שתף קטע נבחר

מחאה: יום עולמי ללא מקדונלד'ס

אלפי עובדי רשת ההמבורגרים בארה"ב שובתים היום במסגרת מחאת העובדים הגדולה בתולדות ענף המזון המהיר במדינה בדרישה להעלות את שכר המינימום שלהם ל-15 דולר לשעה וכן להכרה בהתארגנות העובדים. בישראל הפגינו אתמול העובדים מול סניפי הרשת בחיפה. "נגמרו הימים שבהם מתייחסים לעובדים כמכונות להדפסת כסף"

אלפי עובדי מקדונלד'ס בארה"ב שובתים היום (ד') במסגרת מחאת העובדים הגדולה בתולדות ענף המזון המהיר במדינה. מחאת העובדים, הדורשים מההנהלה להעלות את שכר המינימום שהם מרוויחים ל-15 דולרים לשעה ולהכיר בוועד העובדים, מתפרסת על למעלה מ-200 ערים ברחבי המדינה.

 

כתבות נוספות בנושא מקדונלד'ס בערוץ הכלכלה :

 

בניגוד לישראל, כאן רוב עובדי רשתות המזון המהיר הם בני נוער וצעירים, בארה"ב עובדים במקדונלד'ס ודומיה אנשים מבוגרים שמפרנסים כך את משפחותיהם. מצוקתם של העובדים האלו גדולה: חלקם מרוויחים כ-7.30 דולרים לשעה והם לא זוכים לזכויות סוציאליות מלאות. רבים מהם לא מצליחים להתקיים מהשכר הדחוק ונאלצים לעבוד בעבודות נוספות.

 

המחאה פרצה למעשה כבר בשנת 2012, כאשר כמה מאות עובדים בארה"ב הודיעו על שביתה. כיום, תנועת המחאה שלהם הנקראת Fight For 15, מקיפה מיליוני עובדים ב-35 מדינות בשש יבשות. התנועה הכריזה על ה-15 באפריל בתור יום המחאה הרשמי שלה ומתכננת הפגנות גדולות מחוץ לסניפי הרשת המושבתים.

הפגנת עובדי הרשת בתל אביב בטוויטר של המחאה העולמית ()
הפגנת עובדי הרשת בתל אביב בטוויטר של המחאה העולמית
 

גם בישראל מתנהל סכסוך עבודה ארוך בין עובדי מקדונלד'ס להנהלה. העובדים דורשים שההנהלה תכיר בוועד שהקימו ותנהל עמו משא ומתן על הסכם קיבוצי, אולם זו מסרבת. הסכסוך נמצא ערב הכרעה משפטית בתביעה על סך כמיליון שקלים וחצי שהגישה הסתדרות הנוער העובד כנגד ההנהלה על פגיעה בהתארגנות. הבעלים של מקדונלד'ס ישראל, עומרי פדן, הודה למעשה במהלך המשפט כי הורה לפגוע בהתארגנות, אולם טען כי מעשיו חוקיים.

 

מפגינים בישראל כאות הזדהות עם ההפגנות בארה"ב

כחלק ממאבקם ובמסגרת ההזדהות עם מאבק העובדים בארה"ב, איתם הם שומרים על תיאום וקשר רציף, הפגינו אתמול עובדי מקדונלד'ס ופעילי הנוער העובד מול מספר סניפים בחיפה. בהפגנה בסניף בשכונת הדר, העובדים חילקו המבורגרים מחוץ לסניף רשת המזון המהיר והחתימו את העוברים והשבים על עצומת תמיכה במאבקם. "באנו להפגין כי מקדונלד'ס פוגעת בנו", הסבירה מלאכ עמר, עובדת ברשת. "אני רוצה שכולם יידעו שהם פוגעים בעובדים, שלרובם זו העבודה הראשונה שלהם בחיים. מה שהם לומדים על שוק העבודה – הוא שאין להם זכויות".

מחלקים המבורגרים מול אחד מסניפי הרשת בחיפה ()
מחלקים המבורגרים מול אחד מסניפי הרשת בחיפה
 

"המאבק הבינלאומי של עובדי המזון המהיר, שבכל העולם הם עובדים מוחלשים ובמיוחד בישראל, הוא בשורה חיובית מאוד", בירך איתמר דוברוב, המלווה את מאבק עובדי מקדונלד'ס מטעם הסתדרות הנוער העובד. "נגמרו הימים שבעלי ההון מתייחסים לעובדים כמו אל מכונות להדפסת כסף ועושים מיליונים על הגב שלהם. העובדים האלה, שהם השקופים האמיתיים במשק, דורשים את הזכויות שלהם. יש גבול עד כמה ההנהלה יכולה להתעלם מהם".

 

בארה"ב וגם בישראל המאבק של עובדי רשתות המזון המהיר כבר נשא פירות. בסיאטל וסן פרנסיסקו, לדוגמה, שכר המינימום הועלה רשמית ל-15 דולרים לשעה. בישראל, הצליחו עובדי רשתות בורגר ראנץ' ופיצה האט להתאגד, באמצעות הסתדרות הנוער העובד. "שאל את הבעלים והעובדים של פיצה האט ובורגר ראנץ' ותראה עד כמה ההתארגנות עשתה רק טוב לחברה. העובדים מרוצים, הם מחויבים יותר למקום העבודה וזה בהחלט מסייע גם לשורת הרווח. אני מאמין שגם במקדונלד'ס יבינו את זה בסופו של דבר", סיכם דוברוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים