שתף קטע נבחר

חלתה 3 פעמים בסרטן: "האוויר שאנחנו נושמים הפך לבלתי נסבל"

צעירה נחמיאס מהקריות לא הייתה צריכה את הדו"ח של משרד הבריאות כדי לדעת שהאוויר שהיא נושמת מסוכן. "גרף התחלואה רק מאמת את כל מה שאנחנו מרגישים", סיפרה ל-ynet. "לא רוצה סרטן רביעי!". אמש בחיפה: אסיפת חירום של ארגוני סביבה. "הנתונים לא מאפשרים יותר להסתיר"

במשך שנים הפגינה צעירה נחמיאס, 67, מקריית ביאליק נגד זיהום האוויר במפרץ חיפה כשהיא אוחזת בשלט "לא רוצה סרטן שלישי". למרבה הצער, המחאה לא עזרה ולאחרונה היא גילתה כי היא שוב חולה בסרטן - בפעם השלישית. כעת, לאחר פרסום הדו"ח של משרד הבריאות, שקושר בין תחלואה בסרטן באזור חיפה לזיהום אוויר, נחמיאס מקווה שהמודעות למאבק שלה ושל חבריה תעלה ותגרום לשינוי.

 

"פחדתי מסרטן שלישי והנה הוא בא, ואני פוחדת, אני מאוד מאוד פוחדת", סיפרה נחמיאס בשיחה עם ynet. "אני ילידת חיפה, בעברי חליתי במלנומה ממאירה, אחר כך בסרטן בלוטת התריס. לפני שנה אחותי נפטרה מסרטן הלבלב ובמשך שנה וחצי אני כבר מדממת וסובלת מכאבי בטן ולא מוצאים את מקור הדימום, עד שלאחרונה גיליתי שחליתי בפעם השלישית בסרטן. אני שלושה שבועות אחרי כריתת החלק הימני של המעי הגס, ואתחיל כנראה לקבל בקרוב טיפולים כימותרפיים".

  

 

נחמיאס הוסיפה וסיפרה: "בחודש יוני הצטרפתי להפגנת מחאה בלב המפרץ נגד זיהום האוויר וכל מה שאנחנו נושמים באזור הקריות והמפרץ שזה הפך לבלתי נסבל. פגשתי במחאה שכנה שלא ידעתי שהבן שלה חלה בלוקמיה. זה פשוט מדהים.

 

"לא עושים שום דבר. חוץ מאשר כתבות שמדי פעם צצות. החבר'ה נלחמים נגד הרחבת בז"ן ובתי הזיקוק. עכשיו הולכים לבנות נמל דלקים, כאילו מה, למה רוצים להפוך את האזור הזה? אין מודעות לנושא הזה, אין מודעות והגרף של התחלואה רק מאמת את כל מה שאנחנו מרגישים, את כל מה שאני מרגישה, אני מדברת בשם עצמי. המלחמה היא מאוד קשה, מאוד קשה וחבל, זה לא אמור להיות כך.

נחמיאס בתמונה שהעלתה לפייסבוק (צילום: אילן נחמיאס) (צילום: אילן נחמיאס)
נחמיאס בתמונה שהעלתה לפייסבוק(צילום: אילן נחמיאס)
 

אמש (יום ה') נערכה בחיפה אסיפת חירום שארגנה הקואליציה לבריאות הציבור - ארגון הגג של הארגונים הסביבתיים בצפון. לכנס הגיעו עשרות פעילים מארגוני הסביבה בצפון, אך גם אזרחים שקראו על הנתונים ונחרדו, וחברי מועצות מהערים באזור - חיפה, קריית טבעון ושפרעם.

 

 

מנכ"ל הקואליציה, ליאורה אמיתי, אמרה כי בפגישה הוקמו כמה קבוצות עבודה. קבוצה אחת אמורה לארגן הפגנה גדולה בחיפה בסוף החודש, קבוצה שנייה מארגנת פעילים שיפגינו ויופיעו בדיונים בוועדות הארציות שידונו בתקופה הקרובה בהתנגדות להרחבת בתי הזיקוק והקמת פרויקט קרקעות הצפון. קבוצה שלישית, המורכבת מהפוליטיקאים שהגיעו למקום, תפעל לקדם את המאבק בתוך הרשויות ומועצות הערים.

 

חנה קופרמן, יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים, ומפעילי הסביבה האקטיביים בחיפה, אמרה כי הפרסומים בימים האחרונים שינו את תמונת המצב במאבק נגד הרחבת המפעלים המזהמים. "יש לזה חשיבות קריטית במצב שבו אנחנו נמצאים היום", אמרה קופרמן. "אנחנו בעיצומו של אישור התוכניות הגדולות, ופתאום בא בליץ של פרסומים, כמו משהו שהתפרץ.

 

קופרמן הוסיפה כי במשך שנים היא וחבריה מתריעים על הנושא. "הפעם הדברים קיבלו ביטוי דרמטי", אמרה. "זו הפעם הראשונה מזה 30 שנה שמתפרסמים פה נתונים אמיתיים, מספריים. נתונים רשמיים על מסמך רשמי של המדינה. לעובדות יש המון המון משמעות,וזה בדיוק מה שהשתנה. ההוכחות והנתונים לא מאפשרים יותר להסתיר. אי אפשר לפקפק יותר בהוכחה הרשמית ולחזור אחורה. אי אפשר יותר לטאטא את הבעיה ולעבוד על אנשים".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מאידך, קופרמן הוסיפה כי אסור לפעילים ולתושבים להיות שאננים. "זה מאבק מאוד קשה מול הכוחות הכי קשים והכי חזקים במשק", אמרה. "התעשיינים, בעלי ההון, חברות האנרגיה, משרדי ממשלה, ראשי רשויות ואישי ציבור. אלה כוחות מאוד חזקים. יש כמובן ניגוד עניינים בין הרצון של הציבור לדעת את האמת ולפרסם את הנתונים בשקיפות, לבין בעלי ההון שהפרסום והמידע מאיים עליהם. עד עכשיו הם הצליחו להסתיר את הנתונים. עכשיו הסטטוס קוו נשבר. עכשיו לא ברור בכלל שהם יוכלו להמשיך בתוכניות הפיתוח שלהם".

 

ענבר שקד דליות, דוברת "מגמה ירוקה", אמרה בעקבות הכנס: "לא נחכה לרשויות שיעשו את העבודה. התאכזבנו מספיק פעמים - עכשיו כולם מבינים שמדובר בסכנה ממשית שחייבים לשים לה סוף ולפנות מחיפה חומרים מסוכנים, לבטל את תוכנית הרחבת בז"ן, קרקעות הצפון ונמל המפרץ ולפעול במסגרת ועדות התכנון כדי להשיב את הביטחון הבריאותי והסביבתי".

 

אך נראה כי למרות הדו"ח של משרד הבריאות לא כל הגורמים המקצועיים משוכנעים כי יש קשר בין הזיהום לסרטן. בהודעה שפרסם האיגוד המקצועי של הרופאים בישראל נטען כי הדיווח על התחלואה החריגה בסרטן של ילדים באזור חיפה אינו מתיישר עם המחקרים הידועים.

 

"אנו יודעים שהפרסום לגבי ילדי חיפה אינו עולה בקנה אחד עם הידוע בעולם, בספרות הרפואית והעובדות, כפי שאנחנו, המטפלים בילדים וחוקרים את המחלה, מכירים אותן", אמר פרופ' יצחק יניב, יו"ר האיגוד.

 

מנגד, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופ' נדב דוידוביץ', הביע תמיכה בממצאים. "התמקדות בשאלה כמה אחוזים בדיוק של תוספת סרטן היא התמקדות שמסיטה את הדיון מהעניין המרכזי. למרות הירידה בפליטות, עדיין יש פליטות של חומרים מסרטנים. יש באזור אחוזי תחלואה גבוהים בסרטן, ולא צריך להוכיח במחקרים קשר מדויק לסרטן ספציפי, ולטובת בריאות הציבור צריך להפחית את הפליטות. הדיון על האחוזים חשוב מבחינה אקדמית אבל את הילד שחלה בסרטן לא מעניינים האחוזים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן נחמיאס
צעירה נחמיאס בתמונה שהעלתה לפייסבוק
צילום: אילן נחמיאס
מומלצים