שתף קטע נבחר

"המשפחה שהקמנו בארץ - התשובה לנאצים"

אביגדור היה בן 15 וחצי כאשר נשלח עם אביו למחנה ריכוז. הוריו נרצחו בשואה אבל אביגדור הצליח לשרוד, עלה לארץ והיה סגן אלוף בחיל האוויר. עליזה ברחה במשך שלוש שנים מהנאצים והתחבאה שמונה חודשים בבור. השניים, שהתחתנו לפני 65 שנה, מחכים כעת ללידת שתי הנינות הראשונות שלהם

70 שנים חלפו מאז שהסתיימה מלחמת העולם השנייה, אבל למרות הזמן הרב, עליזה (85) ואביגדור (86) ברק עדיין מגדירים את סיפור ההצלה הפרטי שלהם כנס, שאותו הם אינם מסוגלים להסביר. שני ניצולי השואה הכירו זה את זה בישראל, כאן צמחה האהבה שלהם וכאן הם בנו את חייהם החדשים. "כל מה שעברנו בנפרד היה בבסיס ההיכרות והאהבה שלנו", אומר אביגדור, ניצול אושוויץ שהפך לסגן אלוף בחיל האוויר הישראלי. "אפשר לומר שהמלחמה היא חלק מהאהבה שלנו", מוסיפה עליזה רעייתו, שסיפור ההישרדות המדהים שלה כולל שמונה חודשים שבהם הסתתרה עם משפחתה בבור.

 

אביגדור ברק, יליד ואץ, עיירה קטנה צפונית לבודפשט שבהונגריה, היה בן 15 וחצי כאשר נשלח לאושוויץ-בירקנאו יחד עם אביו ואחיו, וזו הייתה הפעם האחרונה שבה ראה את אמו ואחותו. השתיים נשלחו למחנה ריכוז בגרמניה ושם נרצחו בדצמבר 1944. גם סבתו של אביגדור, דודותיו וילדיהן נרצחו על ידי הנאצים. לאחר שבוע במחנה המוות נשלחו אביגדור ואביו למחנה ריכוז בדרום גרמניה. זמן לא רב לאחר שהגיעו לשם נפטר האב מאפיסת כוחות ונזרק לבור ששימש כקבר אחים המוני. "אני לא יודע למה ואיך דווקא אני שרדתי כאשר בני כיתתי, הספורטאים והחזקים, נרצחו ונפלו מאפיסת כוחות. ההישרדות שלי היא נס שאין לו שום הסבר רציונלי", אומר אביגדור.

 

כאשר שחררו החיילים האמריקנים את המחנה שבו שהה אביגדור הוא היה בן 16 וחצי ושקל 29 קילו בלבד. הוא אושפז בבית חולים של הצבא האמריקני, שם שהה חודשיים עד שחזר להיות "בן אנוש", כלשונו. בראש השנה של שנת 1945 חזר להונגריה וביוני 1946 עלה לארץ, במסגרת העלייה הבלתי לגאלית, ונקלט על ידי עליית הנוער בבית הספר החקלאי "מקווה ישראל". אביגדור גויס לצה"ל ונלחם במסגרת חטיבת גולני במלחמת השחרור, כחבר גרעין מצפה הגליל. אחרי המלחמה המשיך לשרת בצבא במשך יותר מ-20 שנה ושוחרר מחיל האוויר בדרגת סגן אלוף.

 

אביגדור ועליזה."תעשיית הרצח הנאצית רצתה למחוק אותנו" (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
אביגדור ועליזה."תעשיית הרצח הנאצית רצתה למחוק אותנו"(צילום: ג'ורג' גינסברג)

אביגדור (משמאל) עם עזר ויצמן, בעת שירותו בחיל האוויר (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
אביגדור (משמאל) עם עזר ויצמן, בעת שירותו בחיל האוויר(צילום: ג'ורג' גינסברג)

אביגדור ועליזה בצעירותם. נפגשו במקווה ישראל (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
אביגדור ועליזה בצעירותם. נפגשו במקווה ישראל(צילום: ג'ורג' גינסברג)

אביגדור ואחותו. גם סבתו, דודותיו וילדיהן נרצחו על ידי הנאצים (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
אביגדור ואחותו. גם סבתו, דודותיו וילדיהן נרצחו על ידי הנאצים(צילום: ג'ורג' גינסברג)

עליזה עם בני משפחתה. עברה ניתוח כדי להתחמק מהנאצים (צילום: ג'ורג' גינסברג ) (צילום: ג'ורג' גינסברג )
עליזה עם בני משפחתה. עברה ניתוח כדי להתחמק מהנאצים(צילום: ג'ורג' גינסברג )

כריכת הספר שכתבה ברק על זיכרונותיה מהשואה (צילום: ג'ורג' גינסברג ) (צילום: ג'ורג' גינסברג )
כריכת הספר שכתבה ברק על זיכרונותיה מהשואה(צילום: ג'ורג' גינסברג )
לפני כשלוש שנים חזר אביגדור בפעם הראשונה למחנות ההשמדה בפולין כחבר במשלחת "עדים במדים" של צה"ל. שם, לבקשת אחת החברות הצעירות במשלחת, הוא לבש שוב, אחרי 40 שנה מאז שחרורו מהצבא, את מדי צה"ל. "הרגשתי שאני עומד כאן חי על האדמה המקוללת הזו ועדיין עם האגרוף באוויר. זו הנקמה שלי", הוא נזכר.

 

עליזה - רסלר במקור - נולדה במזרח צ'כוסלבקיה, וכאשר הנאצים פלשו למדינה נלקחו בני המשפחה לכיכר העיר במטרה להעלות אותם לטרנספר. הם הצליחו להתחמק מהנסיעה למחנה אחרי שעליזה זייפה כאבים חזקים בבטן כי הבינה שכך היא תישלח לבית החולים. כאשר הגיעה לשם היא נבדקה ונמצאה בריאה,

אבל אביה שיחד את מנהל המחלקה כדי שינתח אותה, במטרה שתשהה בבית החולים עד שהרכבת תצא. כך ניצלו היא ובני משפחתה. לאחר מכן הם היו בבריחה והסתתרות מתמדת במשך שלוש שנים, מתוכן שמונה חודשים שבהם עליזה בת ה-13 ובני משפחתה הסתתרו בבור שנחפר בשדה פתוח. "זו רק אפיזודה אחת מתוך שלוש שנים של סבל לא אנושי. היו איתנו שלושה בנים יהודים, שניים מהם שרדו את השואה אבל נפלו אחר כך בהגנה על הארץ במלחמת השחרור. פחדתי והחזקתי את הידיים של החבר שלי. האמנתי באבי, שהיה גיבור בעינינו. התושייה שלו הצילה אותנו".

 

עליזה הכירה את אביגדור במקווה ישראל, לשם הגיעה כשנה אחריו. השניים התחתנו לפני 65 שנה ויש להם שלושה בנים ושישה נכדים. במהלך שירותו של בעלה בצבא הגשימה עליזה את חלומה להיות מורה. היא למדה קורס מזורז בהוראה ובהמשך השלימה תואר ראשון ושני בחינוך ופסיכולוגיה. את סיפור הצלתה פרסמה עליזה בספר "זעקי ילדה" שתורגם לארבע שפות, "כדי שכולם, הילדים והנכדים, ידעו", היא אומרת. לאחר השקת הספר בסלובקיה הוזמנו בני הזוג לארמונו של נשיא סלובקיה.

 

אביגדור ועליזה ברק מתגוררים כיום בכפר סבא במגדלי הים התיכון מצפים ללידתן של שתי הנינות הראשונות שלהם. "המשפחה שהקמנו ביחד בישראל היא התשובה לנאצים ולתעשיית הרצח שלהם שביקשה למחוק אותנו", מסכמים שניהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
אביגדור ועליזה
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים