שתף קטע נבחר

מתמטיקה רווחית: "עמוק בעשירון העליון"

אריק השלים בגרות אחרי התיכון, הילה שיפרה בשביל מדעי המחשב וניר לא חשב שזה מעיק. בעקבות המחקר שמצא כי בוגרי 5 יחידות במתמטיקה משתכרים יותר, שוחחנו עם כמה מבעלי התעודה היוקרתית. "זה משתלם"

עובדים שהשלימו בעבר בגרות של 5 יחידות במתמטיקה משתכרים באופן משמעותי יותר מחבריהם שמחזיקים בתעודת בגרות עם 3 או 4 יחידות לימוד במתמטיקה. כך עולה ממחקר שפרסם השבוע מרכז טאוב. "המעסיקים מחפשים את המצטיינים", אומר אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ השותפה במחקר. "אנחנו רואים במחקר שלא משנה מה בוגר 5 יחידות לימוד יבחר לעשות בהמשך, בין שזה רפואה, כלכלה או משפטים - הוא עדיין ישתכר יותר מזה שעשה פחות יחידות".

 

הורביץ מודה כי יש תלמידים שלא מסוגלים להשלים 5 יחידות מתמטיקה, ומזכיר כי לפעמים המצב הכלכלי בבית יכול לפגוע בסיכויי ההצלחה. לדבריו, "פעמים רבות בבתי ספר קטנים בפריפריה קשה מאוד להציע מגמה של 5 יחידות בשל מחסור בתלמידים. ההשקעה בפריפריה צריכה להיות הרבה יותר משמעותית".

 

מחברי המחקר, פרופסור איל קמחי ואריק הורוביץ, בנו בסיס נתונים ייחודי העוקב אחר הנבדקים מזמן בחינת הבגרות, דרך הלימודים האקדמיים ועד לשלבים המוקדמים של הקריירה (גיל 29). על פי הנתונים, ההכנסה החודשית וגם השכר לשעה של בוגרי 5 יחידות כפולים משל אלה שלא נבחנו במתמטיקה כלל. בקרב בוגרי 5 יחידות נמצא פער גדול בשכר בין אלו שקיבלו ציון של בין 81 ל-90 והשתכרו בממוצע 56 שקל לשעה, לבין המצטיינים שקיבלו בין 91 ל-100 בבחינה ומשתכרים 78 שקל לשעה.

 

"יש אנשים שלא מתפשרים על משכורת"

הילה ברון, בת 22, סטודנטית שנה שנייה למדעי המחשב באוניברסיטת בר אילן, סיימה את התיכון עם בגרות של 4 יחידות במתמטיקה. "לא היה לי כוח להשקיע", היא מספרת. "הוצאתי 100 בקלות". כשהחלה את הלימודים באוניברסיטה החליטה ברון לשפר את הבגרות. "ב-5 יחידות לומדים דברים שאין ב-4 יחידות ושאחר כך מתבססים עליהם בלימודים", היא מסבירה את ההחלטה.

הילה ברון ()
הילה ברון
 

ברון מקווה להיכנס לסטטיסטיקה של המחקר ושואפת לעבוד כמתכנתת. "השכר בהיי-טק משתנה מאחד לאחד", היא אומרת, "אבל ידוע שיש אנשים שלא מתפשרים על משכורת התחלתית של פחות מ-10,000 שקל. בעיקרון ידוע ששכר התחלתי יכול לנוע בין 8,000 ל-15 אלף שקל".

 

מי שהחזיק בתעודת בגרות של 5 יחידות במתמטיקה כבר בעשור השני של חייו הוא ניר רובין בן-חיים, בן 36 מהוד השרון, שניגש לבחינה כבר בגיל 15 וחצי במסגרת תוכנית בגרויות מואצת. כיום ניר עובד כפיזיקאי וכמנהל תחום הפיזיקה בחברת סטארט אפ.

ניר רובין בן-חיים ()
ניר רובין בן-חיים
 

 

"הבעיה מתחילה בגילים מוקדמים" 

הוא מעדיף שלא לחשוף את משכורתו, אבל מגלה כי היא "עמוק בעשירון העליון". אף שהיה טוב גם במקצועות הומניים בבית הספר, ניר לא רואה תסריט שבו היה עוסק בתחום אחר מלבד פיזיקה. "קשה לי לראות את עצמי לומד משהו אחר מ-5 יחידות מתמטיקה", הוא אומר. בבחינה עצמה, אגב, הוא קיבל ציון של כמעט 100. "ללמוד מתמטיקה לא היה בשבילי מעיק", הוא מעיד, "זו לא הייתה מלחמה. לדעתי הרבה אנשים יכולים ללמוד מתמטיקה 5 יחידות, אבל לא עושים זאת, כי הבעיה מתחילה בגילים מוקדמים יותר".



 

"יש כאלה שיש להם חדווה למתמטיקה, אבל יש אחרים שלא מטפחים ושומרים על החדווה הזו והיא נעלמת. זה משהו שצריך לשמר אותו. להשקיע במתמטיקה זה משתלם בסוף, אבל לפי דעתי האישית, כל אחד צריך ללכת אחר נטיות הלב שלו בבחירת המקצוע. מה שזה לא יהיה, תעשו את מה שאתם אוהבים ותלכו על זה עד הסוף. אשתי פסיכולוגית ולא עשתה מתמטיקה 5 יחידות, זה גם לא היה עוזר לפסיכולוגיה, אבל היא עושה את מה שהיא טובה בו ואוהבת, וזה מה שחשוב".

 

ובתוך כך, תלמידים עם חדווה רבה למתמטיקה שחוששים לסיים את התיכון עם טעם של עוד מוזמנים לנסות את המסלול החדש של 5 יחידות ++. התוכנית תכלול את כל התכנים של 5 יחידות, בשילוב עם תכנים מיוחדים שכוללים גם אלמנטים של הוראה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מספרים משתלמים
צילום: shutterstock
מומלצים