שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מאבק במפרץ: בתי הזיקוק פינו עם מנוף משאית של העירייה

עיריית חיפה שלחה הבוקר משאית שתחסום את הכניסה הראשית לבתי הזיקוק במפרץ. ההנהלה לא נשארה חייבת ושיגרה למקום מנוף שסילק את המשאית. במקביל, עשרות תושבים הפגינו בעתלית בכניסה למפעל כרמל כימיקלים בדרישה לסגור אותו בטענה כי הוא גורם לתחלואה: "פחד אמיתי"

הנהלת בתי הזיקוק במפרץ חיפה שלחה הבוקר (יום ב') מנוף שפינה משאית של עיריית חיפה שנשלחה לחסום את הכניסה הראשית לבתי הזיקוק. במקביל, ממשיכות שתי משאיות לחסום את הדרך למכל האמוניה השייך לחברת חיפה כימיקלים ונמצא על חוף הים בקריית חיים. אתמול חתם ראש העיר יונה יהב על צווי סגירה לארבעה מפעלים במפרץ. הבוקר הפגינו כמה עשרות מתושבי עתלית ויישובי חוף הכרמל בכניסה למפעל כרמל כימיקלים ביישוב בדרישה לסגור את המפעל.

 

 
 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

המנוף והמשאית בכניסה לבתי הזיקוק (צילום: דוברות עיריית חיפה) (צילום: דוברות עיריית חיפה)
המנוף והמשאית בכניסה לבתי הזיקוק(צילום: דוברות עיריית חיפה)

המשאית לאחר שהוזזה הצדה (צילום: דוברות עיריית חיפה) (צילום: דוברות עיריית חיפה)
המשאית לאחר שהוזזה הצדה(צילום: דוברות עיריית חיפה)

 

זיהום במפרץ - כתבות נוספות:

"לא יכולים לנשום". ברחוב הצמוד למכלי הנפט

מפרץ חיפה: עצרת לזכר קורבנות הזיהום

חסימת המפעלים: קצין הרכב של עיריית חיפה עוכב לחקירה

 

בז"ן דיווחה לבורסה כי בית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה קיבל את בקשת חברת "בתי זיקוק לנפט" של בז"ן והחברות-בנות והעניק צו ביניים לעיכוב ביטול רישיונות העסק שלהן עד לדיון בנושא שיתקיים מחר.

ההפגנה הבוקר ()
ההפגנה הבוקר

התושבים שהפגינו בעתלית טוענים כי המפעל, המייצר דבקים, גורם לתחלואה בקרב התושבים באזור. בקיץ האחרון אירעה במפעל בעתלית תאונת חומרים מסוכנים כאשר נשפכה חבית שהכילה חומר כימי. באזור הורגש אז ריח חריף והתושבים התלוננו על צריבות בעיניים ואמרו כי לא אפשרו לכוחות ההצלה להיכנס למקום ולטפל במפגע כנדרש.

 (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
(צילום: אחיה ראב"ד)
 

המפגינים נשאו שלטים בגנות המפעלים והמועצה, וקראו: "לא ניתן את עתלית לסרטן". הם ציינו כי סמוך למפעל עוברת הרכבת בדרכה מחיפה לתל אביב וכי ילדי היישוב משחקים כדורגל במגרש הצמוד לשערי המפעל.

 

ירון שמואל, אחד מהמפגינים, סיפר כי בכיתה ב' בבית הספר שבו לומד בנו, נפטרו בתקופה האחרונה שלושה מהורי הילדים ממחלת הסרטן. "התחושה היא של פחד אמיתי", אמר שמואל. "יש מקומות ביישוב שאני פוחד ללכת אליהם ולא מוכן שבני משפחתי יגיעו אליהם, כמו מגרש הכדורגל שסמוך למפעל. כעת אנחנו שוקלים ברצינות מה לעשות, אם המפעל הזה לא יזוז מפה - אנחנו נעזוב".

 

רותי פרידמן עברה לפני כמה שנים מעתלית לחיפה. היא הזכירה כי יום למחרת התאונה במפעל נסגרו בתי הספר ביישוב והתלמידים נשלחו לבתיהם לאחר שסבלו מצריבות. "עשרות תושבים סבלו אז מהצריבות ומתחושות אחרות ולאיש עדיין אין מושג כיצד זה ישפיע לטווח הארוך", אמרה. "מבחינתי המועצה אחראית להזיז את המפעל הזה ולאפשר לי חיים בטוחים".

 

רבים מחִצֵי הביקורת של המפגינים הופנו למועצה האזורית חוף הכרמל שעתלית שוכנת בתחומה. התושבים דרשו מראש המועצה, כרמל סלע, שיפעל כפי שעשה יונה יהב - להביא לסגירת המפעל שמאז התאונה פועל ללא רישיון עסק.

 

סגן ראש המועצה ומחזיק תיק עתלית, אורן עוזרד, אמר שהסמכות להעברת המפעל נתונה בידי המדינה ולא בידי המועצה, אך המועצה פועלת במסגרת סמכותה כדי לשפר את מצב הבטיחות במפעל עד להעברתו משם. "המפעל נמצא היום במקום אחר לגמרי מאשר לפני חצי שנה", אמר עוזרד. "נעשות בו פעולות רבות להגברת הבטיחות. אנחנו מצפים שהוא יעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר כדי לצמצם את החשש לתאונות נוספות".

 

בנוסף, אמר עוזרד כי תוכנית האב של היישוב נמצאת כעת בהכנה. "המפעל הזה יזוז מכאן ובמקום שבו הוא עומד ייבנו שטחי מסחר ומגורים", הבטיח. "עד שזה יקרה, אנחנו מצפים שיעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר ורישיון העסק שלו לא יוקפא עד אז". בשיחה עם המפגינים הוא הזכיר כי המפעל עמד במקום עוד הרבה לפני שבתי היישוב התקרבו אליו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
המשאית לאחר שנגררה
צילום: ג'ורג' גינסברג
צילום: דוברות עיריית חיפה
המנוף שהזיז את המשאית
צילום: דוברות עיריית חיפה
ההפגנה בעתלית, הבוקר
מומלצים