שתף קטע נבחר

תופעה חדשה: התנכלות לעובדות בהריון

פילוח הפניות לקו הפתוח של שדולת הנשים מגלה עלייה בהתנכלות לנשים בהריון - תופעה מפניה אין כיום הגנה בחוק. עובדת שחוותה התעמרות: "הפסיקו לקרוא לי לישיבות, אסרו עלי לסגור דלתות והזהירו את החברות שלי מהעבודה שלא להתקרב אלי. עשו הכל כדי למדר ולייאש אותי; הגעתי מהעבודה לביה"ח עם צירים מרוב לחץ"

מעסיקים רבים מתלוננים על שלל החוקים שנועדו להגן על נשים בהריון מפני אפליה במקומות העבודה, אבל בשטח ההגנות הללו לא תמיד עוזרות: מדי חודש מתקבלות בקו הפתוח של שדולת הנשים לזכויות נשים בעבודה תלונות מצד נשים שטוענות כי הופלו או פוטרו מעבודתן עקב ההיריון שלהן. עם זאת היכולת לסייע לנשים אלו מוגבלת, לנוכח הקושי להוכיח כי הבסיס להתנכלות לעובדת הוא ההיריון שלה.

 

 

כעת, בשדולת הנשים מצביעים על תופעה חדשה יחסית, של התנכלות מעסיקים לעובדות בהריון: מנתוני הקו הפתוח של השדולה עולה כי כ-10% מהפניות בשנת 2014, התייחסו להתנכלות, לעומת פניות בודדות בלבד בשנים עברו, ומציינים כי אין כיום כל הגנה בחקיקה מפני התנכלויות מסוג זה.

 

"יש פונות שמספרות על יחס רע מהמעסיק לאחר ההודעה על ההיריון ובתקופה שבה הן מוגנות לכאורה מפיטורין", אומרת עו"ד גילי פטרן, מנהלת הקו הפתוח. "אחרות מספרות על שינוי מקום הישיבה בעבודה והעברתן ממשרד אישי לאופן-ספייס, ויש גם תלונות על מקרים חמורים של אלימות מילולית בוטה כלפי העובדות, העברה לא מוצדקת מתפקיד לתפקיד וכדומה".

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כך למשל ארע למ', שעבדה כיועצת לזכויות רפואיות בחברה בתחום. "אהבתי את התפקיד וסיפרתי על ההריון ברגע שגיליתי עליו במקום לחכות עד לחודש החמישי, כפי שמחייב החוק" היא מספרת. "החל מרגע זה, המנהלת האישית שלי החלה לשטוף את המוח למנכ"ל החברה, מולו היתה ביחסים טובים, והחלו לעשות לי מסע טרור".

 

"עשו הכל כדי לייאש אותי"

מכיוון שהיא עבדה במקום מעל לחצי שנה - מעסיקיה נדרשו להגיש בקשה למשרד הכלכלה כדי לפטר אותה. במקביל, היא מספרת כי החלה לספוג התנכלויות. "הפסיקו לי את הפגישות עם לקוחות, סגרו את התוכנה במחשב בעבודה, אסרו על מנהלות התיקים שעבדו תחתי להעביר לי אינפורמציה, הפסיקו לקרוא לי לישיבות, אסרו עלי לסגור דלתות והזהירו את החברות שלי מהעבודה שלא להתקרב אלי. למעשה, עשו הכל כדי למדר ולייאש אותי".

 

השיא היה לדבריה, כשניסו לטעון כי הפרה הסכמי סודיות בתגובתה למשרד הכלכלה. "טענו שחשפתי מידע סודי ונכנסו לפרנויות שאני אוספת מידע. יום אחד המנכ"ל רצה לחטט לי בתיק, לא הסכמתי והוא הזמין לי משטרה לעבודה מול כולם. התקשרתי לבעלי מבוהלת והוא מיהר להגיע. המשטרה בוטלה בסוף אבל זה היה הקש ששבר את גב הגמל".

 

הלחץ הרב גרם לה לדבריה ללידה מוקדמת. "הבריאות שלי קרסה ושלוש פעמים הגעתי מהעבודה לבית החולים עם צירים מרוב לחץ. בסוף הרגשתי כה מושפלת עד שנמאס לי להלחם. התחלתי להוציא חופשות מחלה וכשהתקשרו אלי ממשרד הכלכלה הודתי שאני לא מסוגלת להגיע לעבודה פיזית ונפשית. למעשה יריתי לעצמי ברגל כי הם החליטו שלא נכון להחזיר אותי לעבודה מבחינה בריאותית ובמאי - חודש לפני הלידה - הלכתי הביתה".

 

"היום אני עובדת במקום אחר אבל זה פצע שתמיד יישאר איתי", היא מוסיפה. "הטעות היחידה שלי היתה שלא אספתי ראיות, צילומים או הקלטות. החברות שלי מהעבודה פחדו להעיד בגלל הפרנסה שלהן, אחרת היתי מגישה תביעה. אני בן אדם פשוט והם חברה ענקית עם סוללת עורכי דין. אם לא הייתי משקשקת מהם, היתי עושה יותר".

 

כרבע מהתלונות לשדולת הנשים: פיטורים בהריון

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר פגיעה בזכויות עובדים, בין השאר על רקע הריון. לצד חוק זה, נשים בעלות ותק של יותר מ-6 חודשים במקום העבודה נהנות מחוק עבודת נשים שאוסר גם הוא על פיטורי נשים בהריון בחופשת הלידה ואחריה. עם זאת, בחוק כלולים תנאים המאפשרים לפטר אישה הרה, באישור הממונה על עבודת נשים במינהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה.

 

אולם, על אף החקיקה המתקדמת, כרבע מכלל הפניות לקו של שדולת הנשים ב-2014 היו בגין פיטורים בהריון או בחופשת לידה. כ-70% מהפניות עסקו בפיטורי עובדות שמועסקת מעל ל-6 חודשים - רובן בהיתר של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, וכ-30% בפיטורי עובדות המועסקות תקופה קצרה יותר. 5% מכלל הפניות בנושא הסתיימו בהגשת תביעה כנגד המעסיק.

 


פניות לשדולת הנשים - 2014

פניות לשדולת הנשים - 2014
תלונה שיעור פניות
פיטורין בהריון או חופשת לידה 25%
בירורים בעניין זכויות בהריון 18%
התפטרות לצורך טיפול בילד או הרעת תנאים והתנכלות בשל הריון 10%
הטרדה מינית (כולל) או בירורים לגבי חופשת לידה 8%
דיני משפחה 6%
ביטוח לאומי 5%
פיטורין בטיפולי פוריות 4%
שעת הנקה או בירורים לגבי טיפולי פוריות 3%
פערי שכר; בריאות נשים; בני זוג במילואים; ייצוג הולם 1%
 

 

"על אף שלכאורה קיים מנגנון הגנה, אחוז גדול מהפניות לקו שלנו עוסקות בפיטורי נשים בהריון", אומרת פטרן. "לצערנו בשנים האחרונות אנו רואות כי חלה עלייה מתמדת במתן ההיתרים מצד משרד הכלכלה, כשב-2013 נשבר השיא לאחר ש- 80% מהבקשות לפיטורי נשים בהריון נענו בחיוב".

 

הטרדות מיניות

מפילוח הפניות לקו הפתוח של השדולה, עולות מגמות נוספות בהן - שיעור גבוה יחסית של כ-18% מהפונות שביררו באשר לזכויות המגיעות להן בזמן הריון וכ-10% שעסקו בסוגיות הנובעות מהתפטרות לצורך טיפול בילד.

 

נושא נוסף הוא הטרדות מיניות במקום העבודה - עם כ-8% מכלל הפניות. אולם לדברי עו"ד פטרן, כ-2%-3% מהפניות בלבד מתגבשות לכדי תביעה נגד המעסיק, זאת בשל המורכבות המשפטית והקושי הרגשי שכרוך במקרים מסוג זה.

 

"רוב הנשים אשר פונות בנושא הטרדה מינית הן עובדות שבנוסף להטרדה המינית שחוו, פוטרו מעבודתן", היא מספרת. "גם אם במהלך תקופת העבודה ספגו את ההשפלות, האמירות וההתייחסויות המיניות, אך המשיכו לעבוד ולהתפרנס, הרי שהפיטורים הם בבחינת ה"קש ששבר את גב הגמל", אז נפתחת תיבת הפנדורה והן פונות אלינו". 

 

הקו הפתוח של שדולת הנשים בישראל מעניק יעוץ משפטי ללא תשלום בנושאי זכויות נשים בעבודה - אפליה על רקע מגדרי, פיטורין שלא כחוק בזמן הריון או טיפולי פוריות, הטרדות מיניות, אפליה על רקע הורות, אי שוויון בשכר ועוד. לייעוץ ניתן לפנות בטלפון 03-6210000 או באימייל adv@iwn.org.il


פורסם לראשונה 10/04/2015 12:51

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים