שתף קטע נבחר

ארה"ב מקצצת, אבל שאר העולם מתחמש

תקציב הביטחון של כלל המדינות בעולם הסתכם ב-2014 בכ-1.8 טריליון ד'. על רקע המשבר באוקראינה, שכנותיה האחרות של רוסיה מחזקות את צבאותיהן

מדינות ברחבי העולם הוציאו 1.8 טריליון דולרים על ביטחון, כך עולה מדו"ח חדש של מכון המחקר הבינלאומי לשלום בשטוקהולם (SIPRI). בעוד ארה"ב קיצצה בתקציב הצבא, צבאות סין, רוסיה וסעודיה זכו לתוספת משמעותית. המשבר במזרח אוקראינה הוביל לעלייה של 20% בהוצאות הצבאיות שלה, ובמכסיקו המלחמה בקרטלי הסמים ההעלתה את הוצאות הביטחון ב-11%.

 

עוד חדשות בעולם:

קלינטון הודיעה רשמית: רצה לנשיאות ארה"ב

ארמניה, השואה וקים קרדשיאן

אסור להפגין? אז הולוגרמות יפגינו במקומנו

 

בראש רשימת הבזבזניות בתחום עומדת ארה"ב, למרות שקיצצה 6.5% מתקציב הצבא ב-2014. אחריה מופיעה סין שהגדילה את ההוצאה הצבאית ב-9.7% ומקדישה בין 2 ל-2.2% מהתל"ג שלה לכוחות המזויינים. במקום השלישי - רוסיה.

 

המשבר באוקראינה מלחיץ את שכנותיה של רוסיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשבר באוקראינה מלחיץ את שכנותיה של רוסיה(צילום: רויטרס)

מתכנן להמשיך לחזק את צבאו. נשיא אוקראינה פורושנקו (צילום: AP) (צילום: AP)
מתכנן להמשיך לחזק את צבאו. נשיא אוקראינה פורושנקו(צילום: AP)

בכיר במכון המחקר, סם פרלו-פרימן, הסביר כי "מרוץ החימוש במזרח התיכון ובאפריקה מעיק על הכלכלות באזורים אלו. הגידול בהוצאה משקף את ההדרדרות במצב הביטחוני, אבל במקרים רבים מדובר בתוצאה של שחיתות או משטרים אוטוקרטים".

 

לדבריו, המשבר באוקראינה גרם למדינות רבות בסביבת רוסיה להגדיל את תקציב הצבא. מדובר בעיקר במדינות במרכז אירופה, המדינות הבלטיות והמדינות הנורדיות. מנגד, חמש הבזבזניות הגדולות במערב אירופה – צרפת, בריטניה, גרמניה, איטליה וספרד, קיצצו במעט את התקציב הצבאי.

 

"המצב באוקראינה שינה לחלוטין את המצב הביטחוני באירופה, אבל עד כה ההשפעה על ההוצאה הצבאית ניכרת בעיקר במדינות שלהן גבול עם רוסיה", אמר פרלו-פרימן, "במדינות אחרות מדיניות הצנע מובילה להקטנת ההוצאה".

 

שני הצדדים במשבר האירופי השקיעו השנה יותר בכוחות המזויינים שלהם. אוקראינה הגדילה את תקציב צבאה ב-23% אחוזים ל-4 מיליארד דולרים ומתכננת להכפילו במהלך 2015. רוסיה, כפי שתכננה עוד בטרם פרץ המשבר בגבולה המערבי, הגדילה גם היא את ההוצאה על חימוש ב-8.1% במסגרת תהליך מודרניזציה שעוברים כוחות הביטחון. על פי התוכנית, התקציב, שהיקפו 84 מיליארד דולרים, אמור לגדול ב-15% נוספים ב-2015, אך ייתכן שהתוספת תבוטל בשל המשבר בכלכלת המדינה בעקבות הסנקציות שהוטלו עליה.

 

באמריקה הלטינית נרשמו שינויים מסיבות אחרות. מכסיקו הגדילה את ההוצאה בתחום ב-11% בעקבות המלחמה הפנימית נגד קרטלי הסמים. לעומתה, ברזיל הקטינה במעט את תקציב החימוש בשל המצב הכלכלי ובוונצואלה נרשמה צניחה של 34% במימון החימוש מאותה סיבה.

 

פולין גם היא שינתה את התקציב מאילוצים אחרים והגדילה את תקציב הביטחון שלה ב-2014 ב-13%. ב-2015 הוא צפוי לגדול ב-38% נוספים ולהגיע ל-2% מהתל"ג, היעד שהציבה ברית נאט"ו לחברות בה.

 

בסך הכל ההוצאה הצבאית בעולם ירדה ב-2014 ב-0.4%. זו השנה השלישית ברציפות שבה נרשמת ירידה. ארה"ב, למרות הקיצוץ, נשארת כאמור צרכנית הנשק הגדולה בעולם, תקציבה הנוכחי עדיין גבוה ב-45% מהתקציב בשנים שקדמו לאסון התאומים ועומד על 610 מיליארד דולרים.

 

באפריקה תקציב הצבא עלה בממוצע ב-5.9% ובאסיה ב-5%. "יש ירידה מתמדת בתקציב הצבאות בארה"ב ובמערב אירופה, אבל ביתר העולם נרשמה עלייה", סיכם פרלו פרימן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הקומנדו הימי של רוסיה, משתדרגים
צילום: AFP
מומלצים