שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מי בעד להציל את האישה והתינוק המרוקאים?

תחקיר של ערוץ צרפתי חשף תופעה מדאיגה במיוחד במרוקו - מדי יום מתבצעות במדינה הערבית בחשאי 800-600 הפלות לא חוקיות, ושיעור הנשים שמתות לאחר ההפלות גבוה מאוד. אלא שעד שהחוק הקיים לא ישתנה ויתיר לבצע הפלות, נאלצות נשים רבות, בעיקר חד-הוריות, לסכן את חייהן

מרוקו היא בין המדינות הערביות שמשתתפות במבצע "סופה נחרצת" בתימן נגד המורדים החות'ים השיעים, אולם מה שמעסיק בעיקר את אזרחיה אינו המשבר התימני, אלא סוגיית ההפלות החשאיות שמבצעות נשים רבות בממלכה הסונית.

 

חלון למזרח התיכון - כתבות אחרונות:

רעים כמו דאעש: גיבורי האיסלאם לא במיקוד

לבשה בגד גוף משריון נגד הטרדות מיניות

מהבוידעם למדינה: הכווייתים מחזירים רובים

אזרחים שווים, אבל תשכחו מנישואים אזרחיים

 

הוויכוח הציבורי במרוקו בין מגיני זכויות הנשים לבין השמרנים התעורר עם חשיפת הנתונים לפיהם בין 600 ל-800 הפלות מתבצעות מדי יום בחשאי במדינה בתנאים נוראיים ובמרפאות שחסרות ציוד מתאים לביצוע הפלות. ואם בזה לא די, עובדה מזעזעת נוספת שנחשפה היא שיעורן הגבוה של נשים שביצעו הפלה בחשאי ומצאו את מותן.

 

תינוק לאם חד-הורית בבית ילדים בקזבלנקה (צילום: AP) (צילום: AP)
תינוק לאם חד-הורית בבית ילדים בקזבלנקה(צילום: AP)
החוק הפלילי במרוקו אוסר על ביצוע הפלות, אלא אם נשקפת לאישה ההרה סכנת חיים או אם העובר סובל ממומים. עוד נקבע כי רופא שמבצע הפלה בניגוד לחוק דינו להישלח לכלא לשנה עד חמש שנות מאסר. עונש זה יכול לגדול לעשר עד עשרים שנות מאסר אם האישה מתה במהלך ההפלה הלא חוקית.

 

אישה שמבצעת הפלה מסתכנת בעונש מאסר

הרופאים שמבצעים הפלות אינם היחידים שמשלמים מחיר יקר. אישה שעושה הפלה מכוונת או שניסתה לעשות זאת עשויה להישלח לכלא לפרק זמן של בין חצי שנה לשנתיים וכן לקבל קנס כספי.

 

הסערה הציבורית במרוקו בסוגיית ההפלות הלא חוקיות פרצה אחרי שבחודש שעבר שידר ערוץ טלוויזיה צרפתי כתבת תחקיר מקיפה בנושא. בתוכנית השתתף ד"ר שפיק א-שראיבי, ראש מחלקת הנשים והיולדות בבית חולים ממשלתי בבירה רבאט, שגם עומד בראש זרם הנלחם בתופעת ההפלות החשאיות.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
השתתפותו של הרופא הבכיר בתוכנית, ובעקבותיה חשיפת התופעה של הפלות חשאיות במדינה, הביאה את משרד הבריאות במרוקו לפטרו מתפקידו בטענה שהוא פגע לכאורה במוניטין של הממלכה. הרשתות החברתיות במדינה הערבית געשו בעקבות פיטוריו של ד"ר א-שראיבי ונפתח קמפיין מקוון לאות הזדהות עמו.

 

המלך נאלץ להתערב

אף שעבר חודש מאז חשיפת התופעה של ההפלות הלא חוקיות, הנושא מסרב לרדת מסדר היום במרוקו. משרד הבריאות אף ארגן השבוע כנס ראשון מסוגו בנושא שבו השתתפו מומחים, רופאים ואנשי דת כדי לדון באפשרות של תיקון החוק הקיים. בכנס אחר שארגנה האגודה המרוקנית למאבק בהפלות אמר שר הבריאות אל-חוסיין אל-וורדי כי "העיסוק בנושא יוצר מחלוקת רבה בין חלקי החברה השונים משום שמדובר בנושא רגיש שנוגע לכללים הלכתיים, לזכות לחיים ולזכויות האדם שיש עליהן הסכמה בינלאומית".

 

שר הבריאות קרא לכל הגורמים הנוגעים בדבר לא להיגרר לעמדות קיצוניות. "המטרה של תיקון החוק היא להפחית את שיעור האימהות שמתות כתוצאה מההפלות החשאיות והלא בטוחות ולתת לרופאים לפעול במסגרת חוקית ובתנאים הולמים".

 

מלך מרוקו מוחמד השישי לא נותר אדיש לחשיפת התופעה של ההפלות החשאיות ולנתונים הקשים של נשים שהולכות לעולמן לאחר שעברו אותן. המלך החליט להתערב בעצמו, וזימן השבוע לארמונו בקזבלנקה שורה של בכירים בממשלה, בהם שר המשפטים ושר ההקדשים. שינוי החוק הקיים היה בין הנושאים שעמדו על הפרק במהלך פגישתם, והמלך המרוקני, כך נטען, קרא למצוא פתרון מתאים לבעיה לאחר התחשבות בכל ההבטים המוסריים, הדתיים והמשפטיים.

 

השלטונות במרוקו יצטרכו לגשר בין שלוש עמדות בחברה בסוגיית ההפלות הלא חוקיות. השמרנים רואים בהפלות "פשע" - מבחינה דתית - ועל כן יש לאסור אותן לחלוטין. אלה שמוגדרים פחות שמרנים תומכים בהפלות רק במקרה של סכנה לאישה ההרה או לעובר. פעילי זכויות אדם וליברלים במדינה הערבית סבורים שיש לאפשר הפלות כדי לצמצם את מספר הנשים שמתות בעקבות הפלות חשאיות. הם גם חושבים כי זכותה של אישה להחליט מה לעשות עם גופה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"החוק הנוכחי אינו תואם את המציאות בשטח, וקובע עונשים קשים מאוד. חייבים לקחת בחשבון את המצב של אימהות חד-הוריות, שלרוב מגיעות ממשפחות עניות ואינן משכילות", אמרה השרה לשעבר לענייני האישה והפיתוח החברתי בממשלת מרוקו, נוזהה א-סקלי. א-סקלי ציינה כי בכל הסיפור הגדול על הפלות לא חוקיות בחשאי איש לא מדבר על גברים שהכניסו נשים להריון וברחו מאחריות.

 

ספאא, בת 20 מקזבלנקה, נאלצה לעבור הפלה חשאית אחרי שנכנסה להריון מחוץ לנישואים. "אתה יכול לדמיין את המצב של בחורה בהריון ממשפחה שגרה בכפר שרוב תושביו לא יודעים קרוא וכתוב ונמנים עם השמרנים", היא אמרה בדמעות ותיארה כיצד היתל בה הצעיר שהכניס אותה להריון. לדבריה, הוא הבטיח להתחתן איתה, אך כששמע שהיא בהריון נטש אותה. "ידעתי שהוא יעזוב אותי כשישמע שאני בהריון", אמרה ספאא. "כבר חשבתי להתאבד משום שידעתי שאם אני חוזרת לכפר שלי, הגורל שלי גם ככה יהיה למות ושאביא רק בושה למשפחה שלי".

 

בסופו של דבר, ספאא לא שמה קץ לחייה. בעצת חברתה היא פנתה למומחית להפלות בקרב נערות - ועברה הפלה לא חוקית בחשאי. לאחר ההפלה היא סבלה מדלקת כרונית בקיבה. "אני חיה במצב של בושה וחשה שביצעתי חטא משום שהרגתי את הילד שלי. אני גם מפחדת ממה שאנשים יגידו", אמרה הצעירה המרוקנית.

  

עד שהחוק הקיים ישתנה, מרוקו תמשיך לחלוק עם מדינות נוספות בעולם הערבי את הבעיה הקשה של הפלות לא חוקיות ב"מרפאות שחורות" ושל מותן בטרם עת של נשים צעירות, רובן חד-הוריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תינוק לאם חד-הורית בקזבלנקה
צילום: AP
מומלצים