שתף קטע נבחר

"והגדת לבנך": איך להפוך את קריאת ההגדה למעניינת

הכינו מראש חידות לילדים על סיפורי ההגדה, בנו יחד פירמידה מכוסות, הכינו מצה פשוטה יחד בבית ועוד רעיונות פשטים ליישום שיהפכו את ליל הסדר לחוויה משפחתית מהנה

רבים מאתנו מתייחסים לקריאת ההגדה בליל הסדר כמטלה שצריך לעבור, לפחות עד האוכל. אבל אפשר להסתכל על ההגדה גם אחרת, בתור סיפור חוויתי שבו יש שירים, גיבורים, משימות, אקשן, מסע, מתח, מסר והכי חשוב - ניסים ונפלאות.

 

עם זאת, לא ניתן להתעלם מהעובדה שההגדה אינה קצרה, ולדור הטאבלטים זוהי משימה לא פשוטה לשבת לאורך זמן בסבלנות. מעבר לכך, ההגדה כתובה בשפה הארמית, שאינה מובנת תמיד, ועלולה לגרום לקורא הצעיר להשתעמם.

 

קריאת ההגדה לא חייבת להיות משעממת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קריאת ההגדה לא חייבת להיות משעממת(צילום: shutterstock)

 

קראו עוד לקראת החג:

טיול משפחתי: איך להתכונן לנסיעה עם הילדים

מה עושים עם הילדים בחופש - בלי להתרושש?

אחת ולתמיד: איך לבחור קסדה לילד? מדריך

 

קבלו כמה טיפים ורעיונות שיובילו להנאה אמיתית סביב שולחן החג:

בחרו עם ילדכם הגדה צבעונית וידידותית, שמזמינה לדפדפף ולעיין בה. כמה ימים לפני ליל הסדר קראו בה יחדיו על מנת שהטקסט יהיה כבר מוכר בליל הסדר עצמו.

 

החליטו על שורה או פיסקה שאותה ילדכם ילמד בעל פה, ובליל הסדר יוכל לדקלמה כשותף פעיל בקריאת ההגדה.

 

הכינו מראש "חידות הפתעה" בתוך ההגדה, בהתאם לטקסט הנקרא ובהתאם לגיל הילד. למשל: ממה עשויה התיבה של משה? איזו צורה יש לפירמידה? מהי המכה הרביעית? ועוד.

 

דאגו להפעלה לפני ליל הסדר - בטרם מתחילה הארוחה ניתן לחלק לילדים קמח מצה, מים ומערוכים ולהכין מצות כמו בני ישראל במדבר.

 

זמן טוב ללימוד קריאה - הראו לילד מילים בולטות ומרכזיות החוזרות לאורך ההגדה, למשל: מצה, מצרים, משה, בני ישראל. צרו משחק מהנה, בו בכל פעם שיתקל באחת ממילים אלו, יצביע עליהן ויראה לכם. מעבר ללימוד מילים חדשות לקריאה, זה כמובן תורם לקשב ולריכוז .

 

מצאו מילות עוגן לשיח עם ילדכם: חכם, רשע, תם, שאינו יודע לשאול, עבדים, פחד, אמונה, דיינו, חירות - כל אלה מהווים כר לשיח עמוק. מתי הרגשת חכם? מה הופך מישהו להיות חכם? מתי יודעים שדיינו? איך ניתן להתגבר על פחד לדעתך? וכו'.

 

עודדו את ילדכם להחיות את סיפור ההגדה - אפשר לעמוד, ב"היא שעמדה" , לרקוד ב"עבדים היינו", לדלג ב"חד גדיא", ולתופף ב"אחד מי יודע". תוספת של כלי הקשה, רעשנים, ומשרוקיות, יותר ממבורכת.

 

המתנה פעילה - אם הילדים בכל זאת משתעממים, אפשר להציע להם לבנות פירמידות מכוסות חד פעמיות.

 

השתדלו לחלק ולשתף את הקריאה בהגדה בין כל המסובים,  ולהחליף קריין לעיתים קרובות. (הקטנים כאמור קודם, יכולים לומר את המשפט ששיננו בעל פה). השיתוף של כולם, שומר על ערנות ודריכות המשתתפים.

 

הקריאו את ההגדה בהטעמה - התאימו את טון קולכם לכתוב, שנו את מהירות וקצב ההקראה, הנמיכו או הגביהו את קולכם. 

 

קחו הפסקות גדולות כדי לאכול, לעכל (תרתי משמע) ואף לנוח, וגם הפסקות קצרות תוך כדי המשפטים עצמם. תתפלאו לדעת כמה מתח קיים בשורה פשוטה אחת.

 

לא לשכוח ליהנות מהבילוי המשפחתי המקסים עם ילדכם ומשפחתכם.

 

 

 הכותבת היא יוצרת תוכן מקורי לילדים, מחברת הספר "גם לי זה קורה"







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
שתפו את כל המסובים בקריאת ההגדה
shutterstock
מומלצים