שתף קטע נבחר

החשש בעניין יוון ממשיך להכביד על השוק

"כל מי שמשתעשע במחשבה לחתוך חלקים מגוש היורו, ומקווה שהחלקים הנותרים בו ישרדו, משחק באש", הזהיר שר האוצר היווני שמרמז כי ליון יש אינטרס להישאר חלק מהגוש. בגזרת שער הדולר-שקל, מסרב המטבע האמריקאי לחצות את רף 4 שקלים. סקירה

שווקי המניות ממשיכים לעלות. אחד האיומים המיידיים על השווקים הוא יוון והבעיה היא הסיטואציה היוונית – כלומר פרישת יוון מגוש האירו כן או לא , זו השאלה.

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון

הדולר עולה ב-0.5% ל-3.95   

שיאניות הדיבידנדים ב-2014: טבע, כיל ובזק

 

יוון אמורה להעביר בחודש הבא לקרן המטבע תשלום של כמיליארד דולר אך היא נמצאת בסכנה לחדלות פירעון בשבועות הקרובים. הדבר היחידי שישנה את התמונה הוא הסכמתה לתוכנית כלכלית מקיפה יחד עם נושיה הבינלאומיים - דבר שיאפשר העברה של התשלום הבא של כספי החילוץ למדינה, הדרושים לשלם את ההלוואות שניתנו על ידי קרן המטבע הבינלאומית.

ליוונים אין אינטרס לעזוב את גוש האירו. שר האוצר היווני יאניס ורופקיס  (צילום: AP) (צילום: AP)
ליוונים אין אינטרס לעזוב את גוש האירו. שר האוצר היווני יאניס ורופקיס (צילום: AP)
 

"אם מדברים למשל על דוחו"ת החברות בארה"ב, על הצמיחה בסין או כמעט על כל סיכון אחר בשווקים של היום יש קשת שלמה של אפשרויות. בין השחור ללבן יש גם גוונים של אפור", אמר רוני יונסיאן מלאומי שוקי הון שמבהיר, כי לא כך בסיפור היווני. "הנושים של יוון מתחילים לאבד את הסבלנות ולכן גזר הדין מתקרב. אם יוון תישאר בגוש האירו השפעתה על השווקים תהיה בלתי מורגשת, אפילו אם הקושי הכלכלי שם יימשך שנים ארוכות".

 

יש לציין כי יוון תורמת רק 1.8% מהתוצר הכלכלי של גוש האירו. במקרה כזה, הגורמים שישפיעו על השווקים הפיננסים באירופה ימשיכו להיות הצמיחה הכלכלית בגוש האירו כולו, שער המטבע וכמובן פעולות ה–ECB (הבנק המרכזי האירופי) וקצב ההדפסות העתידי.

 

במידה ויוון תעזוב את גוש האירו ההשלכות כבר פחות ברורות. "גודלה של יוון ביחס לגוש האירו הוא זניח עם זאת. עזיבת יוון את גוש האירו עלולה גם לגרור אחריה תוצאות לא ברורות החל מהתחדשות אי השקט הפוליטי גם במדינות אחרות באירופה ועד תרחיש של "ריצה על הבנקים" כלומר משיכת פיקדונות לא רק מבנקים יווניים אלא גם מבנקים במדינות שכנות", מוסיף יוניסיאן.

 

נכון לעכשיו השווקים שקטים ולא תנודתיים והם לא מתמחרים כלל את הסיכון של הסתערות של בעלי פיקדונות על בנקים אולם היא מסוכנת ביותר ויכולה להפיל בנקים תוך זמן קצר.

 

דבריו של יוניסיאן באים לאחר שביום ראשון האחרון שר האוצר היווני יאניס ורופקיס הזהיר בראיון לערוץ הטלוויזיה הספרדית לה ספקטה, כי יציאה יוונית מגוש היורו עלולה להביא להתמוטטות הגוש כולו ובכך הוא רומז כי את הממשלה היוונית עושה הכול כדי להשאר בגוש האירו אך במחיר נוח יותר מצד בעלי החוב.. "כל מי שמשתעשע במחשבה לחתוך חלקים מגוש היורו, ומקווה שהחלקים הנותרים בו ישרדו, משחק באש", הבהיר ורופאקיס. "יש אנשים שטוענים כי מדינות גוש היורו גידרו את עצמן מפני ההשפעה של יציאה יוונית, ושלבנק האירופי המרכזי יש כלים לבצע קטיעה של יוון, לסגור את הפצע ולהמשיך הלאה. אני מפקפק בכך - לא רק במקרה של יוון אלא גם במקרה של כל מדינה אחרת בגוש היורו".

 

מי שעוד מבקש להרגיע הוא עמית רוזנצוויג, מנהל השקעות בכיר בהלמן-אלדובי שמציין כי, "ליוונים אין אינטרס לעזוב את גוש האירו ונראה הסדר כזה או אחר מול האיחוד האירופאי"

 

מה קורה עם הדולר?

בשבועות האחרונים ולמרות ניסיונות רבים שנעשו הן מצד בנק ישראל והן מצד הספקולנטים, מסרב הדולר להתמקם מעל שער של ארבעה שקלים. כעת נראה כי גם המשקיעים מעוניינים בסטטוס קוו שמשאיר בינתיים את הדולד בשער שבין בין 3.90 ל4.00. , "נראה שכרגע אין עדיין טריגר מקומי או עולמי שממריץ את הספקולנטים לבצע פריצה לכאן או לכאן", אומרים הבוקר במחלקת המחקר של FXCM ישראל. לדבריהם, לאחר שבשבוע שעבר רשם הדולר את השבוע הגרוע ביותר שלו בחודש האחרון, ניצלו הסוחרים ניצלו את הירידה וקנו את הדולר מחדש והמטבע המוביל תיקן כלפי מעלה.

 

ומעבר למטבע האמריקאי. מי שירכז את תשומת הלב השבוע בארה"ב בימים הקרובים היא עונת דוחות הרווח,

שעד כה נפתחה בצורה חיובית. 75% מהחברות שדיווחו עד כה התעלו על עצמם והרוויחו יותר מהצפוי. עם זאת, פחות מ50% מהחברות התעלו מעל התחזיות בשורת ההכנסות, מה שעשוי ללמד על ירידה בביקושים בארצות הברית. עוד השבוע צפויים דוחות הרווח של הענקיות IBM, גוגל, פייסבוק והשוק דרוך לראות לאן נושבת הרוח.

 

עבור המשקיעים, עונת דוחות הרווח אינה רק מצביעה על רווחיותם של החברות אלא גם מהווה ברומטר לצמיחה הכלכלית. על כן, עונת דוחות רווח מוצלחת בסופו של דבר גם עשויה להשליך על ציפיות השוק לגבי הריבית של הפד הפדרל . FXCM ישראל מוסיפם כי, "מרכיב נוסף שבשוק עוקבים אחריו זה האם התיסוף בדולר בחודשים האחרונים פוגע ברווחיות החברות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס
צילום: רויטרס
מומלצים