שתף קטע נבחר

16 שרי חוץ אירופים: לסמן מוצרי התנחלויות

ביוזמת שר החוץ הבלגי חתמו עמיתיו - בין השאר מבריטניה, צרפת, ספרד ואיטליה - על מכתב שנשלח לאיחוד האירופי. "ההתנחלויות מאיימות על הגעה לפתרון צודק", כתבו. "הסימון הוא צעד חשוב לקראת פתרון שתי המדינות". בישראל הגיבו: "זו התנהלות לא הוגנת, זה ייגמר בחרם כולל"

16 שרי חוץ מבין 28 המדינות החברות באיחוד האירופי יצאו היום (ה') בקריאה משותפת לשרת החוץ של האיחוד פדריקה מוגריני לקדם מהלך של סימון מוצרים מההתנחלויות. מאחורי הקריאה עומד שר החוץ של בלגיה, דידייה ריינדרס, שהחתים על המכתב את שרי החוץ של בריטניה, צרפת, ספרד, דנמרק, אירלנד, קרואטיה, מלטה, הולנד, שבדיה, פורטוגל, סלובניה, איטליה, לוקסמבורג, פינלנד ואוסטריה.

 

ידידי ישראל באיחוד האירופי – ובהם שרי החוץ של גרמניה, פולין, צ'כיה, הונגריה, בולגריה, יוון, קפריסין, רומניה ועוד – לא חתמו על המסמך.

 

האיחוד בעד סימון מוצרי התנחלויות – כתבות נוספות:

 

במכתבם למוגריני טענו שרי החוץ: "אנחנו סבורים כי פרסום הנחיות לכל המדינות החברות באיחוד האירופי בנוגע לסימון מוצרים ותוצרת מההתנחלויות בגדה המערבית הוא צעד חשוב לקראת יישום מלא של המדיניות ארוכת השנים של האיחוד האירופי לשימור פתרון שתי המדינות. המשך הרחבת ההתנחלויות הבלתי חוקיות בשטחים הפלסטיניים הכבושים ובשטחים נוספים שישראל כבשה מאז 1967 מאיים על הסיכויים להגיע להסכם שלום סופי וצודק. יותר מכך: היישום הנכון של חוקי הגנת הצרכן באיחוד האירופי מחייב שלצרכן יהיה אמון בידיעת מקור המוצרים שהוא רוכש. יצרנים מתוך הקו הירוק ומוצרים פלסטיניים ייהנו ממדיניות כזו. נודה לך אם תשלימי את העבודה בנושא סימון מוצרי ההתנחלויות".

האיחוד האירופי. "שהצרכנים יידעו מה הם קונים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האיחוד האירופי. "שהצרכנים יידעו מה הם קונים"(צילום: AFP)

חקלאות בבקעת הירדן (צילום: AP) (צילום: AP)
חקלאות בבקעת הירדן(צילום: AP)

כיום רק קומץ מדינות באיחוד האירופי – בהן בריטניה ובמידה חלקית דנמרק ובלגיה – מורות לרשתות השיווק שלהן לסמן תוצרת מן ההתנחלויות. הדרישה שהאיחוד יאמץ מדיניות כלל-אירופית לסימון מוצרי התנחלויות הועלתה כבר לפני כמה שנים. לפני כשנתיים פנו 13 שרי חוץ במכתב דומה לשרת החוץ הקודמת של האיחוד קתרין אשטון, אולם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הצליח לבלום את המהלך מחשש שיפגע במאמציו להביא לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

לאחרונה התבצעה בשירות החוץ האירופי בבריסל עבודת מטה שעיקרה להורות לכל 28 המדינות של האיחוד לסמן מוצרים מההתנחלויות. עד היום היישום היה כאמור מדינתי, וגם כעת לא ברור אם להנחיה כלל-אירופית תהיה משמעות משפטית מחייבת לגבי כל המדינות. עם זאת, לכל הפחות תהיה לה משמעות סמלית.

 

האירופים מנופפים באיום לסמן את מוצרי ההתנחלויות כמעין סנקציה נגד מדיניות הרחבת ההתנחלויות. בכירים אירופיים אומרים שאם ממשלת ישראל הבאה תמשיך במדיניות הבנייה בהתנחלויות, הצעד הראשון המשמעותי שיתקבל יהיה להעביר את ההחלטה בנושא סימון המוצרים. על רקע הקיפאון המדיני בין ישראל לפלסטינים ועל רקע המתיחות הדיפלומטית בין ישראל לבין הממשל בארה"ב, ספק אם הפעם האמריקנים ייצאו להגנת ישראל.

 

בתגובה תקפו בכירים במשרד החוץ בירושלים את מכתב שרי החוץ: "אנחנו לא מבינים מדוע מדינות אירופה מתעסקות בהטלת מגבלות על סחורות מישראל אף שטרם קמה ממשלה חדשה. זו התנהלות לא הוגנת. הזהרנו את האירופים שמה שיתחיל כסימון מוצרי ההתנחלויות ייגמר מהר מאוד בחרם כללי על כל תוצרת ישראל. הצרכן האירופי לא יבין את ההבדלים וההחלטה הפסיכולוגית שלו עלולה להיות לא לגעת במוצרים מישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני
צילום: EPA
מומלצים