שתף קטע נבחר

חברון: ההפרדה חזרה - כביש ליהודים בלבד

לפני כשנתיים חילק צה"ל את הדרך למערת המכפלה למעבר נפרד של יהודים ומוסלמים. בעקבות הפרסום אז ב-ynet בוטל הנוהל, אך לאחרונה הוא הוחזר. כעת, לאחר פנייה נוספת של ynet, בוטלה ההפרדה פעם נוספת. צפו

מערכת הביטחון שבה לפני כחודשיים לבצע הפרדה על בסיס אתני בחברון, זאת לאחר שנוהל זה בוטל. לפני שנתיים פורסם לראשונה ב-ynet כי צה"ל חילק את הדרך הראשית המובילה למערת המכפלה. החלק הראשי של הדרך הוגדר לכניסת יהודים בלבד ואילו לפלסטינים נבנה שביל צדדי, משובש ומגודר, שרק בו הותר להם לעבור. היום (ד'), לאחר פניית ynet, בוטל נוהל ההפרדה פעם נוספת.

 

לפני כשנתיים, מיד אחרי הפרסום שבו תועדו אנשי כוחות הביטחון מסבירים לפלסטינים כי רק יהודים מורשים לעבור בחלקו הראשי של הרחוב, הופסקה מדיניות ההפרדה והותר מעבר חופשי ברחוב לתושבי האזור הפלסטינים. לפני חודשיים חידש צה"ל, מסיבה שאינה ברורה, את ההפרדה, וכעת שוב נאסר על הפלסטינים לעבור בחלקו המרכזי של הרחוב והם מופנים שוב לחלק הצדדי והמגודר, ואילו יהודים בלבד רשאים לעבור בדרך הראשית.

 

 

בתיעוד מצולם שהגיע לידי ynet נראה פלסטיני, תחקירן בארגון ''בצלם'', מגיע כדי לעבור בדרך הראשית ונעצר על ידי שוטרי מג"ב המורים לו לעבור לצד השני שלדבריהם מיועד למוסלמים. "מפה עוברים רק יהודים", אומרת שוטרת המג"ב לפלסטיני, וכשהיא נשאלת על ידו מדוע, היא משיבה: "הקפטן החליט. כאן יהודים, רק יהודים, ושם רק מוסלמים". כשהוא שואל בשנית למה, משיב לו שוטר המג"ב "ככה".

 

בתיעוד הפלסטיני נראה מנסה להתעקש ולעבור מהדרך הראשית, אולם השוטרים מונעים ממנו את המעבר. השוטרים מנסים להסביר לפלסטיני כי בשתי הדרכים הוא מגיע לאותו מקום בדיוק, ובשלב מסוים הם מודים כי רק זקנים מוסלמים רשאים ללכת בדרך הראשית ואילו ילדים ואנשים שאינם זקנים יכולים ללכת בדרך הצדדית. כאשר הפלסטיני מנסה לאתגר את השוטרים וללכת בדרך הראשית, הם מאיימים עליו כי ייעצר אם ימשיך.

 

"מרגישה מושפלת"

נבילה ג'עברי, תושבת חברון בת 45, סיפרה על תחושותיה הקשות כשהיא נאלצת לעבור בדרך הצרה: "אני מרגישה מושפלת כשאני הולכת בדרך שנמצאת מאחורי הגדר ורואה את המתנחלים עוברים בדרך הראשית כאשר בינינו מפרידה רשת שאין שום הצדקה לקיומה".

 

אימאן אבו ארמילה, גם היא תושבת חברון, סיפרה כי בשנתיים האחרונות המעבר כמעט ולא נחסם. "העובדה שיכולנו ללכת בצד הרחב של הרחוב הקלה קצת על הסבל הכללי שלנו", אמרה. "אנשי משמר הגבול הכריחו אותי ללכת במעבר הצר שמאחורי הגדר".

 

עד לאיסור החדש-ישן אפשרו כוחות הביטחון להולכי רגל ולרוכבי אופניים פלסטינים לעבור ברחוב. כדי להעביר משאות נאלצו הפלסטינים להיעזר בעגלה רתומה לסוס או בעגלות יד. אזרחים ישראלים מורשים לעבור ברחוב הראשי בכל דרך, ברגל או ברכב.

 

מארגון ''בצלם'' נמסר כי ''המצב באזור מערת המכפלה בחברון הוא משל למשטר הכיבוש כולו – המתנחלים נוסעים בכביש נוח, בעוד לפלסטינים תושבי השכונה מותר רק להסתכל עליו מעבר לגדר, מהשביל הצר והמשובש שאליו נדחקו. מבט על התמונות האלה ממחיש שוב מדוע אנחנו מדגישים שאין הפרדה בלי אפליה''.

 

מדובר צה"ל נמסר: "סגירת הנתיב אינה תואמת את הנהלים בגזרה. מיד עם היוודע המקרה למפקדים, הוא טופל והציר נפתח לתנועה. צה"ל פועל בכל העת לאכיפת החוק ביהודה ושומרון, ולשמירה על מרקם חיים תקין לכל תושבי האזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים