שתף קטע נבחר

משרד האוצר: הכלכלה השחורה פוגעת בפריון לעובד

היקף התוצר לשעת עבודה של עובד בודד נחשבת לאחת הבעיות המרכזיות של המשק הישראלי, ולגורם מרכזי לפער בין רמת החיים בישראל לרמת החיים במדינות מערב. במשרד האוצר סבורים כי המפתח להעלאת הפריון מצוי במלחמה בהעלמות מס

במשרד האוצר סבורים כי הדרך להעלות את הפריון לעובד בישראל היא צמצום היקפה של הכלכלה השחורה והגדלת ההשקעות בתשתיות תחבורה, מכונות וטכנולוגיה. כך עולה מסקירה שפרסם היום (א') הכלכלן הראשי במשרד האוצר. רמת הפריון הנמוכה במשק - כלומר, היקף התוצר לשעת עבודה של עובד בודד - נחשבת לאחת הבעיות המרכזיות של המשק הישראלי ולגורם מרכזי לפער בין רמת החיים בישראל לרמת החיים במדינות מערב.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה :

 

מזה כמה שנים מבחינים כלכלנים בבעיה מרכזית במשק הישראלי: כאשר מחלקים את היקף התוצר במשק הישראלי לכמות שעות העבודה, מגלים כי רמת התוצר לשעת עבודה נמוכה משמעותית מהרמה במדינות מפותחות אחרות. יתרה מזאת, בניגוד לתיאוריה הכלכלית, שטוענת כי במדינות שבהן הפריון נמוך, הצמיחה מהירה יותר והפער הולך ונסגר, הפערים בין הפריון לעובד בישראל לפריון לעובד במדינות מפותחות רק הולכים ומתרחבים.

  

בסקירה שפורסמה היום מצוין כי בשנות ה-90 עמדה רמת הפריון לעובד בישראל על 70% מרמת הפריון לעובד בארה"ב. כיום, היא עומדת על 60% מהרמה המקבילה בארה"ב. מחקרים מראים כי להיקף התוצר שמפיק עובד בשעה ישנה השפעה ישירה על גובה השכר. ככל שהפריון גבוה יותר, שכרו השעתי של עובד יהיה גבוה יותר. מכאן עולה כי רמת הפריון הנמוכה במשק הישראלי היא אחד הגורמים העיקריים לרמות השכר הנמוכות בישראל ומהווה פגיעה ברמת החיים.

 (נתונים: משרד האוצר) (נתונים: משרד האוצר)
(נתונים: משרד האוצר)
    

 

באוצר מונים מספר גורמים לפריון הנמוך בישראל:

 

יחס הון לעובד - כאשר במקום להשקיע הון ברכישת ציוד חדיש ושכלול תשתיות טכנולוגיות, בוחרים משקיעים להעסיק זוג ידיים נוסף.

ההוצאה הביטחונית - היקף ההוצאות הביטחוניות מקשה על הממשלה בישראל להשקיע בפיתוח תשתיות תחבורה וגורם לאובדן של שעות עבודה יקרות בפקקים.

ניסיון עבודה ממוצע - בשל השירות הצבאי, עובדים בישראל נכנסים לשוק העבודה בגיל מאוחר יחסית, וצוברים ניסיון מועט בהשוואה למקבילים במדינות אחרות.

מאפייני האוכלוסייה החרדית והערבית - חלק ניכר מהאוכלוסייה בגילאי העבודה הינם חרדים וערבים, אוכלוסיות שמתאפיינות בהשכלה נמוכה שמכשירה אותם לעבודות בענפים שמתאפיינים בפריון נמוך.

התפתחויות בשוק העבודה - הגידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה של חרדים וערבים, לצד הירידה בשיעור האבטלה הכללי גורמים לעלייה בכמות שעות העבודה במשק שגורמת לירידה בפריון לעובד.

היקף הכלכלה השחורה - כלכלה לא מדווחת שאינה נכנסת לחישובי התוצר, ולכן גורמת גם כן לפריון עבודה נמוך.

שיטת חישוב התוצר - המעבר לשיטת המדידה המקובלת בארגון ה-OECD צפויה לגרום בשנים הקרובות לעלייה ברמת הפריון המחושבת עקב שינוי בהגדרת נכסים לא מוחשיים.

היקף ההוצאות הביטחוניות מקשה על הממשלה בישראל להשקיע בפיתוח תשתיות תחבורה, וגורם לאובדן של שעות עבודה יקרות בפקקים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היקף ההוצאות הביטחוניות מקשה על הממשלה בישראל להשקיע בפיתוח תשתיות תחבורה, וגורם לאובדן של שעות עבודה יקרות בפקקים(צילום: AFP)
  

מאבק בכלכלה השחורה

בכל אחד מהמדדים הללו ישראל נופלת ממדינות מקבילות בעולם המפותח. באוצר בדקו עבור כל מדד ומדד בנפרד כיצד הייתה משפיעה השוואה של ביצועי המשק הישראלי לרמה הממוצעת בכלכלות המפותחות על רמת הפריון. על פי התוצאות, היחס בין הון לעובד גורם לפגיעה החמורה ביותר ברמת הפריון במשק הישראלי - עד כדי רמה של 5.1 דולר לשעה במחירי 2013. הפגיעה המתונה ביותר ברמת הפריון, ברמה של 0.9 דולר לשעה, נובעת מהכלכלה השחורה.

  

עם זאת, באוצר סבורים כי במאמץ להעלות את רמת הפריון יש להתמקד דווקא במאבק בכלכלה השחורה. "מהבדיקה עולה שאין גורם אחד שיכול להסביר את רוב ההפרש בין הפריון לעובד בישראל לממוצע ה-OECD", נכתב בסקירה. "שילוב של מספר גורמים מוביל לתוצאה זו. כמו כן, חלק מהגורמים לא ניתן או לא רצוי לשנות ויש לקחת את השפעתם כנתונה במידה רבה.

  

"כך למשל, השינויים שנרשמו בשנים האחרונות בשוק העבודה הם חיוביים לכלכלה הישראלית, למרות שהשפעתם על הפריון לעובד הינה שלילית. להבדיל, ניתן לדון בגודלה הרצוי של ההוצאה הביטחונית בישראל - ובמצב הגיאופוליטי הנוכחי לא ניתן לצמצם אותה לרמה הממוצעת ב-OECD - אולם קיימת חשיבות לצמצמה ככל הניתן בהתייחס למצב הגיאופוליטי הנתון.

 

בנוסף לכך, יש מקום לבדיקה מעמיקה יותר על מנת לייצר מסקנות מדיניות. כך למשל לגבי ההון לעובד - יש להבין באילו מגזרים קיים חוסר והאם יש סיבות אובייקטיביות לחוסר זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים