שתף קטע נבחר

הסטודנטית שהתלוננה נגד מרצה באוניברסיטה העברית: "אל תטאטאו מתחת לשטיח"

חשיפת המרצה פרופ' מריו שניידר, שהודח בעקבות תלונה בגין הטרדה מינית, הניעה מאות סטודנטים למחות על הטיפול הפנימי של האוניברסיטה. "את יוצאת למרתון ומקלפת פצע שוב ושוב", אמרה אפרת יעקב - הסטודנטית שהתלוננה נגד המרצה

מאות סטודנטים וסטודנטיות מהאוניברסיטה העברית בירושלים הפגינו בצהריים (יום ב') במחאה על התנהלות המוסד לכאורה במקרים שבהם סטודנטיות מוטרדות מינית. בין הנואמים בהפגנה הייתה אפרת יעקב, שהתלוננה כי מרצה במוסד, פרופ' מריו שניידר, הטריד אותה מינית. "אני רוצה שההישגים שהגענו אליהם במקרה שלי לא יהיו יוצאי דופן, אלא יהיו הכלל", אמרה הסטודנטית שחשפה את מסכת ההטרדות והביאה לסיום עבודתו של פרופ' שניידר במוסד.

 

"על האוניברסיטה לשנות את הנוהל". יעקב בהפגנה (צילום: מעיין קופיט) (צילום: מעיין קופיט)
"על האוניברסיטה לשנות את הנוהל". יעקב בהפגנה(צילום: מעיין קופיט)

 

יעקב אמרה עוד כי "אני רוצה שסטודנטיות נוספות לא ייאלצו להיאבק על מנת להצליח לעשות זאת, מאבק קשה ומתיש בנהלים שיש לשנות ולשפר. אני רוצה שהנהלת האוניברסיטה תטה אוזן קשבת להתנהלות הבעייתית שנחשפתי אליה ותפעל לשנותה שינוי אמיתי ומהותי".

 

בהמשך דבריה התייחסה יעקב אל הליך הגשת התלונה. לדבריה, "כשאת מגישה תלונה את צריכה לאזור את כל הכוחות שלך לריצת מרתון ארוכה שאת לא יודעת מתי ואיך היא תסתיים. את מקלפת את הפצע ומשחזרת את המקרה שוב ושוב. כל פעם נזכרתי בעוד פרט ובעוד משהו שערער אותי. הרגשתי שאני לא מצליחה לתפקד יותר".

 

יעקב סיפרה כי טיפול פסיכולוגי סייע לה בהתמודדות. "הגשת סיוע פסיכולוגי צריכה להיות בראש ובראשונה. לצערי שמעתי על מקרים שבהם זה לא קרה, ואני סבורה שאולי הנוהל לא מספיק ברור במקרים מהסוג הזה. אם האוניברסיטה העברית רוצה להוכיח שפניה לשינוי אמיתי, זה הדבר הראשון שיש לשנות ולטפל בו. עליה לפתוח את השערים בפני מרכזי הסיוע שמתמחים בכך כבר שנים ארוכות, להציע טיפול פסיכולוגי שילווה את המתלוננת ולוודא שהיא לא נשארת לבד". הסטודנטית שהתלוננה ביקשה לציין לשבח את המרצים והמרצות שלה שליוו אותה והבינו ללבה.

 

בנוגע להחלטה בעניינו של פרופ' שניידר אמרה יעקב כי "אני מאמינה שהעונש המשמעותי שקיבל הוא חשוב גם כאמצעי הרתעה למרצים נוספים, וגם יוצר שיח חשוב בנושא באוניברסיטה ומחוצה לה, שבמידה רבה תרם גם לקיום עצרת המחאה הזאת היום. אחד הדברים החשובים שעלו בשיח, למשל, הוא העובדה שרבים מאיתנו מתקשים לקבל את הסתירה שבין העדות שלי על אודות פרופ' מריו שניידר, לבין הרושם שהוא מותיר, כאדם חביב, חברמן, מצחיק ואהוב על סטודנטים. אני רוצה להבהיר כאן, כי אין בכך סתירה. גם אנשים נורמטיביים לחלוטין, נחמדים, יכולים להתגלות כמי שגוף האישה נדמה להם כנתון לרשותם, כמיועד עבורם".

"גם אנשים נורמטיביים לחלוטין יכולים להתגלות כמי שגוף האישה נדמה להם כנתון לרשותם" (צילום: מעיין קופיט) (צילום: מעיין קופיט)
"גם אנשים נורמטיביים לחלוטין יכולים להתגלות כמי שגוף האישה נדמה להם כנתון לרשותם"(צילום: מעיין קופיט)

 (צילום: מעיין קופיט) (צילום: מעיין קופיט)
(צילום: מעיין קופיט)

בהפגנה נאמה גם דקלה, שלטענתה הוטרדה לפני שלוש שנים על ידי סטודנט. היא סיפרה כי בעת הפנייה בעניינו של הסטודנט גילתה כי שמונה סטודנטיות אחרות כבר התלוננו נגדו.

 

"אילו אותו סטודנט היה מטופל בתלונה הראשונה הסבל שלי ושל עוד שבע נשים היה נחסך". לדבריה, סטודנטיות רבות חוות היום משבר אמון עמוק מול המוסד שאותו תפסו כמגן ובטוח.

 

מארגני ההפגנה ציינו בהזמנה לאירוע כי "לא ייתכן שאנשי סגל מתוך המוסד יהיו אחראיים על הטיפול בהטרדות מיניות בין כתליו. ביקשתם לטאטא את הסוגיה מתחת לשטיח, אך הלכלוך רק נערם עוד ועוד, וסטודנטיות וסטודנטים אינן/ם מרגישות/ים בטוחות/ים כאן. אנחנו קוראות וקוראים למוסד האקדמי המוביל בישראל להוות חלוץ ופורץ דרך, ולהוציא את הטיפול בהטרדות מיניות לאנשי מקצוע מחוץ לגבולות האוניברסיטה".

 

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "אנו מתייחסים בחומרה רבה לכל מקרה של הטרדה מינית, כמו גם אלימות מילולית או התבטאויות פוגעניות בין כתליה ופועלת בתוקף ליצירת סביבת עבודה ולימודים נקייה מכל סוג של הטרדה. האוניברסיטה העברית אינה סובלנית לעבירות אלו ובמקרים קודמים הענישה ותעניש עבריינים במלוא חומרת הדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מעיין קופיט
הפגנת הסטודנטים באוניברסיטה העברית
צילום: מעיין קופיט
מומלצים