שתף קטע נבחר

ועדת העוני שהממשלה קברה תהפוך לחוק?

מסקנות ועדת אלאלוף למאבק בעוני נותרו במגירה. לאחר בחירתו של אלאלוף לכנסת מטעם "כולנו" מציע ח"כ כבל להפוך את המסקנות לחוק מחייב. "עכשיו נראה מי באמת חברתי"

הצעת חוק חדשה תביך את הממשלה הבאה שעדיין לא קמה? ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני יחד עם עמותת ידיד ומנכ"לה רן מלמד  יקדמו עם תחילת מושב הכנסת הצעת חוק חדשה, שתבקש להפוך את מסקנות ועדת אלאלוף למאבק בעוני בישראל לחוק שיחייב את הממשלה. הוא יבקש את תמיכת סיעות האופוזיציה, אך גם את תמיכתם של מי שצפויים להיכנס לקואליציה - בין היתר בשל העובדה שמי שעמד בראש הוועדה היה אלי אלאלוף, מספר 3 ברשימת "כולנו" של משה כחלון.

 

"במערכת הבחירות כולם נורא חברתיים - עכשיו נראה מי באמת מתכוון לכך", אמר כבל. "זה פשוט מקומם לצפות במצעד המפלגות שעולות לרגל לנתניהו ונלחמות בחירוף נפש על כל תפקיד, תואר וכיבוד, מבלי שאף אחת מהן אפילו מעלה בדעתה לדרוש את יישום הדו"ח למאבק בעוני. לכן אני מתכוון להחתים על החוק ח"כים מכל סיעות הבית - ובמיוחד מאלה המתיימרות להיות 'חברתיות'".

 

כבל טען כי "קבורת החמור שביצעה הממשלה היוצאת לוועדה שהיא עצמה מינתה הייתה אחד מרגעי השפל שלה. הייתה זו לא פחות מבגידה צינית ב-2.5 מיליון עניים ועשרות אלפי ילדים רעבים. עכשיו יש לכם הזדמנות לתקן: להפוך לחוק את המלצות הוועדה למלחמה בעוני שאתם מיניתם, או להצביע פעם נוספת נגד כל מה שאתם טוענים כי אתם מאמינים בו, נגד כל מי שלדבריכם אתם מבקשים לעזור לו".

ח"כ איתן כבל (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ח"כ איתן כבל(צילום: עידו ארז)
 

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "ההבנה כי מצוקת המחיה בקרב קבוצה הולכת וגדלה של תושבי ואזרחי ישראל היא בעיה קיומית, העומדת בפני החברה והמדינה הישראלית, הולכת ומחלחלת בקרב מנהיגים ונבחרי ציבור בשנים האחרונות. לאחר המחאה החברתית בשנת 2011, ובעקבות דו"חות ודיווחים של גורמי המקצוע הקיימים בשטח, הוקמה הוועדה למאבק בעוני.

 

"כעת, יש לעגן את המלצותיה של הוועדה וסוגיות נוספות שעולות מן הטיפול המתמשך באוכלוסיות החיות בעוני, בחוק אשר יהווה קול קורא ותחילת פעילות מדינתית אמיתית לביעור העוני, או למצער לצמצומו המשמעותי. חרף השעות הרבות והמאמצים שהושקעו בדיוני הוועדה, והמלצותיה המקיפות, טרם נעשה מהלך משמעותי לעיגון כל ההמלצות האלה בחקיקה".

 

דו"ח ועדת אלאלוף ממליץ, בין היתר, להעלות את מלאי הדירות בדיור הציבורי, להגדיל את כמות הזכאים למענק עבודה, להגדיל את מספר העובדים הסוציאליים, להעלות את רמת קצבאות הזקנה והבטחת ההכנסה ולאסור על ניתוק משפחות עניות מחשמל וממים. בנוסף, המליצה הוועדה להגדיל את קצבת הבטחת ההכנסה לרמה של 67% מקו העוני.

 


המלצות ועדת אלאלוף - והמחיר

המלצות ועדת אלאלוף - והמחיר

ההמלצה

תקציב תפעול לשנה (במיליוני ש')
הגדלת קצבאות הבטחת הכנסה 2,000-1,200
הגדלת קצבאות זקנה 800-600
הרחבת מענק עבודה למשפחות עם ילדים, שבהן שני בני הזוג עובדים, וכן למשפחות עם הורה בודד 1,400-700
העלאת קצבת השלמה בזקנה בכ-200 ש' ליחיד ובכ-400 ש' לזוג 600-500
הגדלת הסיוע בשכר דירה והצמדתו לשכר דירה ריאלי באופן הדרגתי. התאמת הסיוע במקרים מיוחדים 1,000-700
שכונה שווה – הקמת תכנית לאומית חדשה המתמקדת בשכונות מצוקה, שתשלב שיקום פיזי עם השקעה חברתית ותכלול בנייה חדשה 300 לפיילוט (10 שכונות ב-4-3 שנים)
העלאת היצע הדיור ב-650 עד 850 יחידות דיור לשנה למשך עשור 200-100
הגדלת תקציב האחזקה לרמה של 1,500 ש' לדירה לשנה

50

הגדלת הסיוע ברכישה לקבוצות אוכלוסייה שונות – הרחבת תכנית "זכות ההמרה", המאפשרת לזכאי סיוע בדיור הציבורי לבחור במסלול רכישת דירה ולקבל השתתפות בהחזרי משכנתה

100

הגדלת התקציב הגמיש הפרטני לשימוש עו"ס המשפחה, למימוש תכנית התערבות 500-200
עו"ס המשפחה כאחראי לטיפול בחיים בעוני – התאמת המשאבים כך שעו"ס משפחה יטפל בכ-60-50 משפחות החיות בעוני 400-200
תקציב עבור תכניות התערבות ממוקדות 200
הקמת כ-110 מרכזים מקומיים, שיפעלו למיצוי הזכויות של הפרט ויטפלו בכל נושאי הבירוקרטיה 70 שוטף + 30 להקמה
הוספת 29 מרכזי יום אינטגרטיביים לגיל הרך, הכוללים את טיפות החלב, וניהולם על ידי אגפים לגיל הרך ברשויות 5 שוטף + 15 להקמה
המלצות בריאות 500

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ח"כ אלי אלאלוף. איך הוא יצביע?
צילום: עמית שאבי
צילום: מוטי קמחי
ח"כ איתן כבל, מגיש הצעת החוק
צילום: מוטי קמחי
מומלצים