שתף קטע נבחר

המטיילים בנפאל בהודעות מצוקה למשפחה: "יש איתנו פצוע בראש, מסוכן להישאר פה"

קבוצת צעירים מטבעון נתקעה אחרי רעידת האדמה באזור האגמים הקפואים צפונית-מזרחית לקטמנדו. אביה של אחת הנצורים: "יש שם כאוס מוחלט". צוות חברת הראל חילץ ארבעה מטיילים מגובה רב באזור האוורסט, אך רוב המסוקים הולאמו ויש קושי להגיע למטיילים. כ-100 ישראלים "מנותקי קשר"

"אימא, כמה זמן? אנחנו חייבים לדעת. תגידי להם שישלחו הודעה. יש איתנו פצוע בראש שהפצע שלו מתחיל להזדהם", כך כתבה לפנות בוקר (יום ב') נעמה שוחט מטבעון לאמה גליה בהודעת טקסט ששלחה מאזור לנגטנג שבנפאל. במקביל, צוות החילוץ של חברת הביטוח הראל דיווח על חילוץ של ארבעה מטיילים ישראליים, שהיו תקועים בשטח בגובה רב באזור האוורסט, סמוך לעיירה לוקלה. הפינוי בוצע באמצעות מסוק שאיתר את המטיילים. עוד נמסר כי מצבם של הישראלים טוב.

 

שוחט, שישה חברים נוספים ושני מדריכים מסוכנות טיולים יצאו לטרק לפני שבועיים, אך בעקבות רעידת האדמה נתקעו באזור האגמים הקפואים. בשל החלטת ממשלת נפאל להלאים את כל המסוקים האזרחיים, ליחידות החילוץ שנשלחו מהארץ אין אפשרות להגיע למטיילים הישראליים.

נעמה שוחט ורצף ההודעות מנפאל ()
נעמה שוחט ורצף ההודעות מנפאל

בהודעה ששלחה נעמה שוחט לאמה נכתב עוד כי "אנחנו לא יכולים להישאר פה, יש צוקים מכל הצדדים וכל הזמן מפולות, כל כמה דקות. זה לא אפשרי להישאר פה, זה מסוכן מאוד. אנחנו לא

יכולים לזוז, כל הדרכים חסומות".

 

שלמה לבקוביץ', אביה של אחינעם שנמנית אף היא עם קבוצת המטיילים מטבעון, אמר כי "מהבירורים שעשינו אין דרך להגיע אליהם באף כלי רכב אלא רק במסוק, כי הם לכודים בגובה של 2,560 מטרים. הטמפרטורות הולכות ויורדות שם כל הזמן, אבל ממשלת נפאל הלאימה את המסוקים האזרחיים ולחברת הראל אין יכולת להגיע לחלץ אותם".

 

הקבוצה יצאה לטרק שאמור היה להימשך שבועיים, אבל כשישה ימים לאחר תחילת המסע התרחשה רעידת האדמה. "יש להם טלפון לווייני ולכן אנחנו יודעים מה מיקומם המדויק של החבורה", הסביר לבקוביץ'. "גם חברת החילוץ של הראל יודעת מה מיקומם המדויק, ולפי המידע מהראל הקבוצה של בתי היא אחת מ-16 קבוצות ישראליות שונות ברחבי הטרק, צפונית-מזרחית לקטמנדו. הצוותים יודעים את המיקומים ואת השמות. מפקד צוות החילוץ של הראל נמצא בקטמנדו כבר 30 שעות, אבל נדרשת עזרה משום שהלאימו את כל המסוקים האזרחיים וכך אין יכולת להגיע לכל 100 עד 200 הלכודים בהרים".

 

קבוצת המטיילים מטבעון שולחת הודעות מהטלפון הלווייני אחת לארבע שעות. "אנחנו מבינים שמצבם הולך ומחמיר", אמר לבקוביץ'. לדבריו, באחד המסרים הקודמים ציינה החבורה כי היא הצטרפה למטיילים נוספים, לא בהכרח ישראלים, שייתכן שפצוע הראש נמנה עמם. "באחת ההודעות הקודמות כתבה החבורה שהם הדליקו אש, אבל אנחנו לא יודעים כמה מזון יש להם. הם חוסכים בסוללות של הטלפון הלווייני ולכן רוב הזמן הם לא מתקשרים. חדרי המצב של משרד החוץ ושל משרד ראש הממשלה הודיעו לנו שיש ניסיון להשיג מסוקים מחיל האוויר ההודי או מסוקים הודיים אזרחיים", אמר לבקוביץ'.

אחינעם לבקוביץ' ועמית הראל. משוועים לחילוץ ()
אחינעם לבקוביץ' ועמית הראל. משוועים לחילוץ

האב המודאג הוסיף כי "הטרק הוא במרחק 50 קילומטרים מהגבול עם הודו. נפאל נמצאת בכאוס מוחלט והם כנראה מנסים קודם להציל את אנשיהם. צריך לנסות לגייס את הקשרים של התעשייה הביטחונית שלנו, שיש לה קשרים עם הצבא ההודי וחיל האוויר שם, כדי שהם יתגייסו לסייע, כי כנראה אין סיכוי שנפאל תצליח לבדה להתמודד עם גודל האסון. נכון לרגע זה להראל נלקחו המסוקים על ידי ממשלת נפאל והם לא מצליחים להמריא לשם".

 

בהודעה שפרסם לבקוביץ' מוקדם יותר נאמר כי "אנו חוששים לחייהם של בתנו וחבריה. הם הודיעו לנו כמה פעמים 'אנחנו בריאים, הדרכים חסומות עקב מפולות, יש מעט אוכל, הדלקנו אש, המצב מחמיר, בואו לחלץ אותנו'".

ממדי ההרס בנפאל (צילום: EPA,  CARL WHETHAM/IFRC HANDOUT) (צילום: EPA,  CARL WHETHAM/IFRC HANDOUT)
ממדי ההרס בנפאל(צילום: EPA, CARL WHETHAM/IFRC HANDOUT)

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

במשרד החוץ עדכנו הבוקר כי מספרם של מנותקי הקשר הישראלים עומד על כ-100. "ישראל פועלת בשני ערוצים במקביל", נמסר ממשרד החוץ, "ליצור קשר עם כל ישראלי בנפאל

ולדאוג לשלומם. שאיפתנו היא שכל מי שרוצה לחזור הביתה יוכל לעשות זאת תוך ימים. ישראל מאמינה שאי אפשר לעמוד בצד ברגע קשה זה ועלינו להגיש סיוע לעם הנפאלי. שתי מטרות אלו לא באות זו על חשבון זו. ריכוז המאמץ עכשיו הוא לחלץ את כל הישראלים שנמצאים בנקודות מרוחקות, ונעשה מאמץ לשכור מסוקים בכל מקום אפשרי למטרה זו".

 

מנכ"ל משרד החוץ, נסים בן שטרית, ציין כי "מדינת ישראל השקיעה כבר מיליוני דולרים כדי להגיע לאנשים האלו. נמשיך להשקיע עד שכל הישראלים יגיעו. תמשיכו לדאוג, אך אתם יכולים להיות רגועים שמדינת ישראל תעשה הכול. יש לנו צוותים איכותיים בשטח, תגברנו בעוד אנשים והם עובדים יום ולילה".

"אנחנו מודאגים". שרון שביט, אמה של שחר (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
"אנחנו מודאגים". שרון שביט, אמה של שחר(צילום: רועי ינובסקי)

תמר ווג. "היא אמרה שנשאר אוכל רק ליומיים קדימה" ()
תמר ווג. "היא אמרה שנשאר אוכל רק ליומיים קדימה"

בנוסף, רכב שיצא לכיוון לנגטן נתקל לאחר כמה שעות במחסום שלא אפשר להם להמשיך בצורה רכובה או רגלית. כמו כן, רכב נוסף שיצא לאזור הבנג'י אף הוא נתקל במחסום.

  

כ-200 ישראלים נרשמו עד כה לפינוי בג'מבו של חברתאל על. המטוס מיועד להמריא לפנות בוקר. עם זאת, המטוס לא יוכל להמתין לשאר הישראלים משום שבשדה התעופה בקטמנדו אין מקום למטוסים ואחרי הנחיתה הם צריכים להמריא כמה שיותר מהר בעיקר בשל העובדה שבשדה יש שישה מקומות חניה בלבד.

 

הורים למטיילים שמוגדרים מנותקי קשר הגיעו בצהריים למשרד החוץ בירושלים ודרשו סיוע בהחזרתם לארץ. "כהורים אנחנו מאוד מודאגים", אמרה שרון שביט, אמה של שחר שביט. "אנחנו מבקשים להודות למשרד החוץ על פועלו למען הילדים שלנו, אין לנו דרישות למדינה, רק דיפלומטיות. פנינו בבקשה ללחוץ על ממשלת נפאל לשחרר מסוקים".

 

עידו ווג, אח של תמר שתקועה עם עשרה ישראלים נוספים בלנגטנג, אמר: "בהודעה האחרונה שקיבלנו היא אמרה שנשאר אוכל רק ליומיים קדימה. אנחנו יודעים שהם במצב קיצון, שיש שם ביזה, ושבלילה יש יריות על הבוזזים. בלילות הם שומרים אחד על השני, כדי שלא ייקחו להם את מה שיש להם. אני מבקש שהמדינה תמשיך לעשות את העבודה הברוכה".

 

דורית פרי, אחות של רענן פרי שנמצא בטרק בלנגטנק עם אשתו אביב ושלושת ילדיהם, אמרה: "שמעתי מהם בפעם האחרונה בשישי בערב. הם היו מאוד נרגשים ובשבת בבוקר יצאו לטרק ומאז לא שמענו מהם כלום. שמענו ששלושה מסוקים יצאו לאזור, אבל בגלל הגשמים היו צריכים לחזור ולא הגיעו. אין לנו מושג איך הם עברו את הרעידות, איפה הם נמצאים ומה מזון האוכל".

 

גליה, אמה של נעמה שוחט, אמרה: "נכון לעכשיו כל התקשורת של החבורה בטלפון הלווייני היא דרך חברת חילוץ, והם מתדרכים אותה, מולם נעמה פועלת. הימים האחרונים קשים, אבל אנחנו מתמודדים. אנחנו בקשר עם משרד החוץ ואנחנו מרגישים שמתייחסים לפניות שלנו".

 

"אני בעד להחזיר את הילדים הביתה"

זהר שביט, אביה של שחר שנמצאת אף היא עם הקבוצה מטבעון, אמר הבוקר לאולפן ynet כי "אמרו להם לא לשלוח הרבה הודעות כדי לא לגמור את הסוללה של הטלפון הלווייני. אני לא נגד אף אחד, אני בעד להחזיר את הילדים האלה הביתה. אנחנו לא רוצים לקרוא למה שאנחנו עושים פעולת מחאה כי יש לזה קונוטציה שלילית, אנחנו רוצים לעורר פה את העניינים".

 

שביט אמר עוד כי "ממשלת נפאל לא נותנת למסוקים לעלות, ופה אני קורא למדינה להיכנס. אני לא בניתי על המדינה שתחלץ לי את הילדה, היא נסעה לטיול, המדינה לא חייבת לה. עשיתי את הביטוח הכי יקר, הביטוח כבר שם, אבל הביטוח לא יכול לקבל משלטונות נפאל מסוק לעלות לאוויר.

 

"אני יודע שמשרד החוץ הישראלי פעיל, אני לא יודע עד כמה, אני יודע שיש דברים. אני משוכנע שמשרד החוץ רואה את מבחן התוצאה, ובמבחן התוצאה אין מסוקים באוויר, וזה מה שמעכב את החילוץ של הילדים שלנו. אנחנו יודעים שהם חיים, ויודעים איך להגיע אליהם, אבל אין מסוק להגיע".

לא יצר קשר. אסף וולפברג (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
לא יצר קשר. אסף וולפברג(צילום: מתוך פייסבוק)

בתוך כך, משפחת וולפברג מחדרה ממתינה כבר עשרה ימים למוצא פיו של הבן אסף, שיצא לטרק באזור האוורסט שבנפאל. אסף, בן 30, נמצא בנפאל זה כמה שבועות אך הודיע לפני רעידת

האדמה למשפחתו כי לא ניתן יהיה ליצור עמו קשר עד סוף החודש. ב-18 באפריל הוא שלח מייל למשפחתו, שבו הודיע כי הוא נמצא בעיר נמצ'ה.

 

"אין ברשותו טלפון לווייני", אמר האב, אבי וולפברג. "אסף אמר שהוא יוצא לטרק עד סוף החודש, ואני מתאר לעצמי שהוא התארגן לטרק עם אנשים נוספים. הוא נוסע לטיולים כאלה מדי פעם. הוא גם היה בהודו חצי שנה ולאחר מכן המשיך לנפאל, שם ביקרנו אותו מ-18 במרס עד 8 באפריל".

 

האב סיפר עוד כי ביצירת הקשר האחרונה במייל ציין בנו כי הוא נמצא בגובה של 3,400 מטרים. "הוא כתב אז שהוא מרגיש מצוין ובמצב רוח טוב. בחדר המצב של משרד החוץ אין כרגע מידע עליו. הם אומרים שיש עוד 150 מטיילים ישראלים שנמצאים בטרקים ושקשה ליצור איתם קשר, אבל שלא נשקפת סכנה לחייהם, אלא כל התקשורות נפלו. הימים האחרונים קשים, בייחוד בלילות. אני כל פעם נכנס לסקייפ ולפייסבוק כדי לראות אם יש משהו חדש ואין שום דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נצורים בנפאל. אחינעם לבקוביץ' ועמית הראל
מומלצים