שתף קטע נבחר

נתניהו יבקש ארכה, פערים מול בנט וליברמן

רה"מ לא הצליח עדיין לגבש קואליציה, ויבקש היום מהנשיא ריבלין ארכה עד 7 במאי. בנט מאיים: אם לא נקבל את תיק הדתות - סוף המו"מ. ישראל ביתנו מתעקשת לשמר את חוקי השוויון בנטל ורפורמת הגיור

המועד הראשון שניתן לראש הממשלה בנימין נתניהו להצגת הממשלה הבאה יגיע היום (ב') ללא הסכמים קואליצוניים ועדיין עם מחלוקות רבות, ובשל כך יבקש נתניהו מנשיא המדינה ראובן ריבלין ארכה כדי להשלים את מלאכת ההרכבה עד ל-7 במאי, כפי שמאפשר החוק. זאת במטרה לאפשר לצוותי המו"מ לנסות לצמצם את הפערים הקיימים גם בנושא חלוקת התיקים וגם בקווי היסוד של הממשלה החדשה.

 

בימים האחרונים ריכז צוות המשא ומתן של הליכוד רשימת הבנות שכבר הושגו עם הסיעות החרדיות ועם סיעת כולנו כדי להציגן בפני הנשיא במעמד בקשת הדחייה. רוב הסיכומים עם החרדים כבר הושגו, אולם בליכוד מעכבים את ההתקדמות בחתימת ההסכמים ויחתמו רק לאחר שיתגבשו הבנות גם עם מפלגות נוספות.

רה"מ נתניהו. כחלון לא רוצה ממשלה צרה (צילום: אוליבייה פיטוסי, הארץ) (צילום: אוליבייה פיטוסי, הארץ)
רה"מ נתניהו. כחלון לא רוצה ממשלה צרה(צילום: אוליבייה פיטוסי, הארץ)

עם החרדים כמעט לא נרשמו מחלוקות, ואילו עם מפלגות הבית היהודי וישראל ביתנו הדברים מתקדמים בקצב אטי הרבה יותר והפערים עדיין קיימים. בכירים בשתי המפלגות מעריכים כי בשל כך ההסכמים עמן לא ייחתמו השבוע, וייסגרו רק ברגע האחרון.

 

בבית היהודי, מעבר למחלוקת הקיימת סביב התיקים והטענות נגד נתניהו על כך שנסוג בו מההבטחות לתת תיק בכיר ליו"ר המפלגה נפתלי בנט, דורשים לוודא שאיילת שקד תמונה בכל מקרה לשרה ושמשרד הדתות לא יעבור לשליטה מלאה של ש"ס. "נטילת תיק הדתות באופן חד-צדדי מהציונות הדתית ומסירתו לידי ש"ס היא סוף המשא ומתן עם הבית היהודי", כתב הערב בנט בטוויטר.

 

גורמים בבית היהודי הבהירו כי המצב היחיד שיתאפשר הוא רוטציה במשרד הדתות או העברתו למי מאנשי הליכוד כפשרה. בקדנציה הקודמת נרשמה מתיחות רבה בין שתי המפלגות על רקע רפורמות שונות בענייני דת ומדינה, ובבית היהודי מבקשים למנוע מצב שבו החרדים יקבלו שליטה מלאה על הנושא.

בנט. מתיחות מול ש"ס (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
בנט. מתיחות מול ש"ס(צילום: עופר עמרם)

בישראל ביתנו הפערים גדולים אפילו יותר. גם פגישת נתניהו-ליברמן שהתקיימה ביום שישי לא קידמה את ההסכם, וליברמן אף לא העלה עדיין בפני נתניהו או צוות המו"מ את נושא התיקים בשל החשש מהבטחות שניתנו כבר לחרדים ושאי-אפשר יהיה לחזור מהן. כך לדוגמה מסרב ליברמן לבטל חקיקה קיימת בנושאי השוויון בנטל, רפורמת הגיור ורפורמת שינוי אזורי הרישום לנישואין - דברים שהחרדים עשויים להתעקש עליהם ושעל פי גורמים פוליטיים, לפחות לגבי חלק מהם הבטיח נתניהו שינוי. בישראל ביתנו מבהירים כי במצב כזה אין להם כל בעיה להישאר מחוץ לממשלה ולשבת באופוזיציה. עוד אמרו שם כי תיק החוץ לבדו לא יפתור את המחלוקת, ואפשר יהיה להתקדם רק לאחר שיוצגו בפניהם כל ההבנות וההבטחות שניתנו לחרדים.

 

בסוף השבוע האחרון נשמעה במערכת הפוליטית בעקבות הקיפאון במשא ומתן הערכה שלפיה נתניהו יציג תחילה ממשלה צרה ולאחר מכן יפעל לצירוף סיעות נוספות - המחנה הציוני או ישראל ביתנו. יו"ר המחנה הציוני, יצחק הרצוג, הבהיר שלשום כי מפלגתו תלך לאופוזיציה וכי האופוזיציה מבחינתו היא עדיפות, אך לא התחייב בלשון ברורה שלא להיכנס לממשלה. יחד עם זאת, ולמרות ההערכות בדבר ממשלה צרה תחילה, בליכוד מבינים שיצטרכו לחתור לסיכומים עם ליברמן וזאת בשל דרישתו של כחלון שלא לקחת חלק בממשלה צרה של 61 חברים.

פורסם לראשונה 19/04/2015 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוליבייה פיטוסי, הארץ
יש סיכומים עם החרדים. נתניהו
צילום: אוליבייה פיטוסי, הארץ
מומלצים