שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: חייהן ומותן של גלקסיות

מהמפץ הגדול, דרך היווצרות הגלקסיות ועד התפתחות חיים: תצפיות מהחלל ומטלסקופים, לצד הדמיות מחשב, סייעו בהבנת תהליך מותן של גלקסיות. המחקר, בראשות קוסמולוג מהעברית, מתפרסם בכתב עת מדעי מוביל

מחקר ישראלי חדש שופך אור על תהליך מותן של גלקסיות, ומתפרסם באחד מכתבי העת המובילים בעולם. הניסיון להבין את היווצרות הגלקסיות הוא התחום הפעיל ביותר במחקר המודרני בקוסמולוגיה, בדרך להבנת הקשר בין היקום לבין התפתחות חיים בו. הגלקסיות ביקום המוקדם היו פעילות מאוד ויצרו כוכבים חדשים בקצב גבוה. בשלב מסוים הפסיקו הגלקסיות את פעילות יצירת הכוכבים ונעשו "אדומות ומתות". תהליכים אלה החלו להתרחש לפני יותר מעשרה מיליארד שנים, כשלושה מיליארד שנים אחרי "המפץ הגדול".

 

הצצה לגלקסיות: תמונות החלל הכי יפות

 

במאמר שמתפרסם השבוע בכתב העת המדעי היוקרתי Science מדווחים אסטרונומים על גילויים תצפיתיים ששופכים אור על דחיסתן ותהליך מותן של גלקסיות. קבוצת החוקרים כוללת אסטרונומים משווייץ ומגרמניה, וכן את קבוצת הקוסמולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, בראשותו של פרופסור אבישי דקל.

גלקסיה NGC 1300 בתמונה שצילם האבל (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
גלקסיה NGC 1300 בתמונה שצילם האבל(צילום: נאס"א)

השילוב בין תצפיות מהחלל ומטלסקופים ענקיים לבין הדמיות מחשב מתקדמות מוביל להבנה כיצד נוצרות גלקסיות. זוהי אבן דרך מרכזית בהבנת התהליך הקוסמי שהחל במפץ הגדול וממשיך בהיווצרות הגלקסיות, בהיווצרות כוכבים (שמשות) בתוכן, בהתגבשות כוכבי לכת סביבן ובסופו של דבר בהתפתחות חיים על כוכבי הלכת.

 

הגילויים החדשים מאששים את ההבנה התיאורטית החדשה שמפתחים פרופ' דקל ועמיתיו, על סמך הדמיות מחשב של היווצרות גלקסיות. על פי המודל, כל גלקסיה עוברת במשך ההיסטוריה שלה אירוע של התכווצות דרמטית, ובעקבותיו מופסקת לחלוטין בסופו של דבר היווצרות כוכבים. במאמר מתוארים התהליכים הפיזיקליים האחראים לרצף אירועים זה. חלק מהגז בליבה נבלע בכוכבים החדשים ובחור השחור הענק שבמרכז הגלקסיה, וחלקו האחר מועף אל מחוץ לגלקסיה, ואספקת ה"דלק" להיווצרות כוכבים חדשים - נעצרת.

גלקסיה NGC 2841 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
גלקסיה NGC 2841(צילום: נאס"א)
 

לאירוע הדרמטי של דחיסה גורמים שונים, כמו התנגשויות בין גלקסיות או בין זרמי גז מנוגדי כיוון. גז המימן, המרכיב העיקרי של הגלקסיות ביקום המוקדם, מתחמם בעקבות אירוע שכזה, נדחס לצפיפות גבוהה, מאבד אנרגיה וקורס בהשפעת כוח הכבידה של עצמו לליבה הדחוסה של הגלקסיה. גז צפוף הוא זרז להיווצרות כוכבים בקצב מהיר, אבל פרץ היווצרות הכוכבים עצמו גורם בסופו של דבר להפסקת היווצרות הכוכבים.

 

תחילה התגלו גלקסיות דחוסות אדומות, לא פעילות. לאחרונה אישרו תצפיות שהמקור לאלה הן גלקסיות דחוסות כחולות, שיוצרות כוכבים בקצב גבוה. אלה התגלו באמצעות טלסקופ החלל של האבל, בפרויקט CANDELS שבו משתתפת קבוצת הקוסמולוגיה באוניברסיטה העברית. הגילויים שמדוּוחים עתה בכתב העת Science מבוססים גם על תצפיות ממצפה הכוכבים האירופי הגדול בצ'ילה. התצפיות זיהו לראשונה גלקסיות שנמצאות בעיצומו של תהליך היעצרות היווצרות הכוכבים בליבת הגלקסיה, בזמן שכוכבים עדיין נוצרים בצדי הגלקסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בסוף הן מתות. גלקסיות
צילום: shutterstock
פרופ' אבישי דקל
מומלצים