שתף קטע נבחר

אלפים צעדו במצעד החיים: "נצרו הרגע"

ניצולי שואה, בני נוער ומשלחות מישראל ומכל העולם השתתפו בצעדה שהתקיימה בפעם ה-27 בפולין והסתיימה באושוויץ. ריבלין: לא נשכח את הפרק האיום בהיסטוריה של האנושות. אחד הצועדים: "המצעד - הנקמה החינוכית"

זוכרים: בפולין התקיים בצהריים (יום ה') מצעד החיים בהשתתפות אלפי בני אדם ובכללם ניצולי שואה, בני נוער ומשלחות נוספות מהארץ ומהעולם. בסיום הצעדה יתקיים במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו טקס הזיכרון המסורתי שנערך זה השנה ה-27 ברציפות. בראש הצועדים יו"ר מועצת "יד ושם" ורבה הראשי של העיר תל אביב-יפו, ישראל מאיר לאו. ynet העביר בשידור ישיר את הצעדה.

 

בני נוער יהודים במצעד החיים באושוויץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בני נוער יהודים במצעד החיים באושוויץ(צילום: AFP)

הרב מאיר לאו בראש הצועדים (צילום: AP) (צילום: AP)
הרב מאיר לאו בראש הצועדים(צילום: AP)

המצעד נערך השנה בסימן 70 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה ושחרור מחנה אושוויץ על-ידי כוחות הצבא האדום. הנשיא ראובן ריבלין אמר בשיחת וידאו בפני אלפי הצועדים כי הפרק האיום בהיסטוריה של האנושות לא נשכח ולעולם לא יישכח. "מצעד החיים מוכיח את הקשר התמידי בין העבר והווה. היום, כשכולכם צעדתם יחד, יהודים ולא יהודים יחדיו, הראיתם לעולם מה הקשר הזה אומר".

 

ריבלין ביקש לפנות לצעירים שהגיעו למצעד. "אני מעודד אתכם לנצור את הרגעים האלה. השורדים מעבירים אליכם את לפיד החיים. החזיקו אותו גבוה כדי להבטיח שהזיכרון תמיד יהיה חלק מחיינו ולא יחלוף".

 

זוהר וולוסקי, שהשתתף במצעד החיים, סיפר לחדשות ynet ברדיו האזורי על התחושות: "הן מעורבות. מצד אחד יש הרבה מאוד זיכרון שמהול בעצב, אבל העצב מהול בתקווה. יש פה יהודים וכאלה שאינם יהודים, דגלי ישראל מתנופפים מעל ורואים שורה ארוכה שמחברת בין אושוויץ לבירקנאו. מצעד החיים חרט על דגלו את החיים וזו ההזדמנות להדגיש את החיים. אפשר להגיד שהמצעד זו הנקמה החינוכית".

 

 

בטקס השתתפה השנה משלחת אוסטרית, שבראשה עומדת שרת החינוך גבריאל הייניש ולצדה סגן יו"ר הפרלמנט האוסטרי קרל היינץ-קופף. אליהם מתלווים כ-300 נערים אוסטרים, שאינם יהודים.

 

וולוסקי הדגיש את החשיבות בהשתתפות המשלחת האוסטרית. "המשמעות היא שגם באוסטריה מחברים את האנשים וממשיכים לעסוק בלימוד הנחת זיכרון השואה. זו המשמעות של 'לעולם לא עוד' וזו אולי המשמעות החשובה של הניסיון להתמודד עם האנטישמיות של היום, אבל בדרך חינוכית".

 

המצעד השנה לציון 70 שנה לסיום המלחמה ולשחרור אושוויץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המצעד השנה לציון 70 שנה לסיום המלחמה ולשחרור אושוויץ(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

דובר מצעד החיים, יורם דורי, סיפר ל-ynet כי "בני הנוער היהודים מכל העולם שמשתתפים במצעד מגיעים לפולין לסיור במחנות ההשמדה ובאתרים יהודיים ולאחר מכן מגיעים לשבוע בישראל, כסמל של מעבר משואה לתקומה ורואים את הישגי המדינה, משתתפים בטקס יום הזיכרון לחללי צה"ל ואז חוגגים את יום העצמאות בצעדה בירושלים".

 

דורי סיפר עוד כי "במצעד החיים רואים בני נוער עטופים בדגלי הלאום, מכונסים בעצמם ועצובים, נחשפים בפעם הראשונה לביתנים, רואים את המזוודות של היהודים עם השמות, את נעלי המבוגרים ונעלי הילדים ואפילו קביים, משקפיים, בגדים וגם שיער. אי אפשר להישאר אדישים לדבר כזה, זה מזעזע את כל מי שמסתובב כאן".

 

לדברי דורי, "המשלחת האוסטרית הגיעה כדי לציין את העובדה שמערכת החינוך במדינתה מלמדת בשנים האחרונות את לקחי השואה ואת נושא השואה בכללותו".

 

במצעד נכח גם שגריר ארה"ב למועצת זכויות האדם של האו"ם, קיפ הרפר. הדיפלומט, אינדיאני משבט הצ'רוקי ומקורב לנשיא האמריקני ברק אובמה, נשלח למצעד בשליחות רשמית של הממשל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
צעיר עם דגל ישראל באושוויץ, היום
צילום: EPA
מומלצים