שתף קטע נבחר

יוצאי אתיופיה יפגינו: "יהיה פה בולטימור"

במחאה על אלימות שוטרים כלפי בני העדה יפגינו מול מטה המשטרה: "מה שקורה בארה"ב יקרה גם פה אם לא מתכוונים לעשות כלום. אין סיבה שאזרחים ישמרו חוק אם הוא לא שומר עליהם". בפגישה עם המפכ"ל הוחלט להקים צוות הידברות וצוות לבחינת טענותיהם

"כל שוטר מרשה לעצמו להכות ולהשפיל נערים אתיופים צעירים וגם מבוגרים. אזרח, חייל על מדים - זה לא משנה". כך הסביר באולפן ynet אבי יאלו, פעיל חברתי מקרב יוצאי העדה. אחר הצהריים (ה') יפגינו פעילים חברתיים ואנשי העדה מול המטה הארצי של המשטרה בירושלים במחאה על האלימות המשטרתית נגדם.

 

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, נפגש עם פעילים בקהילת יוצאי אתיופיה על רקע כמה מקרי אלימות של שוטרים נגדם לאחרונה. הם סירבו לבקשת המשטרה לפרסם הודעה משותפת, אך הוחלט להקים צוות משותף של משטרת ישראל עם נציגי הקהילה לטובת קידום הנושאים הנוגעים ליחסי קהילה והמשטרה ולחיזוק האמון ביניהן.

 

 

פנטהון אספה-דויט, מנכ"ל עמותת טבקה לצדק ושוויון ליוצאי אתיופיה, סיפר כי המפכ"ל זימן חלק ממנהיגי הקהילה, בין השאר את הח"כית לשעבר פנינה תמנו שטה, עקב תקיפת החייל. בפגישה דנו בנושא האלימות. "קבענו שיוקם צוות שימשיך לדון בנושא וינסה לחבר בין השוטרים לקהילה, כדי להתמודד גם עם הצעירים שפוחדים מהמשטרה, ולאפשר להם להבין שבסופו של דבר מטרתם של השוטרים היא להגן עלינו".

 

גם הוא העיד כי בעמותה "מרגישים יום-יום אלימות שוטרים. זה נובע משתי סיבות: בורות גדולה מאוד בחברה הישראלית, גם אצל שוטרים. ויש גם גזענים במשטרה שלא מבדילים בין תפקידם לבין השקפת עולמם הסטריאוטיפית לגבי קבוצות שונות. המפכ"ל היה קשוב. ראינו נכונות שלו ויצאתי מעודד מהפגישה". 

 

"לבעור כמו בולטימור"

להבדיל, יו"ר מטה המאבק למען שילוב חברתי של יהודי אתיופיה בישראל, גדי יברקן, החרים את הפגישה עם המפכ"ל בטענה כי מדובר בהצגה לתקשורת. "לראות חייל במדים מוכה על ידי שוטרים לובשי מדים - משמעו אישור רשמי של מדיניות המשטרה לפיה ניתן להכות שחורים מבלי לתת דין וחשבון לחוקי המדינה. רחובות ישראל צריכים לבעור כמו בולטימור כנראה כדי שמישהו יתעורר כאן. שלטון האפרטהייד חוזר, הפעם לישראל במאה ה-21".

 

הוא העיד כי "כל מפגש של צעיר יוצא אתיופיה עם המשטרה מסתיים בפתיחת תיק פלילי בגין תקיפת שוטר. 40% מהנוער בכלא הוא מהקהילה. מדינת ישראל מובילה ביודעין את הדור הבא של הקהילה להיות חוטבי העצים ושואבי המים שלה. פעם אלה היו המזרחים שמילאו את בתי הכלא, עכשיו תור האתיופים, לתפארת מדינת ישראל".

  

ח"כ לשעבר פנינה תמנו-שטה השתתפה במפגש עם המפכ"ל ואמרה כי גם הוא "מבין שיש שבר עמוק בין הקהילה למשטרה, בשל אלימות משטרתית נגדה. שוטר שיפגע באזרח רק בשל צבע עורו צריך להיות מודח מהמשטרה מיידית ולשלם את הדין".

 

השוטר שתקף הודח

שעות אחדות לפני הפגישה הזו עם המפכ"ל סיפר וואלא באייך, עולה חדש מאתיופיה שמתגורר בבאר שבע, שפקחים של רשות ההגירה היכו אותו קשות לאחר שחשבו שהוא נתין זר. ברשות מציגים גרסה הפוכה וטוענים כי באייך היה זה שתקף את הפקחים שביקשו ממנו להזדהות. בתחילת השבוע הותקף החייל דמאס פיקדה בידי שוטר בחולון: הוא תועד מתנפל על החייל, מכה אותו ולאחר מכן עוצר אותו ללא סיבה נראית לעין. בעקבות הסרטון השעתה המשטרה את השוטר והעבירה את חומר החקירה למחלקה לחקירות שוטרים. החייל שוחרר. 

 

דמאס פיקדה. הוכה בידי שוטר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דמאס פיקדה. הוכה בידי שוטר(צילום: מוטי קמחי)
 

מטעלם, אחיו של החייל שהותקף, אמר ל-ynet: "טוב שמדברים על הסיפור. כמה אפשר לשמוע על עוד מקרים כאלו? צריך לעצור את התופעה". לדבריו, מצבו של האח שהותקף "בסדר. הוא עדיין בבית, מתקשה לישון בלילות". הוא אמר כי בכוונתו להגיע להפגנה הערב. בחודש ינואר השנה נחשף סיפורו של אברהם מהרי מבאר שבע, שטען כי במהלך חקירה שפכו עליו שוטרים מים רותחים על הגב, והוא הגיש תלונה במח"ש.  

  

יאלו הסביר באולפן ynet כי ברור שאין מודעות לאלימות נגד יוצאי העדה. "מהנתונים אתה מבין שיש פה בעיה חמורה של המשטרה בכל מה שקשור לטיפול, ביחס שהיא נותנת לאתיופים. כל שוטר מרשה לעצמו להכות, להשפיל נערים אתיופים וגם מבוגרים". לדבריו, תיעוד השוטר שהיכה חייל אינו מעיד רק עליו, "זה מתחיל מלמעלה. הסיפור זה לא אותו שוטר".

 

יאלו סיפר על "אלימות מילולית, גזענות שבאה לידי ביטוי בהתנשאות. ביחס של הממסד כלפי הקהילה. אני נפגש בשתיקה של הצבא שלא מגנה את מה שקרה. עד היום לא שמענו גינוי מהצבא. הרי מדובר בחייל שהוא למעשה רכוש צבאי. זו גזענות שכל אחד מאיתנו מרגיש. כל החברה אמורה לקום ולהגיד שזה לא יכול לקרות במדינתנו".

 

לדבריו, יש מכנה משותף בין מה שקורה פה לבין מה שקורה בארצות הברית, "שתי הקהילות שנפגעות, נפגעות בגלל צבע העור שלהן. מה שקורה בארה"ב יקרה גם פה. זה רק עניין של זמן. אם לא מתכוונים לעשות כלום, ברמת האלימות זה יקרה גם פה. אין שום סיבה שאזרחים ישמרו על החוק אם החוק לא שומר עליהם.

 

"למה שאזרח יקום בבוקר וירצה להיות שומר חוק אם החוק מיסודו מפלה אותו? שהיחס שהוא מקבל זה יחס מפלה? אז אם החוק לא עומד לצדי, למה אני צריך לשמור על החוק או להתנהג על פי החוק, על פי מה שנדרש?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים מכים את החייל בחולון
צילום: בני דויטש
פנינה תמנו שטה. פגישה עם המפכ"ל
צילום: בני דויטש
יברקן. החרים הפגישה
מומלצים