שתף קטע נבחר

לבד בשטח: סיפורי הישרדות של עצמאים

לצלם יפתח חבלין נמאס מהעיכובים בתשלומים מלקוחות, מומחית האקסל ג'וד ברק נאלצת לעבוד גם כשהיא חולה, והדיאטן והמאמן מורן לסקוב, ממליץ שאחד מבני הזוג יהיה שכיר כדי שתהיה רשת ביטחון. עצמאים בשוק העבודה הישראלי מספרים על האתגרים - פרויקט מיוחד ליום העצמאות

לצד יתרונות בולטים כמו שליטה בזמן, היכולת לבחור עם מי לעבוד וחופש פעולה מלא - עצמאים ועצמאית רבים בשוק העבודה נאלצים לשלם גם מחירים לא פשוטים כמו היעדר רשת ביטחון כלכלי או התמודדות עם הביורוקרטיה הסבוכה. לרגל יום העצמאות ה-67 למדינה, בדקנו מה מצבם של העצמאים בישראל - מה הביא אותם לעזוב משרות בטוחות לטובת הגשמת חלום, עם אילו אתגרים הם מתמודדים ואילו טיפים יש להם למי ששוקל לצאת לעצמאות. הממצאים לפניכם:

 

"קל יותר להפוך את החזון למציאות "

ליאור הנדלר (39), מייסד אתר הקניות באליגם. נשוי + 1, גר בתל אביב. הפך לעצמאי בגיל 35 

 

למה החלטתי להיות עצמאי? אחרי שנים כעורך דין למסים בניו יורק ובישראל ועם ניסיון רב בעבודה בתחום המיזוגים והרכישות החלטתי לקחת על עצמי את האתגר של לבנות משהו מאפס.

 

מה היתרונות כעצמאי? "כעצמאי קל יותר לקחת את החזון ולהפוך אותו למציאות בתוך ארגון שאתה יוצר".


 

מה האתגרים העיקריים? "כשנכנסים לעבודה עצמאית העבודה לא נגמרת בערב או בסופ"ש, היא חלק בלתי נפרד מהחיים הפרטיים וצריך להיות מוכן לכך. אני באופן אישי אוהב את זה".

 

איך מתמודדים? צריך להמשיך למצוא זמן לדברים שחשובים לי: משפחה, חברים ושחייה בים".

 

מה אפשר לשפר? להמשיך ולתמוך בעסקים ישראלים. עם התחרות הגלובלית חשוב שנדע לשמר גם פעילות של חברות ישראליות".

 

מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "יש לך את הדרייב לזה? יש לך חלום? חיים פעם אחת כדאי לנצל את זה כדי לעשות את הדברים שבאמת אוהבים ומאמינים בהם". 

 

"שוטף פלוס 30, 60, 90 - סיוט"

רויטל דרום, מאפרת ומורה לאיפור מקצועי, הפכה לעצמאית בגיל 25 

 

רויטל דרום (צילום: מארק יאשייב) (צילום: מארק יאשייב)
רויטל דרום(צילום: מארק יאשייב)

מה הוביל אותך להיות עצמאית? "הזכות לנווט את דרכי בקצב שלי תמיד נראתה לי הכי נכונה. במשך השנים הייתי גם שכירה, אבל אני זו שהייתה אחראית להתנהלות שלי. כשהבנתי שאני מוצאת כוח לדחוף את עצמי בכל פעם מחדש אל עוד עבודה ועוד פרויקט, הברירה הראשונה היתה להפוך לעצמאית.

 

מה היתרונות? "אני קובעת לעצמי את הימים ושעות הפעילות. זה לא אומר להיות בסתלבט, להיפך, אבל אני מחליטה בסופו של דבר מה וכמה מתאים לי".

 

מה האתגרים העיקריים: "עניין הגביה והשוטף פלוס 30, 60, 90 - סיוט! הרדיפה אחר התשלום היא הנקודה הכי כואבת. זה מאבק לקבל את מה שעבדת עבורו ומגיע לך. לא פשוט להיתקל שוב ושוב בתשובות שמיידעות כי הכסף יגיע בעוד חודש במקרה הטוב. היו גם מצבים של חמישה חודשים, דווקא בעבודה מול מוסדות ממשלתיים גדולים.

 

איך מתמודדים? "אין הרבה ברירה אלא להמשיך הלאה ולשאוף ליצור עבודה והכנסה שלא תלויה רק ברוחות השוק. הרצון להמשיך ליצור את מה שאני נהנית ויודעת לעשות הוא המנוע עבורי. עם הזמן גם לומדים להתייעל ולהפיק את המיטב מכל מצב".

 

מה אפשר לשפר? "רבים מוצאים עצמם עובדים יום ולילה בלי לראות אופק כלכלי. אבל אם המדינה תעודד עצמאים - נוכל ליצור עסקים רווחים וכולם ייהנו מכך. יש לאפשר גם לאנשים פרטיים וחרוצים לכלכל את עצמם".

 

מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "חשוב לדעת לאן נכנסים - מה המוצר שאתם מבקשים למכור ובמה הוא שונה מאחרים? מה אופי השוק? התחרות ענקית ובכל בוקר יש להמציא עצמך מחדש ולהמשיך להאמין בחזון גם כשהתמונה לא ברורה".

 

"אין רשת ביטחון"

מורן לסקוב, דיאטן קליני ומאמן קרב מגע וכושר. עצמאי מגיל 22.

 

מה הוביל אותך להיות עצמאי? "המודל שראיתי בבית היה של אבא שלי, שהיה בעל עסק עצמאי והרגשתי שאני רוצה לייצר הכנסה מהתחביבים שלי כדי שתמיד תהיה לי תשוקה בעשייה.

 

מה היתרונות? "אני מתפרנס ממה שאני אוהב לעשות וזה בא לידי ביטוי בשירות שאני מעניק".

 

מה האתגרים? "בעיקר חוסר יציבות כלכלית מפריע להתנהל באופן מאוזן במהלך השנה. זה נובע מעליות וירידות בהכנסה וממוסר תשלומים מאוחר שאינו מתגמל באותו החודש בתמורה לעשייה שכבר בוצעה. בנוסף אין כל רשת בטחון למצבים שאני צריך להשאר בבית, כגון מחלה שלי, של ילדי או אשתי. אין ימי יחלה וחופשה ואני צריך לשלם לרשויות הרבה יותר לעומת שכיר.

 

"המערכת לא מעודדת. התחושה היא שיש אחריות עצומה על כתפי ואינני יכול להרשות לעצמי להיפצע ולקלע למצב שלא אוכל לעבוד בו. חשש נוסף הוא שאם אקלע לקושי כלכלי - לא אוכל להפריש כספים לפנסיה. סוג של מלכוד".

 

איך מתמודדים? "לא תמיד מפרישים כספים לפנסיה, לפעמים גם מוציאים כספים, לוקחים הלוואות בתקופות חלשות ועובדים בכל מצב - גם בפציעה. מצד שני המוטיבציה לתת מעצמי את המירב ולהצליח גבוהה לעומת עבודה כשכיר. זה מאלץ אותי להמציא את עצמי מחדש ולהיות יותר יצירתי. 

 

מה אפשר לשפר? "תחום היזמות הוא התחום שמתחיל עם רעיון קטן של איש או אישה קטנים.יכול להיות לו פוטנציאל גדול להצליח, אך לשם כך עליו לקבל את התנאים הנכונים ועל הממשלה לדאוג לכך".

 

מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "עדיף שאחד מבני הזוג יהיה שכיר כדי לספק רשת ביטחון ולו חלקית, שאינה קיימת כעצמאי".

 

קפה וריטלין במידת הצורך

ג'וד ברק (52), מומחית אקסל, עובדת מהבית באזור המרכז. הפכה לעצמאית בגיל 50

מה הוביל אותך להיות עצמאית? "עזבתי מקום עבודה בו היה לי תפקיד עצמאי וכשחשבתי על ראיונות עבודה, אנשים חדשים, תרבות ארגונית חדשה, "שיגעונות של בוסים", שעות עבודה קבועות והתפשרות על שכר - החלטתי להחליף את הבוסים בלקוחות, את התרבות הארגונית לאישית ואת שעות העבודה לגמישות. לגבי השכר – אם כבר להתפשר, אז לפחות שהפשרה תהיה עם עצמי".

 

מה היתרונות? "היכולת להשפיע באמת ולעסוק במה שמעניין אותי. לפעמים צריך לקחת עבודות פחות מעניינות אך אני מאמינה שככל שהעסק יגדל, אוכל לבחור עבודות יותר מעניינות. יתרון נוסף הוא האפשרות ליצור שיתופי פעולה עם בעלי עסקים אחרים ולהכיר ארגונים ותחומים שונים".

 

מה האתגרים העיקריים? "חוסר ביטחון כלכלי. אנחנו עובדים גם כשאנחנו חולים כי אין מי שיפצה אותנו על ימי מחלה או על ימי חופשה ואנחנו יודעים שאם מחר העסק ייסגר - אין לנו אף יום אחד של חסד. קושי נוסף הוא הצורך לחבוש כובעים רבים בעסק: בעלים, מנכ"ל, מנהל שיווק, מנהל מכירות, מנהל כספים, מחסנאי, נהג, מזכירה, איש יחסי ציבור, כתיבת מאמרים, מדיה חברתית ומענה לטלפונים".

 

"בתחום בו אני עוסקת, אני חייבת להתפתח כל הזמן אבל הזמן שנשאר לעיסוק במו"פ קצר ואין כמעט בכלל חומר מקצועי בעברית. עוד בעיה היא הבדידות, לא במובן המלנכולי - אין עם מי להחליף רעיונות ולבצע סיעור מוחות. בנוסף מרבית הפגישות מתקיימות בבתי קפה ומדובר בהוצאה נוספת, שאינה מוכרת"

 

איך מתמודדים? "הצטרפתי לארגון נטוורקינג שעוזר להתמודד עם ריבוי הכובעים, הקשיים בשיווק והבדידות - יש עם מי להתייעץ ולהחליף מידע. בנוסף אני משתתפת בסדנאות ובימי עיון שמעניקים ידע וכלים לניהול העסק, שוכרת שירותי שיווק חיצוניים, מזמינה ספרות מקצועית מחו"ל, חברה בפורומים ויוצרת קשרים עם קולגות בארץ ובחו"ל. פיתוח מוצרים וכתיבת מאמרים מתבצעים בשעות הקטנות ובסופי שבוע, ויש קפה וריטלין במידת הצורך".

 

מה אפשר לשפר? "רשת בטחון - יש לתת לעצמאים זכויות זהות לאלו של השכירים, קרנות להלוואות בתנאים נוחים וללא ביורוקרטיה אדירה, הקלה על השתתפות במכרזים ציבוריים והכרה בהוצאות בתי קפה וביגוד".

 

מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "אני עובדת לא פחות קשה ממה שעבדתי כשכירה וגם לא מרוויחה הרבה יותר, אבל הסיפוק גדול מאוד מאחר שאני עובדת במה שאני אוהבת וקובעת לאיזה כיוונים יתפתח העסק שלי. מי שזקוק להכנסה קבועה, רשת בטחון כלכלית ומתקשה גם לנהל וגם לעבוד - כדאי לשקול מחדש, אבל למי שיש חזון ולא פוחד מעבודה קשה ומחוסר בטחון כלכלי - מומלץ לצאת לעצמאות".

 

"מוסר תשלומים מזעזע"

יפתח חבלין - צלם מוצר ופרסום, הפך לעצמאי בגיל 40

 

חבלין.  (צילום: יפתח הבלין) (צילום: יפתח הבלין)
חבלין. (צילום: יפתח הבלין)

מה הוביל אותך להיות עצמאי? "הרצון להיות חופשי יותר בבחירת העבודות ולהתפתח בכיוונים שמעניינים אותי".

 

מה היתרונות? "אני יכול לשים את הדגשים במקומות החשובים לי ולמקסם את היכולות המקצועיות שלי מתוך אמונה שאני טוב במה שאני עושה".

 

מה האתגרים העיקריים? "עצמאי צריך לדעת לנהל את כל הצדדים הקשורים לעסק - פרסום, שיווק, ניהול תקציב והשקעות, הגעה ללקוחות חדשים ושימור לקוחות קיימים, הישרדות בתוך מוסר תשלומים מזעזע של הרבה מאוד גורמים במערכת הכלכלית, חוסר ביטחון תעסוקתי במקרים של אי יכולת לעבוד כתוצאה ממחלות, פציעות ועוד".

 

איך מתמודדים? "צריך ללמוד גם תחומים שאינם תחומי העיסוק הטבעיים. עד כמה שזה קשה, זה הכרחי".

 

מה אפשר לשפר? " לאפשר לעצמאים להצליח לא רק לשרוד אלא גם להתפתח ולהתרחב, להתייחס לעצמאים כפי שמתייחסים לשכירים בכל הקשור לביטחון תעסוקתי ולאסור בחוק תשלום על עבודה שנעשתה רק אחרי חודשים ארוכים".

 

מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "להבין מה הסיכונים, לדעת מה דרוש כדי להצליח והאם יש את המשאבים הכלכליים הנדרשים".

  

אחרי כמה "לא" מגיע "כן"

לימור נסים רביד, יועצת ארגונית ועסקית ממודיעין וממקימי קבוצת "עצמאים עושים שינוי " הפועלת לקידום הזכויות של עצמאים ובעלי העסקים הקטנים בארץ. הפכה לעצמאית בגיל 41  

לימור נסים רביד (צילום: אורלי דיין) (צילום: אורלי דיין)
לימור נסים רביד(צילום: אורלי דיין)

מה הוביל אותך להיות עצמאית? "לא הייתי מסופקת בעבודתי כשכירה והתקשיתי להביא את מלוא יכולותי ומלוא היצירתיות שלי. כעצמאית אני המנהלת של עצמי ואני מצליחה ליצור וליזום כשהשמיים הם הגבול".

 

מה היתרונות? "חופש פעולה - היכולת לקבוע את המסגרת של בעל העסק מבחינת שעות עבודה, הכנסות והתפתחות אישית".

 

מה האתגרים העיקריים? "גרף הכנסות לא יציב ולשמוע "לא" מלקוח".

 

איך מתמודדים? "תכנון, ושוב תכנון - חיוני לתכנן מראש את הפעולות והמהלכים בעסק מעבר לשוטף המיידי, תוך בניית תוכניות עבודה מסודרות של הוצאות וצמיחה מדורגת בהתאם להכנסות. עם "הלא" מתמודדים לאורך זמן לאחר ששומעים מספיק פעמים "כן". כמו כן במהלך הזמן לומדים שתמיד אחרי כמה "לא" מגיע ה"כן" ותמיד זה יהיה הלקוח שהכי רצית".

 

מה אפשר לשפר? "עסקים קטנים הם הכוח המניע את הכלכלה ויש אינטרס לאומי בהצלחתם. כדי למנוע סגירת עסקים וכדי להבטיח שגשוש המגזר של העסקים הקטנים נדרשת חקיקה הוגנת שמבטיחה מטריה סוציאלית לעצמאים. הקמנו את "קבוצת עצמאים עושים שינוי" כדי לארגן עצמאים מכל המקצועות ובכל המגזרים, במטרה להפוך אותם לסקטור בעל כוח רב השפעה.

 

מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "להאמין בעצמך ובדרך שלך, להתאזר בסבלנות ולהבין שההצלחה לא באה לרגע אלא תוצר של הצלחה קשה, להיעזר באנשי מקצוע מהתחום העסקי כולל באופציות המסובסדות על ידי הממשלה, כדי לבצע תכנון נכון ובניה נכונה של העסק ובכך להמנע עד כמה שניתן מטעויות". 

 

"החופש הרבה יותר גדול"

אורי צור (35), עצמאי בתחום הפקות טלוויזיה וסרטים. תושב קיבוץ פרוד. הפך לעצמאי בגיל 27.

 

מה הוביל אותך להיות עצמאי? "הבנתי שאני רוצה לעבוד בתחום שאין בו כמעט עבודה לשכירים. רוב העוסקים בענף הם עצמאים מכיוון שחברות ההפקה עצמן נפתחות מפרויקט לפרויקט. מרבית העובדים הבכירים חולמים להגיע לעבוד כשכירים בערוץ כלשהו בתפקיד טוב".

 

מה היתרונות: "אני יכול לבחור מתי וכמה אעבוד. החופש הרבה יותר גדול - אני יכול לטוס פתאום לחו"ל או לקחת הפסקה לרגל כל דבר אחר".

 

מה האתגרים העיקריים: "יש קושי בתנאי התשלום של חברות ההפקה, של שוטף פלוס 30, 45, 60 ואפילו 90. אני יכול לעבוד ולראות את הכסף רק אחרי כמה חודשים. בתקופות שהעבודה לא רציפה אין אפשרות לאיזה תכנון כלכלי ואתה כל הזמן נלחם על הרגע. הקושי השני נובע מהמדינה. אין חופשת לידה או מחלה מסודרת ואם מפספסים יום מסיבה כלשהי אז זו בעיה שלך - אין שום גיבוי מהממסד".

 

"בעיה נוספת היא המילואים. כמי ששירת 30 יום בשנה - תשלום המילואים נעשה על פי ממוצע של סכום השכר בשלושת החודשים האחרונים חלקי 90, כפול מספר הימים ששירתת. כלומר הפסדנו כסף. רק לאחרונה זה תוקן לחלקי 66. בנוסף אין שום גיבוי במידה שמפסידים או מפספסים פרויקט עקב מילואים. בעיה נוספת היא עודף הבירוקרטיה - התמודדות במקביל עם מס הכנסה, ביטוח לאומי והמע"מ. למרבית העצמאים אין ברירה אלא לשלם פשוט לרואה חשבון שיעזור להם".

 

מה אפשר לשפר?  "רוב הדברים משתפרים. אני חושב שהגיע הזמן שזכויות העצמאים יהיו ממש זהות לשכירים. צריך לפשט את ההתמודדות הבירוקרטית היומיומית והייתי שמח אם היו מקפידים על תנאי קניית הפקות החוץ והמקור, מה שהיה מגדיל את נפח העבודה בשוק".

 

מסר למי ששוקל להיות עצמאי: "תעשו את זה רק אם אתם ממש משוגעים למשהו ספציפי וזה הפתרון היחיד".

 

"תחושה שאין מקום לטעויות"

נועה בן-דב (33), מרפאה בעיסוק - מטפלת בילדים בעלי עיכובים התפתחותיים וקשיי ויסות ומדריכה סטודנטיות לריפוי בעיסוק. עצמאית ושכירה מגיל 25  

למה החלטת להיות עצמאית? עם סיום לימודי ריפוי בעיסוק עבדתי כמרפאה בעיסוק עם ילדים, נפגעי נפש וקשישים. מאחר שהתחום נוגע בקשת מאוד רחבה של מטופלים, היה לי חשוב להתנסות בכמה שיותר תחומים. רציתי לשלוט בלוחות הזמנים שלי עם גיוון בעשייה וכעצמאית קל יותר להשיג את זה.

 

מה היתרונות? מעבר לשליטה בלו"ז ועצמאות באופן כללי, אני יכולה להתנהל על פי ערכים, גישות ונהלים שאני מאמינה בהם".

 

מה האתגרים? להיות לבד. יש דילמות והתלבטויות מקצועיות ולא תמיד יש עם מי להתייעץ באותו הרגע. במקצועות הטיפול האחריות היא גדולה - יש מולך מטופל שבא לשפר את איכות החיים שלו - אז התחושה היא שאין מקום לטעויות וכל האחריות עלי".

 

איך מתמודדים? "חברות מהלימודים, קולגות לשעבר והדרכה מקצועית".

  

מה אפשר לשפר: "לאמץ גישות מעודכנות, לפתוח את הראש. להשקיע יותר בחינוך, ברווחה, זה ישתלם לכולם".

  

מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "להבין את המשמעויות אך לא לפחד מכך ולעשות את מה שאוהבים".


פורסם לראשונה 22/04/2015 20:11

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יפתח הבלין
יפתח חבלין
צילום: יפתח הבלין
צילום: רוית לסקוב
מורן לסקוב
צילום: רוית לסקוב
מומלצים