שתף קטע נבחר

ריבית חודש מאי נותרה ללא שינוי - 0.1%

בנק ישראל החליט להותיר את הריבית על 0.1%, בדיוק כמו בחודשיים הקודמים. החלטת הוועדה המונטרית נובעת מכך שבחודש האחרון חל היפוך במגמת המחירים במשק ואין בינתיים סכנה לאינפלציה שלילי. סיבה נוספת היא המשך העלייה במחירי הדירות

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') להשאיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי, ברמה של 0.1%. לפני חודשיים הפחית בנק ישראל את הריבית, והסביר אז כי המהלך נועד למנוע את המשך ההתחזקות של השקל מול המטבעות החשובים בעולם.

 

לאחרונה חזר שער השקל כמעט לרמה שבה היה ערב הפחתת הריבית הקודמת, אולם בנק ישראל מעדיף בינתיים להמתין ולבחון לעומק את השפעות הפחתת הריבית הקודמת לפני ביצוע מהלך דומה נוסף. 

 

לסקירות ריבית נוספות בערוץ כלכלה : 

ריבית אפריל ללא שינוי ברמה של 0.1%

  • ריבית מרס ירדה לשפל היסטורי - 0.1%
  • הורדת הריבית: איך זה ישליך עלינו?

     (נתונים: בנק ישראל) (נתונים: בנק ישראל)
    (נתונים: בנק ישראל)
     

     

    בנק ישראל הוא הגוף שמופקד על שמירת יעד האינפלציה, ובמקרה של סטיית האינפלציה אל מתחת ליעד הוא אמור להפחית את הריבית, כי ריבית נמוכה יותר מגדילה את הביקושים במשק ופועלת בדרך זו לעליית מחירים ולדחיפת האינפלציה בחזרה אל תוך תחום היעד. אולם מדיניות בנק ישראל בתחום האינפלציה אינה מכוונת למה שהיה, אלא למה שיהיה.

     (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    (צילום: רויטרס)

    גורם נוסף שהצדיק את הפחתת הריבית הקודמת ולמעשה לא קיים היום הוא האינפלציה השלילית, שנמצאת כבר זמן רב מתחת לגבול התחתון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). ריבית נמוכה יותר מגדילה את הביקושים במשק ופועלת בדרך זו לעליית מחירים ולדחיפת האינפלציה בחזרה אל תוך תחום היעד. אולם בחודש האחרון חל היפוך במגמת המחירים במשק. מדד מרץ עלה ב- 0.3%, וההערכה היא שגם החודש צפוי מדד בשיעור דומה.

  •  

  • היפוך מגמה זה בהתפתחות האינפלציה מסמן למעשה את סוף עידן המדדים השליליים, שנבעו בעיקר מאירועים חד-פעמיים כמו ההוזלות היזומות של הממשלה במחירי המים והחשמל, והירידות במחירי הדלק בעולם. ההערכה למדדים החיוביים שצפויים בחודשים הקרובים תואמת גם את תחזית בנק ישראל, לפיה האינפלציה בפועל צפויה לשוב ולהתכנס במהלך השנה הקרובה אל תוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

  •  

  • סיבה נוספת להשארת הריבית ללא שינוי היא המשך העלייה במחירי הדירות. בחודש פברואר עלו מחירי הדירות ב- 0.4% נוספים והשלימו עליית מחירים מצטברת של 2.6% בחמשת החודשים האחרונים. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: עטא עוויסאת
    בנק ישראל
    צילום: עטא עוויסאת
    מומלצים