוק המניות סוגר שבוע חלש

שוקי המניות בארץ ובעולם נסגרו בחמישי האחרון בירידות שערים. בסיכום שבועי, מדד המעו"ף ומדד ת"א 75 נחלשו בשיעור דומה של 1.7% בממוצע. המדד שבלט לשלילה, היה מדד ת"א טכנולוגיה שנסחר בירידות שערים של 3.7%, לעומתו, המדד שבלט לחיוב היה דווקא מדד נדל"ן 15, אשר הציג עליות שערים של 1.2%.

 

בעולם, מדד המניות של MSCI לשווקים המתעוררים (המדינות העיקריות במדד זה הינן סין, הודו, ברזיל ורוסיה) נסחר השבוע בירידות שערים של 1.2%, כאשר המדד העולמי נסחר במגמה דומה גם כן ונחלש גם הוא בשיעור של 1.6%. בארה"ב, מדד S&P500 הציג ירידה שבועית של 2.2% ומדד הנאסד"ק 100 בלט לשלילה כאשר נחלש ב- 2.8%.

 

המדדים באירופה נסחרו גם הם בירידות שערים בדומה ליתר מדדי העולם, כאשר מדד הדאקס הגרמני נחלש ב-1.4% ומדד ה-Eurostoxx50 הציג ירידות שערים של כ-1.2%.

 

גם מדדי האג"ח נסחרו השבוע במגמה שלילית ברקע להחלטת בנק ישראל להותיר את הריבית במשק על כנה. בסיכום שבועי, התל בונד השקלי הציג ירידות של 0.2% ואגרות החוב ירדו בשיעור של 0.3%. אגרות החוב באפיק הממשלתי-הצמוד נחלשו גם הן ב- 0.2% והיו עדיפות על פני מדדי התל בונד הצמודים שנחלשו בשיעור של 0.7% בממוצע.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
הזינוק הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות. הנפט מסוג WTI
צילום: Index Open
מומלצים