שתף קטע נבחר

ערבים ביום האדמה: "נשמור על אדמותינו"

בשתי הפגנות בגליל ובנגב ציינו אלפים את ההחלטה מ-76' להפקיע אדמות ערבים. המשתתפים מתחו ביקורת על החלטת ועדת המעקב שלא הכריזה על שביתה כללית: "ההחלטה משפילה, חשוב לציין את נפילת השהידים"

אלפי בני אדם מ המגזר הערבי השתתפו אחר הצהריים (יום ב') בשתי הפגנות שהתקיימו ביישוב דיר חנא שבגליל ובעיר רהט שבנגב לציון יום האדמה ה-39. המשתתפים הניפו דגלי פלסטין וקראו "להמשיך במאבק נגד הפקעת אדמות והריסת בתים במגזר", וקראו בין היתר "נקריב את חיינו למען השהידים" ו"נשמור על אדמותינו".

 

רבים מהמשתתפים מתחו ביקורת חריפה על ועדת המעקב של אזרחי ערביי ישראל, מאחר שלא הוכרז על שביתה כללית לרגל היום שבו מוחה החברה הערבית בישראל על החלטת הממשלה מ-1976 להפקיע 20 אלף דונמים של אזרחים ערבים בגליל.

 

 

 

למרות זאת, הורים רבים מנעו מילדיהם ללכת לבתי הספר. גורמים רבים בארגון ההורים הארצי ציינו כי "כ-70% מהתלמידים הערבים לא הגיעו היום לבתי הספר. היה צריך להכריז על שביתה כללית כמו בכל שנה כדי שהתלמידים לא יתבלבלו".

משתתפי ההפגנה בדיר חנא (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
משתתפי ההפגנה בדיר חנא(צילום: מוחמד שינאווי)

 (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
(צילום: מוחמד שינאווי)

 

תלמידת תיכון בטייבה אמרה בהקשר זה כי "ועדת המעקב לא מייצגת אותי בהחלטתה המשפילה והלא-אחראית. חשוב לנו היום להשבית ולערוך תוכנית מיוחדת למען השהידים שנפלו ביום האדמה". מחמוד מסארוה, תושב ואדי ערה, אמר: "לא מרגישים את יום האדמה כי אין שביתה. איפה הרשימה המשותפת? הם לא עשו כלום. אם העניין היה קשור לבחירות הכנסת היינו רואים יחס אחר. ככל הנראה יום האדמה הפך ללא ערך".

 

ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), שהשתתף בהפגנה ברהט, אמר: "עברו 67 שנים מאז הקמת ישראל ועדיין אין הקצאה שוויונית של קרקע, יש הפקעה סדרתית מערבים לטובת

הרוב היהודי, יש היעדר תכנון ובנייה, יש כפרים לא מוכרים בנגב ואיום הנקרא 'תוכנית פראוור'. עניין הנקמה ממשיך להיות המכשול העיקרי ביחס המדינה למיעוט הערבי השואף להיות שווה. יום האדמה מסמל יותר מכל את ההדרה, האדישות והאפליה נגד המיעוט הערבי שימשיך להיאבק למען זכויות היסוד שלו. אנחנו מרכינים ראש לשהידים שנפלו ב-76' וממשיכים להשמיע את קולם".

 

חבר כנסת באסל גטאס (הרשימה המשותפת) אמר: "אדמות הערבים אשר נגזלו והופקעו על ידי המדינה ונרשמו עדיין מקיפות את הכפרים הערביים, ויש לפעול להחזירם בפועל. על האזרחים הערבים לתפוס חזקה בקרקעות כחלק משינוי באסטרטגיית מאבק לגיטימית על האדמה והפקעת הקרקעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוחמד שינאווי
דגלי פלסטין באירועי יום האדמה
צילום: מוחמד שינאווי
מומלצים