שתף קטע נבחר

נפטר הרב ד"ר אהרון ליכטנשטיין

ראש ישיבת הר עציון, מבכירי רבני הציונות הדתית, הלך לעולמו הבוקר והוא בן 81. היה ממנהיגי האורתודוכסיה המודרנית, ונחשב כממשיך דרכו של הרב סולובייציק. בשנה שעברה זכה בתואר חתן פרס ישראל לספרות תורנית. הלווייתו תיערך מחר בירושלים

ברוך דיין האמת: הרב ד"ר אהרון ליכטנשטיין, ממנהיגי הציונות הדתית וחתן פרס ישראל, הלך לעולמו הבוקר בביתו, והוא בן 81. הרב, תושב אלון שבות שבגוש עציון, עמד בראש ישיבת ההסדר היווקרתית "הר עציון", ממוסדות התורה החשובים של הציבור הדתי-לאומי, ונחשב לאחד מבכירי הציונות הדתית. וממנהיגי זרם האורתודוכסיה המודרנית. הלווייתו תיערך מחר (יום ג'): בשעה עשר יחלו הספדים בישיבה, ומשם תצא ההלוויה להר המנוחות בירושלים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

הרב ליכטנשטיין היה חתנו ומתלמידיו המובהקים של הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק, שהנהיג את האורתודוכסיה המודרנית בארה"ב, ונחשב במידה רבה לממשיך דרכו. שיטת לימוד התורה וההלכה שהנהיג, התאפיינה בסגנון עיוני-ליטאי ובתפיסה דתית הומנית-ליברלית.

 

היכנסו לערוץ היהדות :

 

בשנה שעברה זכה בתואר חתן פרס ישראל לספרות תורנית - יצירה, לאחר שבשנים האחרונות התפרסמה סדרת ספרי "שיעורי הרב אהרן ליכטנשטיין" - שמונה ספרי שיעורים – מפעל שזיכה אותו בפרס הרב קוק של עיריית תל-אביב-יפו לספרות מחקר תורנית לשנת תשע"ג. בשנת 2011 יצא הספר "מבקשי פניך", שהפגיש את הרב ליכטנשטיין עם הרב חיים סבתו, לשיח פתוח הנוגע בנימים הרגישים, העדינים והטעונים ביותר של האדם המאמין. הוא אף פרסם עשרות מאמרים, בעברית ובאנגלית, בעיון בתלמוד ובענייני הגות.

 

"התורה, המוסר והאתיקה היו כרוכים אצלו זה בזה"

הרב ליכטנשטיין הוא מהוגיו המרכזיים של רעיון שילובם של תלמידי ישיבות בשירות הצבאי. במאמרו

"זאת תורת ההסדר", שפורסם לפני למעלה משלושים שנה, הוא הציב תשתית הלכתית ורעיונית לשילוב זה.

 

מפאת גילו, פרש הרב לפני כמה שנים מתפקיד רשמי בישיבה - מהלך אצילי ומאוד לא מקובל בעולם הישיבות, אבל למרות מצבו הבריאותי, המשיך ללמד ולהיות הדמות הרוחנית המרכזית בה. "הייתה לו תביעה מוסרית עליונה מכל תלמידיו, שאיש תורה חייב שהתורה תתגלם באורחותיו ביושר, אחריות וכנות, ולא ייתכן שהיא תתגלה בצורה מכוערת", סיפר ל-ynet תלמידו, הרב בני לאו. "כשאתה רואה תלמידים שלו כמו הרב יובל שרלו ואחרים, אתה מבין שהתורה, המוסר והאתיקה היו כרוכים אצלו זה בזה".

 

הוא נולד בפריז, אך לאחר כיבוש צרפת בידי הנאצים הצליחה משפחתו להימלט לארצות הברית, שם גדל, התחנך וספג השראה מהרב יוסף דוב הלוי סולוביצ'יק, שאף הסמיך אותו לרבנות. בנוסף, סיים הרב דוקטורט בספרות אנגלית באוניברסיטת הרווארד – שלאחריו שב ל"ישיבה אוניברסיטה" ולימד בה למעלה מעשור.

 

היה בעיניי תלמידיו "דמות התורה". הרב ליכטנשטיין (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
היה בעיניי תלמידיו "דמות התורה". הרב ליכטנשטיין(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

בשנת 71 עלה לארץ, והצטרף להנהגת ישיבת הר עציון כראש הישיבה, לצד הרב יהודה עמיטל. הישיבה בראשותם הצמיחה שורה ארוכה של אנשי תורה ומעשה, הנחשבים כתלמידיהם המובהקים והולכים בדרכיהם, וביניהם הרב יעקב מדן והרב ברוך גיגי, העומדים שניהם בראש הישיבה; הרב יובל שרלו, ראש ישיבת "אורות שאול"; הרב רא"ם הכהן, ראש ישיבת עתניאל; הרב בני לאו, הרב חיים נבון והמשפטן פרופ' אביעד הכהן. הוא היה נשוי לד"ר טובה (בתו של הרב סולובייצ'יק), אב לשישה וסב לנכדים ונינים רבים. בנו הרב משה ליכטנשטיין עומד אף הוא בראש ישיבת הר עציון, לצד הרבנים מדן וגיגי - ובתו אסתר רוזנברג, היא ראש מדרשת "מגדל עוז".

 

"מעמודי התווך של עולם התורה"

הרב ד"ר בני לאו, סיפר כי "הרב ליכטנשטיין היה בעינינו, תלמידיו, הדמות של התורה. לא יכולת לגשת אליו באווירה

אחרת ולבלבל לו את המוח בשאלות חולין, גם כשהיית צריך להתייעץ אתו בנושא מסוים ולא לדבר אתו בענייני לימוד, כי הוא היה כולו תורה מהלכת. לפני שיחה איתו היית צריך להתכונן, וניגש באווירת יראה ורוממות. זה יצר כמובן דיסטנס גדול בינו לבין התלמידים, אבל הייתה שם גם אהבה נסתרת. משהו מאוד עדין.

 

"גם השיעורים שלו התאפיינו ברצינות הזו. אם הוא היה צריך לסיים באחת, ובדקה לאחת הוא סיים סוגיה בגמרא - הוא היה מתחיל סוגיה נוספת". הרב בני לאו מספר כי כרב, היו לו שיחות רבות עם רבו. "אני יודע שהייתה לו ביקורת עלי מדי פעם, על עמדות שהבעתי", הוא אומר ל-ynet, "הייתי בא אליו פשוט כדי לשמוע ממנו וולמוד ממנו מה הוא חושב".

 

סגן השר לשירותי דת,הרב אלי בן דהן, ספד לרב אהרון ליכטנשטיין, "שהיה תלמיד חכם עצום שהעמיד דורות של תלמידי חכמים בעמקות רבה, והמשיך את שיטת הלימוד של חכמי בריסק, אותה למד מחמיו הגרי"ד סולובייצ'יק זצ"ל.

 

"הרב ליכטנשטיין היה מעמודי התווך של עולם התורה הציוני-דתי. הוא האמין בכל מאודו שבני ישיבות הסדר יכולים להיות תלמידי חכמים גדולים, וששירות בצבא אינו מעכב בעדם".

 

ראש המועצה האזורית גוש-עציון, דוידי פרל, הביע צער על פטירת הרב ליכטנשטיין, "או כפי שכונה בפי

העולם 'רבי אהרון', שהיה מגדולי הדור, ענק בתורה וברוח", כדבריו. "בעלייתו ארצה והצטרפותו להנהגת ישיבת 'הר עציון' התווה דרך לדור כולו, דרך של ענווה וכבוד הדדי, דרך של אמת ואהבת האדם".

 

הוא הוסיף כי "הרב עסק בכל מרחב החיים מתוך תורה ומתוך השקפת עולם תורנית ועמוקה. אלפי תלמידיו בארץ ובעולם, ועשרות-אלפי תושבי גוש עציון - מרכינים ראש וכואבים עם הסתלקותו. פטירתו היא אבידה גדולה לקהילת גוש עציון ולכל העם היהודי״.

 

השתתף בהכנת הידיעה: איתי בלומנטל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הרב ד"ר אהרון ליכטנשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים