שתף קטע נבחר

אין מניע גזעני: התנכלו לפלסטיני ולא ייכלאו

ארבעה נערים הציתו בית קפה פלסטיני והואשמו בנקמה ממניע גזעני. הסעיף הגזעני הוסר בהסדר טיעון והארבעה נשלחו לשלושה חודשי עבודות שירות

במשרד המשפטים ובפרקליטות הצהירו לא אחת על המאבק הנחוש בתופעת פשע השנאה המכונה "תג מחיר", אולם דיבורים לחוד ומציאות לחוד. בבית המשפט המחוזי בירושלים אושר אתמול (ב') הסדר טיעון בעניינם של ארבעה נערים מערד ומהשומרון, שהודו והורשעו בהצתת בית קפה פלסטיני ליד חברון. במסגרת כתב האישום המתוקן ביקשה הפרקליטות לגזור על הנערים שישה חודשי עבודות שירות, אולם בית המשפט דן אותם לשלושה חודשי עבודות שירות.

 

ארבעת הנערים נעצרו בספטמבר בשנה שעברה על ידי משטרת מחוז ש"י. החוקרים הציגו צילום וידאו שבו תועדו הארבעה נמלטים רעולי פנים אחרי שהציתו בית קפה ארעי פלסטיני בכפר דורא מדרום לחברון ואף ריססו על דלת המבנה את המילה "נקמה". אחרי מעצרם הואשמו הארבעה בעבירות של הצתה והשחתת מקרקעין ממניע גזעני.

 

לפי כתב האישום, הנערים תכננו מראש לגרום נזק לבית הקפה. עוד צוין אז כי הם הגיעו למקום ופניהם מוסתרות, הציתו כליל ספות וכורסאות וגרמו נזק כבד למערכת החשמל ולגדר ההיקפית. במהלך המשפט טענו באי כוחם של הנערים - עורכי הדין איתמר בן גביר, יצחק בם, נפתלי ורצברגר ועדי קידר - כי ההצתה התבצעה על רקע חשד של הנאשמים שלפיו תושבי הכפר דורא הציתו מתחם בילוי בבית אל.

 

בהמשך הגיעו הצדדים להסכמה על הסדר טיעון, שבמסגרתו ויתרה הפרקליטות על הטענה למניע גזעני כרקע למעשים וכן על עבירת השחתת פני מקרקעין. במסגרת הסדר הטיעון הוחלט כי הנערים יואשמו ויודו בעבירה של הצתה בלבד וכי הצדדים יטענו לעבודות שירות בלבד.

המקום שבו בוצעה ההצתה (צילום: דוברות מחוז ש"י) (צילום: דוברות מחוז ש
המקום שבו בוצעה ההצתה(צילום: דוברות מחוז ש"י)
 

בבואה לבקש להטיל על הנערים שישה חודשי עבודות שירות, טענה הפרקליטות כי מדובר בנקמה שמחמירה את המקרה וכי יש במעשה סיכון חיים. מנגד, באי כוחם של הנערים טענו כי הם אינם פורעי חוק אלא "רק נערים ששרפו את הזולה שלהם והחליטו לנקום באותה זולה של כפר שממנו חשבו שיצאו המציתים". עוד טענו הסנגורים כי הארבעה לא סיכנו בני אדם.

 

השופטת שירלי רנר ציינה היום כי מדובר בעבירה חמורה, שעלולה לגרום סיכון גבוה גם לחיי אדם, והביעה תמיהה מדוע הנערים פגעו באותו בית קפה ספציפי, בזמן שלא ידעו אם בעל בית הקפה קשור להצתה בבית אל. עם זאת, השופטת ציינה את עברם הנקי של הנערים ואת הודאתם. לנוכח הסדר הטיעון גזרה השופטת על הנערים שלושה חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי לשנה וכן פיצוי בסך 500 שקלים לבעלי בית הקפה שהוצת.

 

"מתייחסים לערבים בכפפות של משי"

עו"ד בן גביר מסר בעקבות ההחלטה כי "טוב עשה בית המשפט שקיבל את טענותינו, אך יש להצטער שהפרקליטות הציגה בתיק זה עמדה קיצונית וקשה שלא מיושמת כשמדובר במקרים הפוכים וכשמדובר בערבים שהציתו ליהודים. הפרקליטות מתייחסת אליהם בכפפות של משי". עו"ד ורצברגר אמר: "מטרידה העובדה שהתוקפים הפלסטינים לא אותרו ולא נענשו והחוק מפגין כוח רק כלפי קטינים נורמטיביים".

 

עו"ד בם מסר: "יש כאן אפליה ברורה ביחס להצתות. כשהערבים מציתים 'זולה' של נערים יהודים הרשויות מתעלמות. ואילו כשיהודים מציתים הם נעצרים בגין 'פשע לאומני'. חבל שהמפלג לפשיעה לאומנית לא מטפל גם בפשיעה של ערבים".

 

עו"ד עדי קידר הגיב: "סיומו של התיק משקף אירוע פלילי ברף התחתון שלו וחבל שלאורך כל הדרך התנהלו גורמי אכיפת החוק בצורה מחמירה ביותר למול הקטינים, דבר שהביא למעצר ממושך שלא לצורך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מחוז ש"י
לא מניע גזעני. מקום ההצתה
צילום: דוברות מחוז ש"י
עו"ד בן גביר
צילום: שמוליק קליין
עו"ד בם
צילום: שמוליק קליין
צילום: אוהד צויגנברג
עו"ד ורצברגר
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: גיל יוחנן
עו"ד קידר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים