שתף קטע נבחר
עיצוב: דנית רוט

הרימו דגל: 5 מדינות שיצאו לעצמאות

מולדובה ידעה לא מעט רגעי שפל בדרך לעצמאות, מזרח טימור עדיין תלויה במשאבי הטבע של אינדונזיה השכנה ודרום סודן עומדת בפני אתגרים לא פשוטים בכלל. וגם, איזו מדינה צעירה הפכה להיות יעד תיירותי פופלרי במיוחד? רגע לפני כניסתו של חג החירות, קבלו רשימה של חמש מדינות שזכו לעצמאות שלהן ממש לא מזמן

אחרי שבילינו 40 שנה במדבר ועוד כמה שנים טובות בגלות, ברור לנו שעצמאות וחירות הן מההגדרות החשובות ביותר לבני האדם ולמדינה בה הם מתגוררים.  אבל יש מדינות שעבורן המושג 'עצמאות' הוא לא עניין שבשגרה, ולחירות שלהן הן זכו ממש לא מזמן.

 

לרגל חג החירות הממשמש ובא, קיבצנו רשימה של חמש מדינות שאחרי מאבקים לא פשוטים בכלל - קיבלו סוף סוף את עצמאותן, והפכו למדינות מן המניין.   

 

מולדובה: הכרזת עצמאות ב-1991

הדמוקרטיה הנשיאותית במזרח אירופה ידעה לא מעט רגעי שפל לאורך השנים. מולדובה, שחולקת גבול משותף עם אוקריאנה ועם רומניה, היתה מוכרת כחלק מרומניה במשך תקופות רבות בעבר, ונתונה תחת שלטון ברית המועצות עד התפרקותה ב-1991. התפרקות זו היוותה רגע מכונן עבור מולדובה, וזו החליטה שהגיע הזמן להכריז על עצמאותה. 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ואכן, בחודש אוגוסט של אותה שנה, הוכרזה עצמאותה של מולדובה. אלא שלא הכל הלך חלק, וישות מתוכה שנקראה "טרנסניסטריה" לא הכירה בעצמאות זו, והכריזה על עצמאות משלה תחת השם: "הרפובליקה המלדובית הטרנסדניסטרית". כיום, טרנסניסטריה הוא למעשה חבל ארץ הנמצא בשטחה של רפובליקת מולדובה, אך מהווה מדינה עצמאית לכשעצמה.

 

ומה שלומה היום?

המדינה הצעירה עומדת בפני אתגרים רציניים למדי, בדמות שאיפותיהם של הרוסים באזור טרנסניסטריה, זכויות המיעוטים הגדולים שבשטחה - הרוסי והאוקראיני, וכן המיעוט הגגאוזי. כמו גם, בשאלת סוג הקשרים עם רוסיה וסוגיית אפשרות ההסתפחות לרומניה, החלום המולדובי הישן.

  

סלובקיה: הכרזת עצמאות ב-1993

עוד מהמאה ה-6 לפנה"ס כבשו הרומאים את שטחה, ובמאה ה-9 לספירה היה האזור חלק ממוראביה הגדולה. לאחר מכן שלטו בשטח ההונגרים, הפולנים והעות'מנים. לאחר מלחמת העולם השנייה חוברו צ'כיה וסלובקיה והפכו לאחד - צ'כוסלובקיה, ולמרות שהאחרונה הכריזה על עצמאות במרס 1939, היא עדיין היתה נתונה תחת שלטון גרמני-נאצי.

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בתום מלחמת העולם השנייה, צ'כוסלובקיה היתה נתונה תחת הקומוניזם הרוסי, אבל עם התפרקות הגוש הסובייטי מיהרו הסלובקים לפרק את הברית הלא מוצלחת הזו, וב-1993 התפצלו מהצ'כים בדרכי שלום ולא להתראות. הרפובליקה האירופאית חזרה לעצמאות הישנה-חדשה שלה, ובמאי 2004 הפכה סלובקיה לחברה באיחוד האירופי.

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ומה שלומה היום? 

המדינה הצעירה, שסוף כל סוף זכתה בעצמאות אמיתית, גילתה במהלך השנים האחרונות את הקסם שטמון בתיירות חוץ, והופכת ליעד תיירותי פופלרי ואיכותי למבקרים מכל העולם. הללו, מגיעים למדינה בעיקר בשל משאבי הטבע היפהפיים שלה, שגם המאבקים הקשים ביותר לא הצליחו להחריבם.   

  

אריתריאה: הכרזת עצמאות ב-1993

מעריכים כי ההתיישבות הראשונה בשטח אריתריאה התחילה כ-4,000 שנה לפנה"ס, כאשר הגיעו למקום שבטים מאזור הנילוס. ב-1890 היא נכבשה על ידי האיטלקים והיתה לקולוניה איטלקית. במלחמת העולם השנייה נכבשה על ידי הבריטים, שהחזיקו אותה תחת משטר צבאי עד להחלטת האו"ם ב-1952 לפיה תהיה אריתריאה שותפה בפדרציה עם אתיופיה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

האוטונומיה על המדינה הסתיימה לאחר שהקיסר היילה סלסיה ה-1 הפך אותה למחוז תחת שלטון אתיופי מוחלט. מעשה זה הוביל להתנגדות קשה בקרב תושבי ארתיראה, וב-1958 נוסדה "חזית השחרור האריתריאית", שבישרה את תחילתו של המאבק הארוך לעצמאות ואת המאבק בין אריתריאה ואתיופיה.

 

במאי 1993, לאחר קיום משאל עם - הכריזה אריתריאה על עצמאותה. אך כאן לא תמו צרותיה של המדינה הענייה, וב-1998 שוב סבלה משתי שנות מלחמה עם אתיופיה. יותר מ-100,000 בני אדם נהרגו במלחמה זו וכפרים רבים נהרסו. לבסוף, החליטו הצדדים לכבד את קו הגבול שהיה קיים ביניהן לפני המלחמה, והסכם שלום הושג בשנת 2000.

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ומה שלומה היום?

תוצאות המלחמה הארוכה הפכו את אריטריאה לאחת המדינות העניות בעולם. בשנים הראשונות שלאחר העצמאות נזקקו 75% מתושביה לסיוע בינלאומי של מזון. גם שנות הבצורת הארוכות שפקדו אותה בשנות ה-70 וה-80, גרמו לנדידת אוכלוסייה ולבריחה למדינות שכנות. אז אולי היא זכתה לעצמאות פוליטית, אבל מעצמאות כלכלית קשה לומר שהיא נהנית.

 

מזרח טימור: הכרזת עצמאות ב-2002

המדינה הצעירה ממוקמת בחלק המזרחי של האי טימור, השוכן באיי סונדה. היא גובלת במערב טימור, הכלול בשטחה של אינדונזיה, ומרוחקת כ-500 ק"מ מאוסטרליה. 

 

האי טימור, התגלה לאירופאים על ידי הפורטוגלים לראשונה ב-1512. ב-1613 חדרו ההולנדים לאי וב-1759, לאחר מספר סכסוכים, חולק האי בין שתי המדינות - חלקו המערבי נכלל בשטח הולנד, והמזרחי - בשטח פורטוגל. במהלך מלחמת העולם השנייה כבשו היפנים את האי, ושהו בו במשך שלוש שנים. במשך כל אותה תקופה, לחמו תושבי האי לצד בעלות הברית, ורבים מהם נהרגו.

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מערב טימור סופח לרפובליקת אינדונזיה ב-1950, בעוד חלקו המזרחי של האי נשאר תחת שלטון פורטוגל. תושבי המקום התקשו להשלים עם השלטון האירופאי, וב-1975 הכריז ארגון המחתרת המקומי - פרטילין - על עצמאות. הכרזה זו דוכאה באכזריות על ידי כוחות הצבא של אינדונזיה. כמה אכזריות? מעריכים שכ-200,000 תושבים מתו כתוצאה ממעשי טבח בתקופה שלאחר ההשתלטות האינדונזית.

  

ב-1999 הוחלט על ידי אינדונזיה ופורטוגל שעתיד מזרח טימור יקבע על ידי משאל עם שיערך בקרב תושביו. תומכי העצמאות זכו במשאל ברוב מוחץ, אלא שהתוצאות וחוסר היציבות הפוליטית באינדונזיה הובילו למהומות קשות באי. הסדר הושב לכנו רק לאחר כניסתם של כוחות או"ם וחיילים אוסטרלים לאי, וב-20 במאי 2002 הכריזה מזרח טימור על עצמאותה.

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ומה שלומה היום?

מזרח טימור ענייה במשאבים, ותלוייה לחלוטין בסחורות המגיעות מאינדונזיה. זאת, למרות הסיוע הכלכלי שניתן לה על ידי האו"ם ב-1999, וההסכם שהושג עם אוסטרליה וקבע כי המדינה תקבל 90% מהכנסות שדות הנפט הימיים הכלולים בשטחה.

   

דרום סודן: הכרזת עצמאות ב-2011

חבל הארץ, הידוע כיום כרפובליקה של דרום סודן, לא נהנה מעצמאות לאורך ההיסטוריה. בעבר שלטה בצפון ממלכת כוש, ואחריה ממלכת נוביה המצרית. במאה ה-6 התבססה בדרום סודן הנצרות הקופטית, ובמאה ה-7 פלשו שבטים ערבים והאסלאם הפך לדת השלטת באזור. מאז סופחה למצרים, והוקם בה שלטון בחסות בריטית-מצרית.  

 

ב-1956 זכתה סוף סוף סודן בעצמאות. אולם, מאז שררה שם אי יציבות פוליטית, והתנהלה בה מלחמת אזרחים עקב התנגדות תושבי הצפון המוסלמים לאוטונומיה לתושבי הדרום.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

אחרי שנים של מהפכות וחילופי שלטון, בינואר 2005 נחתם הסכם שלום כולל בין הממשלה למורדים הנוצרים בדרום, ולפיו הוחלט כי דרום סודן תקבל סמכויות של אוטונומיה ותוכל להכריע לגבי עצמאותה במשאל עם. במסגרת ההסכם, נערך בינואר 2011 משאל עם במחוזות הדרום בנוגע לפיצול סודאן ולהקמת מדינה עצמאית בדרום.

 

ביולי 2011 הכריזה הרפובליקה של דרום סודן על עצמאותה מהצפון, וזכתה להיות המדינה ה-193 במספר באו"ם. לאחר ההכרזה, החליטה מועצת הביטחון של האו"ם להציב בדרום סודן 7,000 משקיפי שלום בכוח ושמו UNMISS, ובו גם 900 שוטרים אזרחיים.

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מה שלומה היום?

למרות הכרזת העצמאות מהצפון, הרפובליקה של דרום סודן ניצבת בפני בעיות פנים רבות כמו תנועות מרי הנלחמות זו בזו, ופערים בין הקבוצות האתניות השונות. כמו גם, כ-90% מתושביה אנאלפביתים, וחיים על פחות מדולר ליום, סובלים ממחסור בדלק ומחרפת רעב. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חופשייה ומשוחררת. סלובקיה
צילום: shutterstock
מומלצים