שתף קטע נבחר

הדד-ליין הוארך ביממה: "יש עוד מחלוקות"

ב-1:00 בלילה שיחות הגרעין היו אמורות להסתיים, אבל ארה"ב הודיעה שעתיים לפני כן כי המו"מ יימשך גם היום. בדבר אחד הצדדים מאוחדים: נותרו נושאים במחלוקת

הדד-ליין של שיחות הגרעין היה אמור לפוג ב-1:00, אבל עוד לפני הודיעה ארצות הברית כי השיחות יתארכו. בהודעה רשמית שפרסם הבית הלבן שעתיים לפני תום השיחות בין איראן למעצמות נמסר על הארכתן ביממה. "התקדמנו מספיק בימים האחרונים כדי להמשיך ולדבר גם ביום רביעי. עם זאת, יש עדיין כמה נושאים בעייתיים", אמרה הדוברת מארי הארף. דיפלומטים מערביים בלוזאן אמרו שהמעצמות דרשו מהאיראנים לקבל החלטה כעת, ולא לדחות שוב את הדד-ליין להגעה להסכם.

 

עוד לפני כן רמזו האמריקנים על הארכה ביממה - ואולי גם על המשך השיחות עד 30 ביוני. עם זאת, דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר שארה"ב תפרוש מהמשא ומתן עם איראן אם תמצא את השיחות לא מועילות, ולא תמתין לפקיעת המועד החדש להגעה להסכם, אם אכן הצדדים יודיעו על המשך השיחות לחודשיים נוספים. במקביל אמר ראש המשא ומתן האיראני בשיחות בלוזאן כי יש אמנם מחלוקות, אבל בטהרן מוכנים להמשיך ולדבר עד ההגעה להסכם.

השחמט יימשך ליממה נוספת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השחמט יימשך ליממה נוספת(צילום: AFP)

ג'ון קרי ופיליפ המונד בלוזאן (צילם: רויטרס) (צילם: רויטרס)
ג'ון קרי ופיליפ המונד בלוזאן(צילם: רויטרס)

ארנסט אמר בתדרוך היומי: "הגענו לקצה. השיחות נמשכות יותר משנה. אבל זה לא יהיה הגיוני פתאום לסיים את השיחות בדד-ליין אם השיחות מועילות. הגיע הזמן למחויבות של איראן".  הדובר האמריקני הדגיש כי נכון לעכשיו השיחות מיועדות להסתיים בחצות הלילה בלוזאן, אבל "אם לא יושג הסכם והשיחות ימשיכו להיות מועילות, הם יימשכו מחר".

 

עוד אמר הדובר: "הדד-ליין הוא מלאכותי כי לא רצינו להיות במצב של דיבורים אינסופים, אבל זהו תאריך רציני. כיום ברור לאיראנים מה הקהילה הבינלאומית מצפה מהם. קיווינו למסגרת להסכם". הוא הוסיף כי מנהלי המו"מ מנהלים מו"מ רציני, אם השיחות יהיו מועילות ולא יסתיימו בחצות, הן יוארכו הלילה". 

המסדרונות במלון בלוזאן. מחכים להערכה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המסדרונות במלון בלוזאן. מחכים להערכה(צילום: AFP)

האורות דולקים בלוזאן גם בשעות הלילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האורות דולקים בלוזאן גם בשעות הלילה(צילום: AFP)

ארנסט הוסיף: "האיראנים צריכים להסכים לפיקוח חודרני, זה האינטרס שלנו, של ישראל ושל ידידינו במפרץ. מניעת נשק גרעיני זה אינטרס גם של סעודיה, ומניעת גרעין מאיראן בדרך דיפלומטית זוהי הדרך הטובה ביותר". הוא סיפר כי הנשיא אובמה היה פעיל במשך היום בשיחות עם הצוות האמריקני, אבל בשלב זה אין בכוונתו לדבר עם רוחאני. "השיחות לא קלות. הן רציניות. בימים האחרונים הן היו מועילות, ואם כך יימשך הן יוארכו".

 

עוד הבהיר הדובר, כי "עזיבת השיחות אינה ההעדפה של הנשיא, אבל הוא אינו מוכן לחתום על כל עסקה. הוא לא מוכן לחתום על עסקה רעה". המחלוקת לדבריו נסובה בין השאר על אותו פיקוח חודרני, "שטרם היה כמותו מעולם. אם הם אינם מוכנים להתחייב, נצטרך לעזוב את השיחות ולבחון מהן האפשרויות האחרות העומדות לפנינו". הוא הבהיר כי "כל אופציה נשארת על השולחן, גם הצבאית". לדבריו, גם אם השיחות ייפסקו, על פי הסכם הביניים הפיקוח על אתרי הגרעין באיראן יימשך עד 30 ביוני. "גם אם נשיג הסכם טוב, עדיין יש הרבה חששות מהתנהגותה של איראן. אם נשיג את ההסכם מסגרת, נוכל להציג לציבור מהן המחוייבויות של איראן".

 

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לשיחות בלוזאן בעת שבירך את חברי הכנסת החדשים בארץ. "האיום הגדול ביותר על עתידנו וביטחוננו היה ונשאר נסיונה של איראן להתחמש בנשק גרעיני", אמר. "ההסכם המתגבש בלוזאן סולל את הדרך לתאוצה זו. ככל הנראה הוא ישאיר בידי איראן מתקנים תת-קרקעיים, את הכור הגרעיני באראק, צנטריפוגות מתקדמות, כל אותם דברים שרק לפני כמה חודשים נאמר לנו בצדק שהם אינם חיוניים לתוכנית גרעין שמיועדת לצורכי שלום. את סירובה העיקש של איראן לחשוף בפני סבא"א את פעילותה לפיתוח נשק גרעיני ואני מוסיף – את מסע הכיבוש והטרור של איראן שהוא לגוי לכל - כולם רואים את זה. זה עומד לנגד עינינו, מגולן ועד תימן, מעיראק ועד עזה. אנו נעשה הכול כדי להגן על ביטחוננו ועתידנו, ואני חייב להגיד לכם שמה שאני אומר כאן שותפות לו מדינות רבות באזורנו.

  

מוקדם יותר אתמול אמרו גורמים בלוזאן שאיראן ושש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - יסיימו את סבב שיחות הגרעין האחרון ביניהן בהצהרה משותפת על סיבוב נוסף של שיחות. ההצהרה תכלול מסמך עם רשימת הנושאים שבהם כן הושגו הבנות כך ששני הצדדים יוכלו להציג התקדמות בסיבוב הנוכחי שתצדיק את קיומן של שיחות נוספות עד סוף חודש יוני. ההצהרה תכלול ברובה מסמכים טכניים שנוגעים להגבלת יכולתה הגרעינית של איראן - צמצום מספר הצנטריפוגות שלה למשל.

אכבר סאלחי ומוחמד זריף: צוות המו"מ האיראני (צילום: AP) (צילום: AP)
אכבר סאלחי ומוחמד זריף: צוות המו"מ האיראני(צילום: AP)

 

ההצהרה המשותפת והסכם הביניים ישאיר למעשה את הצדדים בתמונה וימנע מהם להכריז על קריסת המשא ומתן. על פי הסיכום, איראן ושש המעצמות ימשיכו להיפגש בקבוצות עבודה נפרדות של שתי ועדות: ועדה אחת תעסוק בביטול הסנקציות נגד איראן, וועדה נוספת תעסוק בצמצום הפעילות הגרעינית של איראן.

 

ועדות העבודה ינסו להגיע להסכמות עד ל-30 ביוני - המועד שהוגדר כיום החתימה על הסכם גרעין סופי ומקיף בין שני הצדדים. מקור במשלחת האמריקנית אמר ל-ynet כי הנושא שסביבו ניטש הוויכוח הגדול ביותר בין הצדדים הוא הסנקציות. האיראנים דורשים, כחלק מההסכם הסופי, התחייבות לביטול מיידי של כל הסנקציות נגדם. לעומת זאת, המעצמות בראשות ארה"ב דורשות הסרה הדרגתית של הסנקציות לאורך תקופה ארוכה ורק לאחר שטהרן תוכיח שהיא עומדת בהתחייבויות שלה להסכם. 

 

הצדדים קיוו להכרעה מסוימת בנושא הסנקציות והניחו שאיראן תקבל הקלה חלקית אך מיידית בעיצומים הכלכליים שתאפשר למשטר האיסלאמי להשיג את הסכם הביניים כניצחון איראני. 

 

האיראנים ונציגי שש המעצמות דנו בכמה סעיפים מכריעים: הדרישה האיראנית להמשיך לעסוק במחקר ובפיתוח גרעין "לצרכי שלום", לטענתם. סעיף נוסף במחלוקת נוגע לאפשרות של המעצמות לשגר פקחים לבצע ביקורי פתח במתקני הגרעין האיראניים. האיראנים מתנגדים לסעיף זה. קרי אף דורש, כחלק מההסכם, מידע מפורט על כל הפעילות הגרעינית שביצעו האיראנים עד כה.


פורסם לראשונה 31/03/2015 20:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מימין ראש סבא"א של איראן עם שר החוץ
צילום: AFP
מומלצים