שתף קטע נבחר

כ-1,500 הרוגים בנפאל, אלפי פצועים: "ממהרים ללכודים, עורמים גופות"

"אנחנו נאלצים לערום גופות אחת על גבי השנייה" - כך מתארים בנפאל את ממדי ההרס האדיר בעקבות רעש האדמה העוצמתי שהיכה במדינה ובסביבתה. מניין ההרוגים עומד על 1,457 בנפאל ועוד כמה עשרות בהודו, בטיבט ובבנגלדש. משרד החוץ בירושלים: כמה ישראלים נפצעו קל, כ-250 מוגדרים מנותקי קשר

הדיווחים ממוקדי האסון ממשיכים לזרום וממדי ההרס במדינה ההררית מתגלים בעקבות רעש האדמה העוצמתי שפקד היום (שבת) את נפאל וסביבתה, גרם לרעידות משנה שהגיעו עד צפון הודו וגבה את חייהם של יותר מאלף בני אדם. עשרות בניינים, בהם מגדל מהמאה ה-19 בבירה קטמנדו, נהרסו ומפולת שלגים קטלנית אירעה בהר אוורסט. ynet העביר בשידור חי עדכון מחדר המצב במשרד החוץ.

 

מספר הטלפון בחדר המצב של משרד החוץ הוא 02-5303155

שירות חיפוש קרובים ושיתוף מידע על רעידת האדמה בגוגל

שירות דומה של הצלב האדום

נמצאים בנפאל? מכירים ישראלים שם? מוזמנים לכתוב לנו במייל האדום

 

משרד החוץ בירושלים מסר כי ישנם כמה ישראלים שנפצעו קל וכ-250 ישראלים שמוגדרים מנותקי קשר בנפאל. אחר הצהריים קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו הערכת מצב טלפונית בהשתתפות שר החוץ ושר הביטחון. בשיחה סוכם על הוצאת משלחת חלוץ שתכלול גורמי רפואה וקציני פיקוד העורף. עוד סוכם שהמשלחת תצא בטווח הזמן המיידי ותנחת ביעד סמוך לאזור האסון, משם תתארגן עד שניתן יהיה לנחות בנפאל. אנשי אגף המבצעים (אמו"ן) פועלים מול כלל הגורמים בארץ ובחו"ל ובראשם פיקוד העורף להשלמת ההכנות הלוגיסטיות להוצאת המשלחת, ולהכשרת השטח לקליטתה בנפאל.

 

ישראלים ברעידת האדמה בנפאל:

 

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
גורם רשמי במשרד הפנים הנפאלי אמר לרויטרס כי מניין ההרוגים עומד על 1,457 בנפאל ויותר מ-1,700 בני אדם נפצעו. עוד 34 נהרגו בצפון הודו, שישה בטיבט ושניים נהרגו בבנגלדש. רעש האדמה אירע בעומק לא רב, מה שהגביר את עוצמת ההרס. מדובר ברעידת האדמה החזקה ביותר שהתרחשה בנפאל זה 81 שנים, שעוצמתה נמדדה ב-7.9 בסולם ריכטר. מוקד הרעש אירע 80 קילומטרים מזרחית לעיר השנייה בגודלה בנפאל, פוקרה. קריסת רשתות התקשורת מעיבה על מאמצי החילוץ וההצלה, מה שמעלה את החשש לאסון הומניטרי קשה במדינה הענייה בהימלאיה שבה מתגוררים 28 מיליון בני אדם.

   

עשרות זוגות ישראליים תקועים יחד עם 24 תינוקות, 9 מהם פגים. אחת התינוקות מאושפזת במצב קשה. משרד החוץ מתכנן להטיס במסוקים מקטמנדו להודו את כל התינוקות ולהעבירם לבית חולים הודי. ולאחר מכן יבחנו כיצד להטיסם יחד לארץ. עוד מסתמן כי ישראל תשלח מטוס עם יחידת חילוץ והצלה של פיקוד העורף ותקים בית חולים שדה בקטמנדו. ישראל תציע לישראלים לחזור לארץ עם המטוס הזה. אולם לפי שעה החילוצים מתעכבים משום שהשדה שם סגור.

 

בנוסף ידוע על 13 ישראלים וקבוצת מקומיים שנתקעו בטרק בגובה 3,500 מטרים בעקבות רעש האדמה. שחר זכאי, אחד המטיילים שנמצאים במסלול ה-kyanjin gompa ונתקעו בעקבות רעידת האדמה יצר קשר עם משפחתו דרך מכשיר לווייני.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ממשלת נפאל מבקשת מהציבור במדינה לא להשתמש בכלי רכב ממונעים אלא במקרים דחופים כדי לנסות ולצבור דלק. ארצות הברית הודיעה כי תשלח צוות חילות והצלה לנפאל וכספי סיוע ראשוניים על סך מיליון דולר. הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID) פרסמה ציוץ לפיו הסוכנות עובדת יחד עם הארגון האמריקני לסיוע באסונות בחו"ל כדי להקים צוות מיוחד.

 

"אוספים גופות ועורמים זו על זו"

דביאני פאנט, תיירת הודית, הייתה בבית קפה בקטמנדו עם חבריה כשלפתע החלו השולחנות לרעוד והתמונות ליפול מהקיר לקרקע. "צעקתי וברחתי החוצה", סיפרה לרויטרס בטלפון מהבירה, שם לפחות 300 בני אדם נהרגו. "אנחנו אוספים כעת גופות וממהרים להציל את הפצועים ולהביאם לאמבולנסים. אנחנו נאלצים לערום גופות זו על זו כדי שיהיה מספיק מקום".

 

גורם במשרד התיירות בנפאל אמר כי לפחות עשרה בני אדם נהרגו במפולת שלגים שנגרמה בעקבות רעש האדמה בהר אוורסט. המפולת כיסתה לגמרי את בסיס האוורסט למטפסים. צ'וטי שרפה, שעובדת באגודת מדריכי הטיפוס באוורסט, לא הצליחה ליצור קשר עם משפחתה ועמיתיה שעל ההר. "כולם מנסים ליצור עמם קשר, אבל אנחנו לא מצליחים", סיפרה. "כולנו מודאגים מאוד".

 

לפחות 300 אלף תיירים זרים נמצאים בנפאל לעונת הטיפוס והטיולים, וגורמים רשמיים לא מצליחים לעמוד במבול השיחות של קרובי משפחה וחברים מודאגים. "אנחנו מתמודדים עם משבר ענק וקשה להעריך מהו מניין ההרוגים הרשמי ומה היקף ההרס", אמר מוהאן ספקוטה, גורם נוסף במשרד התיירות.

ההרס בקטמנדו  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההרס בקטמנדו (צילום: AFP)

בניינים קרסו  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בניינים קרסו (צילום: רויטרס)

מחפשים ניצולים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחפשים ניצולים (צילום: AFP)

מפולת שלגים באוורסט ()
מפולת שלגים באוורסט



 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
"המטיילים מפוזרים סביב המחנה וכמה המשיכו לטפס. כמעט בלתי אפשרי ליצור קשר עם כולם", הוסיף. מטפס הרים מרומניה אלכס גאבן כתב בטוויטר כי הייתה מפולת שלגים ענקית "ואנשים רבים" היו באותה העת בהר. "ברחתי החוצה מהאוהל מחשש לחיי", צייץ גאבן. דניאל מסוּר, מטפס הרים נוסף, אמר כי המחנה בהר ניזוק קשות ושצוותו לכוד בו. "התפללו עבור כולם!", הפציר בעוקביו.

 

חוששים מרעשי משנה: "ישנים הלילה בחוץ"

אף שחלפו כמה שעות מאז רעש האדמה העוצמתי שפקד את האזור, ישנם עוד כמה רעשי משנה שמקשים על החילוצים וכן על הניצולים לחזור לבתיהם. אלפי בני אדם בקטמנדו מתכונננים לישון תחת כיפת השמיים מחשש לרעידות משנה נוספות. בעיר העתיקה פטן, שנמצאת דרומית לקטמנדו, תושבים רבים מתכנסים ברחובות הצרים, אוחזים בשמיכותיהם ומנסים להתקבץ באזורים פתוחים ובפאתי מקדשים.

 

"כולם מפוחדים שזה יחזור", סיפרה רבין שקאיה (29). "יצאתי החוצה במהירות כשאירעה רעידת האדמה. הייתי מבועתת. נשארתי בחוץ כל היום". היא תישאר הלילה במשתלה מקומית יחד עם עוד 200 תושבים בעיירה. גם לקסמי בהטצ'רג'ה בן ה-70 צפוי לבלות את הלילה בחוץ. "כשהרעש פקד, רצתי החוצה בלי הנעליים. לבי פעם במהירות. אני נשאר בחוץ מפחד לחזור פנימה".

 

מגדל דהררה ההרוס (צילום: AP) (צילום: AP)
מגדל דהררה ההרוס(צילום: AP)

הרס בפטן - לפני ואחרי ()
הרס בפטן - לפני ואחרי


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

ל"גרדיאן" סיפרה אנה קוגראה-ראדו כי כמה תושבים מקומיים שוהים במתחם יוגה פתוח שהפך למקלט עבור הקורבנות וקרוביהם. היא העידה כי ראתה שלושה ילדים מצטופפים תחת שמיכה עם רדת החשכה וירידת הטמפטורות לכ-12 מעלות צלזיוס. רגאן קרקי (16) סיפר כי הוא ואחיו הגיעו למקום כדי לנסות ולישון בו הלילה בעודם מחכים להוריהם שיצטרפו אליהם. "כשהרעידה אירעה, נשארתי מתחת לשולחן. אף אחד במשפחתי לא נפצע".

 

"נתקעתי במקלחת, אשתי הצילה אותי"

אישוואר ראוניאר מקטמנדו סיפר כי היה במקלחת כשאירעה הרעידה הראשונה. "ניסיתי למהר ולצאת החוצה כשהרגשתי ברעד, אך לא הצלחתי כי הדלת נתקעה. בעודי לכוד במקלחת, כמעט איבדתי את התקווה לחיי. אבל אישתי הצילה אותי ברגע שהרעד נחלש. התפללתי לאלוהים שאשרוד את זה".

 

נפאל, מדינה שגובלת בהודו וסין, עמוסה בתיירים אך בה בעת חוותה כמה אסונות טבע קשים. רעש האדמה החזק ביותר שנרשם במדינה אירע ב-1934 וגבה את חייהם של יותר מ-8,500 בני אדם. אולם אי יציבות פוליטית במדינה החלישה את יכולת הממשלה לטפל במשברים מסוג אלה - נפאל עדיין לא שדרגה את שירותי החזאות שלה, אף שהופתעה מסופות קשות שאירעו שלא בעונה בסתיו האחרון, שגבו את חייהם של 32 בני אדם ברכס אנאפורנה.

 

מגדל דהררה התמוטט בקטמנדו כשרעידת האדמה פקדה את המדינה מעט לפני הצהריים. שוטר

אמר כי לפחות 200 בני אדם לכודים במבנה. המגדל שנבנה ב-1832 עבור מלכת נפאל, מתנשא לגובה של 60 מטרים והפך למוקד תיירותי בעשור האחרון.

 

בבית החולים המרכזי בקטמנדו, כמה בני אדם עם צלעות וזרועות שבורות הובאו לטיפול מיידי. מתנדבים רבים יצרו שרשראות אנושיות כדי לפנות מקום לאמבולנסים ולהעביר את הפצועים.

 

גם כמה מקדשים הינדואיסטים העשויים מעץ התמוטטו. "אני יכול לראות שלוש גופות של נזירים לכודים בהריסות בבניין שהתמוטט ליד המנזר", אמר פאנט, תייר מהודו. "אנחנו מנסים להוציא את כל הגופות החוצה ולחפש אחר הלכודים.

 

 

בהכנת הכתבה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מדינה בהריסות. נפאל
צילום: EPA
מומלצים