שתף קטע נבחר
צילום: איילת שי

סינגפור: גן עדן קטנטן ליהודים

כ-150 יהודים, רובם יוצאי עיראק, הם לב-לבה של הקהילה היהודית הקטנטנה והמאוד אמידה של סינגפור. סביבם משגשגים בית ספר יהודי שהולך ומושלם, חנות כשרה, בית אבות ואולם אירועים. יהודים מהעולם ובתוכם ישראלים, המגיעים לרילוקיישן או שליחות - מרגישים מיד בבית

בימים אלה אני שוקדת בקדחתנות על לימודי הדוקטורט. עבודת המחקר שלי עוסקת בקהילות יהודיות קטנות ברחבי העולם, מתחת לאלף איש. לפני כל ביקור אני בודקת, חוקרת, מבררת ונוברת בכל פיסת מידע שעשויה לסייע לי בביקורי העתידי בקהילה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

אודה ולא אבוש: כאשר התחלתי את הבדיקות הראשוניות לקראת ביקורי בקהילה היהודית בסינגפור, התמלא ליבי חרדה. רשימת ה"לא תעשה" בסינגפור היא ארוכה, מפחידה ומעייפת. האכיפה והענישה מרתיעות מאוד: השלכת פסולת ברחוב אסורה בהחלט, גם לעיסת מסטיקים בציבור אסורה - ואפילו מכירתם במכולות ובמרכולים מוגבלת עד מאוד. אבל כל החרדות נמוגו ברגע שבו נחתתי בשדה התעופה Changi, בדרכי לפגוש את הקהילה היהודית הקטנטנה של סינגפור.

 

המסע הקודם:

 

לאחר מלחמת העולם השנייה התחולל בסינגפור משבר רציני, ומעטים היהודים שנותרו בה: מתוך כמה אלפים - רק 150, רובם יהודים עיראקים יוצאי בגדד, והם למעשה המובילים והמנהיגים עד עצם היום הזה, בקהילה שהצליחה להכפיל ואף לרבע את עצמה, ומונה היום כ-1,500 איש ואישה (אם סופרים גם את הישראלים והיהודים שמגיעים לצרכי עבודה של רילוקיישן קצר).

 

אוהבים את ישראל

הקהילה היא אורתודוקסית ברובה, אמידה ומאוד מזמינה. אט-אט, עם השנים, גדלה הקהילה והתרחבה - ולסינגפור הגיעו אנשים מכל רחבי העולם, ובהם גם כמה אלפי ישראלים שמגיעים מידי שנה לשליחות או פרוייקטים מטעם מקום עבודתם.

 

אחד מבנייניהם של עשירי סינגפור היהודיים, בניין אליאס שהממשלה משמרת באדיקות (איילת מאמו שי) (איילת מאמו שי)
אחד מבנייניהם של עשירי סינגפור היהודיים, בניין אליאס שהממשלה משמרת באדיקות(איילת מאמו שי)

 

בין המעטים שנותרו בסינגפור היו יהודים שבלטו מעל כולם. למשל, דיויד מרשל שהיה עו״ד יהודי מצליח, והפך ברבות הימים לראש ממשלת סינגפור. עד היום, ביום השנה לפטירתו, מגיעים תושבים רבים מקשת רחבה של הדתות השונות במדינה, לחלוק לו כבוד.

 

בשנת 1965, כאשר סינגפור זכתה בעצמאות והתנתקה ממלזיה, הייתה ישראל בין המדינות הבודדות שסייעו לה בתחילת דרכה, ועד היום זוכה להכרת תודה על כך. הישראלים, אם כן, אהודים מאוד בסינגפור.

 

השיא של השנה: מדורת ל"ג בעומר

בראש הקהילה עומד הרב מרדכי אברג'יל. הפגישה עמו התקיימה במשרדו הצנוע, לאחר בדיקה בטחונית

מקיפה בכניסה לבניין הקהילה. מאז 1994 הוא משמש כרב הקהילה, אך על אף העובדה שכבר חלפו יותר מעשרים שנה - נדמה כי המרץ והאנרגיות החיוביות שלו רק התגברו עם השנים.

 

הרב מעורב מאוד בכל הנעשה בקהילתו, ומקפיד לשמור על אחדותה באמצעות קיום סעודות שבת משותפות, ואירועים קהילתיים סביב חגים – כשגולת הכותרת היא, לא תאמינו – דווקא מדורת ל"ג בעומר, המצליחה לכנס 700 איש.

 

הרב משמש כשוחט הקהילה (שוחט את העופות בעצמו, במטרה לשמור על מחירים נמוכים והגיוניים עבור הצרכנים שומרי הכשרות). לדבריו, הוא רואה חשיבות בכך שכל בית יהודי באשר הוא, ישמור כשרות - ולכן גובים עבור העופות את מחיר העלות בלבד. את הבשר, לעומת זאת, הם נאלצים לייבא מאוסטרליה, ולכן מחירו בסינגפור יקר בהרבה.

 

הרב הוא גם מוהל מוסמך, אך מעדיף שלא לקחת סיכון, ולכן כאשר יש ברית מילה, מזמינים ההורים הטריים מוהל מישראל באופן פרטי.

 

150 תלמידים, וסאנדיי סקול אחד

שני בתי כנסת פעילים בסינגפור: "חסד אל״ ו"מגן אבות". האחרון, שנבנה בראשית המאה שעברה, ממוקם במתחם הקהילה שברחוב Waterloo, שמכיל גם מקווה לגברים ומקווה לנשים; חנות כשרה שבה תוכלו למצוא מגוון מוצרים מהארץ ומהעולם - ואולם אירועים שבו מקיימים, ובכן, הכל: החל מחתונות ומסיבות בר מצווה – וכלה בימי נישואין, סדנאות ועוד.

 

בית הכנסת "מגן אבות" (איילת מאמו שי) (איילת מאמו שי)
בית הכנסת "מגן אבות"(איילת מאמו שי)

 

במתחם גם מסעדה כשרה הנמצאת תחת השגחתו של הרב אברג׳יל, ומספקת ארוחות בוקר, צהריים וערב, סעודות שבת ושירותי קייטרינג, ואפילו חדר ישיבות לאנשי עסקים. בשל הפעילויות הרבות והצמיחה המהירה במספר חברי הקהילה, אישרה הממשלה לבנות בו קומה נוספת.

 

לקהילה יש גם בית אבות, ובבית הספר היהודי " מנשה מאייר" (על שמו של יהודי שהיה מעשירי סינגפור), לומדים מידי יום כ-150 תלמידים מהקהילה היהודית (אך לא הישראלית. הישראלים מעדיפים את בית הספר הבינלאומי). בימים אלה נבנה בניית בניין חדש ומרווח, שיוכל לקלוט כ-500 תלמידים, מגיל גן ועד תיכון, ובנייתו תושלם בחודשים הקורבים.

 

לפני כמה שנים פתח הרב מרדכי אברג׳יל, בשיתוף שגרירות ישראל בסינגפור, את ה-"Sunday school״ (בית הספר של ימי ראשון), הפועל בין השעות 9:30-12:30, ובו לומדים ילדי הישראלים וילדי הקהילה גם יחד. תוכני הלימודים נעה סביב לימודי עברית, תורה, חגים ומסורת. מקומיים ספרו לי כי בית ספר נותן תחושה של "בית", ואף משמש כמעין "גשר" בין חילונים לדתיים, ובין הישראליים ליהודים המקומיים. תלמידי בית ספר זה רשאים להמשיך את לימודיהם עד למועד הגשת מבחני הבגרות, על פי המתכונת של משרד החינוך בישראל.

 

חנוכייה ברחוב הראשי

לרב אברג׳יל חשוב מאוד לשמר יחסים טובים גם עם האוכלוסייה הלא-יהודית, אך הוא מבהיר כי אנטישמיות איננה פוסחת על אף יהודי בשום מקום בעולם, ולכן תמיד צריך להיזהר ולהישמר. אחד מהיתרונותיה של סינגפור, לטענתו, הוא בחוסנה והדומיננטיות של הממשלה, שרק לשם הדוגמה, לא מתירה לשנות אפילו משהו מבניין "אליאס" שכבר מזמן נמכר ואינו שייך ליהודי המקום.

 

לפני ארבע שנים, מספר הרב אברג'יל, היה לו רצון פנימי עז לעשות קידוש השם, ולהציב חנוכייה ברחוב הקניות הראשי של סינגפור (Orchard street). על מנת לקבל את המתחם, הוא קבע פגישה עם אחד מבעלי המקום, מגדולי עשירי המדינה. על שולחן המשרד הבחין הרב בלא פחות משלושה ספרי קודש: התנ"ך, הברית החדשה והקוראן. מיותר לציין כי המיליונר הסכים לבקשתו של הרב כבר בדקות הראשונות, והחנוכייה עומדת ברחוב הקניות הראשי בסינגפור כבר ארבע שנים רצופות.

 

הרב בהחלט עסוק, אך יש לו הרבה "מלאכים קטנים" המסייעים לו במלאכתו. אחד מהם הוא הרב נתנאל ריבני,

שהגיע לקהילה בשנת 2006, ומשמש כיד ימינו של הרב אברג׳יל. הרב ריבני אחראי על קבוצה של שישה בני ישיבה ושתי שליחות "בני עקיבא", וביחד הם פועלים במרץ לפעילויות רבות לקהילה כולה. הם גם האחראיים להכין את בני ובנור בר המצווה ליומם הגדול.

 

כל מי שמגיע לסינגפור - לביקור, לצורכי עבודה או רילוקשיין - לא ירגיש לבד. הקהילה היהודית אדיבה ומסייעת. "דברים טובים תמיד באים באריזות קטנות", אמרה לי אמא. הקהילה הקטנה בסינגפור עונה על ההגדרה.

 

  • הכותבת היא חוקרת קהילות יהודיות קטנות ברחבי העולם, ומחברת הספר "רילוקיישן דארלינג. רילוקיישן!"

פורסם לראשונה 14/04/2015 15:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איילת מאמו שי
בניין ג'ייקוב באלאס. הקהילה היהודית
איילת מאמו שי
צילום: אילת שי
איילת מאמו שי
צילום: אילת שי
מומלצים