שתף קטע נבחר

כללים חדשים נגד אלימות: תלמיד פגע בכלב? יושעה ליומיים

משרד החינוך קבע הנחיות למנהלים ולמורים כיצד להתמודד עם אלימות של תלמידים. מתי ניתן להחרים מתלמיד טלפון נייד?

איך מתמודדת מערכת החינוך הישראלית עם התעללות של תלמידים ברשתות החברתיות? פרסום מידע פוגעני של ילדים ובני נוער על חבר לכיתה? או הפצת תמונות מביכות או מבזות? חוזר מנכ"ל של משרד החינוך, שהופץ בימים האחרונים למנהלים, למורים ולאנשי הצוותים החינוכיים, מנחה אותם כיצד להתמודד עם פגיעה, חרמות ואלימות מילולית ברשתות החברתיות.

 

החוזר, שכותרתו "אקלים חינוכי מיטבי והתמודדות מוסדות החינוך עם אירועי אלימות וסיכון", עוסק בפעם הראשונה באלימות נגד בעלי חיים וקבע כי במקרה קיצוני של פגיעה של תלמיד בבעל חיים גם מחוץ לכותלי בית הספר, יושעה התלמיד ליומיים.

 

קראו עוד על התעללות בני נוער בבעלי חיים:

נתניה: נעצר בן 15 שניפץ בקבוק על חתול

נערים התעללו למוות בחתולה ששרטה אותם

מצלמות האבטחה תיעדו: נער בעט בחתול באילת

חינוך לזכויות בעלי חיים  ( צילום: shutterstock ) ( צילום: shutterstock )
חינוך לזכויות בעלי חיים ( צילום: shutterstock )
 

המסמך כולל התייחסות לסוגים שונים של פגיעה מקוונת. הסוג הראשון כולל פגיעה מילולית, הפצת שמועה, הפצת תמונות, חרם מתמשך, הפצת תכנים פרטיים מביכים, מבזים או מיניים, לרבות צילומים והקלטות, או איום בהפצתם.

 

במקרים כאלה, אחרי שדאג להפסקת הפגיעה והסרת התוכן, על המורה להנחות את הקורבן לתעד את הפגיעה ככל שאפשר: צילום מסך, שמירת מסרים מיידיים בטלפון הנייד ועוד. על פי החוזר, במקרה של פגיעה כזו ניתן להשעות את התלמיד עד ארבעה ימים בחינוך היסודי ועד שמונה ימים בחינוך העל-יסודי. במקרים חמורים חלה חובת דיווח למשטרה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

השעיה גם על אלימות אחרי שעות הלימודים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השעיה גם על אלימות אחרי שעות הלימודים(צילום: shutterstock)

החוזר מנחה את המנהלים להתייחס גם למקרים של פגיעה פיזית בתלמידים שלא בשעות פעילות בית הספר. הם מתבקשים לבדוק את פרטי האירוע, לערוך בירור עם כל אחד מהמעורבים בנפרד ולדווח למשטרה במידת הצורך. סעיף זה מתייחס ל"אירועים חריגים המתרחשים מחוץ למוסד החינוכי (כולל בחופשות)", גם במקרים אלה יוכל המנהל להפעיל שיקול דעת ולהחליט אם יש מקום להשעות את התלמידים המעורבים.

 

החוזר מסדיר גם את אופן השימוש במכשירים הניידים בבית הספר. לפי החוזר מותר להביא מכשירים ניידים לבית הספר, אך עליהם להיות כבויים בתיק, אלא אם יש הנחיה אחרת. במקרה של שימוש חוזר בטלפון נייד בזמן שיעור, שלא לשימוש חינוכי ולימודי, בית הספר יבחר להגיב באופן הדרגתי: הפקדת המכשיר במזכירות בית הספר תוך שמירה על צנעת הפרט והחזרת המכשיר בסוף יום הלימודים, הזמנת ההורים וכן התייחסות בתעודה בסעיף ההתנהגות וכתיבת עבודה בנושא.

 

חוזר המנכ"ל מתייחס גם לאירועי אלימות של הורים כלפי עובדי הוראה, לאור ריבוי מקרים אלה בשנים האחרונות. במקרים כאלה יעניק משרד החינוך סיוע ותמיכה לצוותי החינוך באמצעות היועצים החינוכיים, הפסיכולוגים והמפקחים, תוך היוועצות עם הייעוץ המשפטי. הגשת התלונה למשטרה תיעשה על ידי עובד ההוראה ובהתאם לשיקול דעתו. אין לחייב את העובד או למנוע ממנו הגשת התלונה.

 

חוזר המנכ"ל מחדד את ההתמודדות עם התנהגויות חריגות בגני הילדים. במקרים קיצוניים, לאחר שהובא לידיעת ההורים בעבר כי הילד מהווה סכנה לעצמו ולסביבתו, ורק לאחר שמוצו כל דרכי הטיפול וההתערבות, ולאחר שהתקבל אישור המחוז - ניתן להשאירו בבית ליום אחד.

  

מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן: "משרד החינוך פועל לקידום סביבת למידה בטוחה, צמצום האלימות ויצירת תרבות בית ספרית המבוססת על הכלה של תלמידים שונים ומתן כלים להצלחתם. חוזר זה מדגיש כי הצגת גבולות ברורים והוגנים נועדה לסייע למי שחרג מהם, לשמור על עצמו ועל אחרים בסביבתו, למנוע התנהגויות סיכון, ולאפשר התנהלות תקינה של תהליכי הוראה, למידה והערכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים