שתף קטע נבחר

סדר עולמי: חגיגת פסח מניו זילנד עד אלסקה

2,500 סדרי פסח בבתי חב"ד יתקיימו ביותר מ-90 מדינות: איפה המקום הראשון שבו ישירו "מה נשתנה"? כמה לילות סדר יתקיימו בבנגקוק? איך מתמודדים באלסקה עם שקיעת השמש ב-22:30? ואיפה יהיה סדר בג'ונגל?

גם אם אתם בקצה השני של העולם בערב פסח, רחוקים מהמשפחה, זה עדיין לא אומר שתצטרכו לפספס את ליל הסדר כי בכל פינה כמעט בחו"ל יש מי שדואג לספק לכם אירוח לארוחת החג. יותר מ-2,500 סדרי פסח של מרכזי חב"ד צפויים להתקיים בסוף השבוע ביותר מ-90 מדינות.

 

"אנחנו עושים כל מאמץ כדי לאפשר לכל יהודי לקחת חלק באירוע חשוב של הסדר", אומר יו"ר צעירי אגודת חב"ד, הרב יוסף אהרונוב, העומד בראש הזרוע הביצועית של חב"ד בישראל. "בפראפראזה על ההגדה של פסח, אפשר לומר שלא משנה אם הוא חכם, רשע, תם או שאינו יודע לשאול - מבחינתנו כל אחד מהם הוא עולם ומלואו, בכל מקום שבו הוא נמצא על פני הגלובוס".

 

בית חב"ד בקווינסטאון, ניו זילנד

זה המקום שבו יחגגו את ליל הסדר לפני כולם בעולם, בהיותו הנקודה המזרחית ביותר במפת השליחים של חב"ד. שעונו המקומי מקדים את ישראל בעשר שעות והטמפרטורה הצפויה בליל הסדר היא כ-2 מעלות בלבד. קווינסטאון היא עיירת נופש בדרום-מערב ניו זילנד עם תיירות משגשגת שמציעה טרקים פופולאריים בקרב התרמילאים הישראלים. מרכז חב"ד פועל בעיירה באופן עונתי, שמתמקד בחגים ובעונות התיירות.

 

"בחורף אין פה כל כך קהילה של ישראלים ויהודים", מסביר רב חב"ד בקווינסטאון, אליעזר ליינס (26), במקור מאשדוד. "בחורף יש פה אולי שלושה ישראלים המתגוררים כאן. אבל בעונה מגיעים לכאן ישראלים רבים שנהנים מאזור מקסים עם נופים שמשתקפים במים באופן בו החיבור בין המים והשמים הוא מדהים ביופיו, לצד הרי געש וטבע מושלם". 

הכנות לליל הסדר בניו זילנד (צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון) (צילום: פייסבוק חב
הכנות לליל הסדר בניו זילנד(צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון)

 (צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון) (צילום: פייסבוק חב
(צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון)

הנוף הנשקף מהאולם שבו ייערך ליל הסדר (צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון) (צילום: פייסבוק חב
הנוף הנשקף מהאולם שבו ייערך ליל הסדר(צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון)

כבכל שנה בתשע השנים האחרונות ייערך במרכז ליל הסדר שיפתח את פסח בעולם היהודי. ישתתפו בו 200 חוגגים, רובם ישראלים, אבל יתארחו בו גם יהודים תושבי העירייה הסמוכה דנידין ו-15-10 נוצרים חובבי ישראל. את הארוחה יכינו חלק מהמשתתפים עצמם, כ-30 תרמילאים ישראלים, לצד אנשי חב"ד, כך ש"החברה בליל הסדר תהפוך לעוצמתית ומשפחתית", כפי שמסביר הרב ליינס, שזו שנתו השלישית בקווינסטאון.

 

האוכל מגיע מאוסטרליה, שם היה ליינס לפני כמה ימים כדי לפקח על המשלוח לניו זילנד. "הכנסת בשר לניו זילנד היא דבר בעייתי", מסביר ליינס, "הממשלה שם מקפידה לא להכניס בשר תוצרת חוץ בגלל כללי תברואה נוקשים. בנוסף, השחיטה הכשרה לא מקובלת בניו זילנד, לא בגלל שהם אנטי, אלא בגלל היעדר הפיקוח והיעדר הביקוש. יש במדינה 3,000-2,000 יהודים. העסק הפך יקר מאוד ויותר משתלם להביא משלוחי בשר מאוסטרליה".

 

הלוגיסטיקה מצריכה התארגנות של שלושה חודשים, בעוד הזמנת האולם, שהשנה ממוקם במתנ"ס, נעשית שנה מראש. "אנחנו הראשונים בעולם ששרים 'מה נשתנה' וזה תמיד מרגש", אומר ליינס, "עצם זה שאנחנו חוגגים ראשונים מעצים את האירוע. כל ליל סדר שלנו לוקח בערך ארבע שעות, והוא כולל ילדים, צעירים, וגם מטיילים בני 70-60, יהודים שמגיעים לטייל כאן מכל העולם ולא רק מישראל".

 

בית חב"ד בבנגקוק, תאילנד

בתאילנד צפוי מפעל שלם של אירועי ליל הסדר. בבנגקוק הבירה יתקיימו שני סדרים וכך גם בקוסמוי ובפוקט, בעוד שבצ'יאנג מאי יתקיים סדר אחד. שני הסדרים בבנגקוק יארחו 700-600 איש כל אחד. האחד יתקיים באולם של בית חב"ד והשני במלון במרכז העיר.

 

לא רק מטיילים אחרי צבא צפויים להתארח בהם, אלא גם משפחות והורים שיגיעו להיפגש עם ילדיהם. "היום המשתתפים מרכיבים תמונה שלמה של כל ישראל", אומר רב חב"ד בנגקוק, נחמיה ווילהלם (42), במקור מירושלים. זה יהיה הסדר ה-20 שלו בבירת תאילנד. האוכל יבושל במטבח ענק בעיר על ידי שפים ישראלים, והוא ישלב טעימה מכל הקצוות: "יהיה אוכל אשכנזי ומזרחי, אבל אנחנו גם נשאיר את הנגיעה התאילנדית. זה אומר גפילטע פיש עם ירקות מוקפצים, ולקינוח כל מיני מנות טרופיות".

 

הקונטיינרים עם היין והמצות יצאו מהארץ כבר לפני חודש וחצי והתפריט תוכנן לצד סידורי ביטחון שתואמו עם המשטרה המקומית. המשתתפים החלו להירשם כבר לפני שלושה חודשים. מזג האוויר צפוי להיות חם בליל הסדר, היות שמדובר בעונה הכי חמה בשנה.

 

"הייחודי בליל סדר זה הוא שכאן מעלים את 80-70 הילדים המשתתפים על במה אחת וכולם שרים ביחד את ארבע הקושיות. זה תמיד מרגש את כולם", מסביר ווילהלם, "במיוחד את המטיילים החדשים".

 

בית חב"ד בברלין, גרמניה

ברלין, אחד ממוקדי הירידה מהארץ היותר מדוברים השנה, תספק לישראלים השנה טעם ביתי בניכר. הקהילה היהודית שם מגוונת ופעילה מאוד. מתגוררים בה ובפרבריה כ-11 אלף חרדים מתוך כ-40 אלף יהודים. לפיכך מתוכננים בעיר כמה סדרים של חב"ד. המרכזי יתקיים במלון מריוט שבפוטסדאמר פלאץ, והוא ייערך בעברית, אנגלית וגרמנית. ישתתפו בו כ-400 איש, מקומיים ואורחים מכל העולם.

 

סדר נוסף, לדוברי עברית, שיארח 200 איש, יתקיים בבית חב"ד באלכסנדרפלאץ. סדר אחר ליהודים וישראלים מקומיים ייערך בבית מקומי ויארח כ-50 משתתפים. בבית הסוהר מואביט ייערך סדר עבור אסירים.

הרב שמוליק סגל מתכונן לסדר בבית חב"ד בברלין (צילום: חב"ד ברלין) (צילום: חב
הרב שמוליק סגל מתכונן לסדר בבית חב"ד בברלין(צילום: חב"ד ברלין)

 (צילום: חב"ד ברלין) (צילום: חב
(צילום: חב"ד ברלין)

 (צילום: חב"ד ברלין) (צילום: חב
(צילום: חב"ד ברלין)

הקונטיינר הגדול עם המצות והיין כבר הגיע בשבוע שעבר ובנוסף היו עסוקים בבית חב"ד בימים האחרונים בחלוקת מזון למשפחות נזקקות. כל העבודה הלוגיסטית החלה כבר בינואר, המטבחים הוכשרו וצוותי הבישול במלון כבר למדו להכין גפילטע פיש.

 

"ליל הסדר שלנו הוא מאוד בינלאומי", אומר רב חב"ד ברלין, שמוליק סגל (37), במקור מכפר חב"ד. "יהיו שם אנשים מכל העולם. עם ישראל מגיע מכל קצוות תבל, כולל מהונללו, מדרום אפריקה ומיפן, ושרים ביחד 'חד גדיא'. נגיש אוכל גרמני בטעם יהודי, למשל בשר עם יין זה משהו מאוד מקומי. אוכל גרמני יכול להיות כשר וזה כל הרעיון של השף".

 

פרופיל המשתתפים מאוד מגוון, צעירים, מבוגרים וגם בני גיל הזהב. "הרעיון של הרבי מילובביץ' הוא שלא יישאר אחד שירצה לחגוג את ליל הסדר ולא ימצא מקום", אומר סגל, המתגורר בברלין זה כעשור. "כל משתתף חייב להירשם בגלל הקפדנות הביטחונית שיש סביב הסדר. בסדר שלנו כל שולחן מקריא בתורו חלק אחד בהגדה וכך כולם מרגישים שותפים. יש לנו הגדות גם בגרמנית ובאנגלית ויש גם כאלה עם טקסט פונטי, למי שירצה להקריא בעברית".

 

בשנה שעברה נרשם רגע מרגש בסדר כשאחת המשתתפות, ניצולת שואה, שהגיעה עם שלושה דורות של צאצאיה, כולל ניניה "סיפרה שכשישבה בליל הסדר במחנה ההשמדה וקראה בהגדה, היא חשבה שהטקסט יהפוך לכזה שאינו רלוונטי, בגלל שחשבה שעם ישראל יחדל להתקיים. כשישבה עם נכדיה וניניה בליל הסדר, עם ישראל התגלם במלוא עוצמתו".

 

בית חב"ד באנקורג', אלסקה

בגלל שהחושך יורד באלסקה רק לקראת 22:00 בערב, ליל הסדר תמיד מתחיל באנקורג' ב-22:30. "בלילה הראשון, ליל הסדר עצמו, מתחילים ב-20:00 בערב כי זהו פלג המנחה, הזמן הכי מוקדם שניתן להתחיל את החג, למרות שטרם ניתן לאכול מצות ולשתות ארבע כוסות יין", אומר רב חב"ד אנקורג', יוסף גרינברג. "לכן הסדר שלנו הוא שונה מכל העולם: קודם קידוש וארוחה, ולאחר מכן מקריאים את עיקרי ההגדה, אוכלים מצות ושותים ארבע כוסות, כי רק אז מחשיך".

 

בדרך כלל ליל הסדר באנקורג' הוא מושלג אבל השנה השלג כמעט ונעלם. "זו הפעם הראשונה שזה קורה", אומר גרינברג (50), במקור מבני ברק. "השנה בניו יורק היה מאוד קר ודווקא באלסקה החורף היה חם יחסית לשנים קודמות. כשנסענו משפחתי ואני לשליחות באלסקה לראשונה לפני 25 שנה, הרבי מלובביץ' אמר בחיוך: 'תחממו את אלסקה'. לבסוף מילות הצדיק התקיימו וחיממנו בגשמיות, לא רק ברוחניות. יחסית לאלסקה, מזג האוויר השנה נחשב נוח".

אנשי חב"ד באלסקה (צילום: חב"ד אלסקה) (צילום: חב
אנשי חב"ד באלסקה(צילום: חב"ד אלסקה)

 (צילום: חב"ד אלסקה) (צילום: חב
(צילום: חב"ד אלסקה)

פעילות פסח לילדים באלסקה (צילום: חב"ד אלסקה) (צילום: חב
פעילות פסח לילדים באלסקה(צילום: חב"ד אלסקה)

בליל הסדר, שייערך בקמפוס של חב"ד, צפויים להשתתף 100 איש ובסדר השני 30 איש. המשתתפים הם יהודים שחיים באנקורג' וכאלה שטסים לשם מעיירות אחרות ברחבי המדינה. יהיו גם שלושה אנשי עסקים ישראלים שישתתפו השנה בסדר.

 

"יש פה את אחד הנופים היפים בעולם", אומר גרינברג. "כשמתחילים את הסדר השמש עוד זורחת ומהקומה השנייה בבניין אפשר להשקיף לכיוון הרי אלסקה, שם מתגלה מחזה לא נורמלי. בשנה שעברה נגלה לנו מבט מרהיב של קשת בענן. באלסקה נגלה גם הזוהר הצפוני ולא אחת הוא נראה בסיום ליל הסדר".

 

בית חב"ד בטורונטו, קנדה

השנה לא יתקיים סדר קהילתי בבית חב"ד בטורונטו קנדה, אך המרכז משדך משפחות מארחות עם משפחות מתארחות, לצד חוגי לימוד למי שרוצה לערוך סדר כהלכתו. מרכז בית חב"ד בטורונטו, בהובלת הרב ישראל לנדא, עובר בתקופה האחרונה בנייה מחודשת. בינתיים שידך המרכז 85-75 משפחות, ולהערכת לנדא המספר יגיע ל-150 לקראת ליל הסדר עצמו.

 

"המתארחים הם בדרך כלל מהגרים ישראלים חדשים שעוד לא לגמרי התאקלמו", הוא מסביר. "יש תיירים שיצאו לטייל מבלי לתכנן את הפסח".

פסח בבית חב"ד בטורונטו (צילום: חב"ד טורונטו) (צילום: חב
פסח בבית חב"ד בטורונטו(צילום: חב"ד טורונטו)

 (צילום: חב"ד טורונטו) (צילום: חב
(צילום: חב"ד טורונטו)

 (צילום: חב"ד טורונטו) (צילום: חב
(צילום: חב"ד טורונטו)

לנדא (50), שנמצא בטורונטו זה 20 שנה וקיבל מהמלכה אליזבת השנייה מדליה למצוינות בפעילות קהילתית בשנת יובל ה-50 למלוכתה ב-2002, מציין כי ישנם מתנדבים של חב"ד שמתגייסים להוביל חבילות מזון או שוברי קנייה למשפחות קשות יום בעיר. הקהילה היהודית שם מורכבת ממהגרים ישראלים שבחרו להשתקע שם וממשפחות שליחות.

 

בית חב"ד בפלאיה דל כרמן, מקסיקו

בסדר בעיר החוף המקסיקנית ישתתפו השנה 400 איש וייהנו מנוף קריבי עם שפע טבע וג'ונגל. "עד לפני 20 שנה העיירה הייתה כפר דייגים והיו בה רק 3,000 תושבים", אומר רב חב"ד פלאיה דל כרמן, מנדל גולדברג. "במרוצה השנים התרחבה האוכלוסייה וגדלה ל-300 אלף איש. הקהילה היהודית מונה 100-150 איש.

הם אהבו את המקום ונשארו".

 

הסדר יתקיים באולם במלון ומזג האוויר יהיה חמים ונעים. "אנחנו מחפשים את הלקוחות לליל הסדר", אומר גולדברג (33), במקור מפריז, "לפעמים יש כאלה שלא יודעים איך להכין את הסדר ונקבל אותם בשמחה. הרבי מלובביץ' היה אומר שבהגדה יש ארבעה בנים, אבל ישנו גם הבן החמישי, שלא יודע שזה פסח, ועלינו לעזור לו".

 

הסדר יורכב מבני הקהילה היהודית המקומית וממטיילים יהודים מכל הגילאים שמגיעים מישראל, אוסטרליה, קנדה ומדינות שונות באירופה. ההגדה תחולק בעברית בתרגום לשבע שפות שונות, כולל ספרדית, אנגלית, פורטוגזית ורוסית. כל שולחן מקריא את הקטע שלו בשפה לפי בחירתו. "אני כבר חמש שנים עורך פה את הסדר", אומר גולדברג, "וכל שנה זה מרגיש כמו בפעם הראשונה. יש פרצופים מוכרים ופרצופים חדשים וכולם יוצאים עם חוויה מרגשת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון
הכנות לליל הסדר בניו זילנד. אנוכי במזרח
צילום: פייסבוק חב"ד קווינסטאון
מומלצים