שתף קטע נבחר

הסכיזופרניה והתרופות גרמו לדורון לקפוץ אל מותו

דורון, שסבל מסכיזופרניה התאבד אחרי שנים של סבל רב. מיכל אחותו החלה להתמודד עם מותו רק אחרי שכתבה ספר על הסיפור הטראגי של אחיה. "זו לא בושה לדבר על זה, חייבים להתמודד עם האובדן". פרק שני בסדרת "יד על הלב"

זהו אחד הפרקים שפשוט צריך לראות. מילים כתובות לא מחליפות את המבט בעיניים של מיכל כאשר היא מדברת על הקושי העצום של משפחות בהן אחד מבני המשפחה סובל מסכיזופרניה.

 

אני מאמין שהדרך הטובה ביותר לכבד את מיכל ואת משפחתה היא להגיד כמה דברים ברורים על סכיזופרניה, בלי להתבייש ואנסה לעשות זאת. מפאת קוצר היריעה ומגבלת המקום, בחרתי בשישה דברים בלבד, שנראו לי הכי חשובים. אנא זכרו שמדור במאמר תקשורתי שמטבעו הוא חלקי ומוגבל מאד.

 

 

 

1. סכיזופרניה אינה פיצול אישיות

היא מצב בו לאנשים יש מחשבות ואמונות לגבי דברים שלא קיימים במציאות. כך הם עלולים לשמוע קולות המדברים אליהם כשאין אף אחד בסביבה, או לחשוב שמקיימים אחריהם מעקב למשל באמצעות מצלמות המושתלות בקירות ביתם.

 

2. סכיזופרניה היא מחלה קשה

היא פוגעת בתפקודים נפשיים רבים, וגורמת לאדם לעסוק באופן בלתי פוסק במחשבותיו. כמו כן היא מתאפיינת בכך שאדם עם סכיזופרניה לא יבין ולא יסכים לקבל את מחלתו, אלא יתכחש לה.

 

3. הטיפול הפסיכיאטרי הקיים הינו חלקי

נכון, יש לנו תרופות נגד המצבים הללו, אבל יש הרבה בעיות. ראשית, לתרופות יש תופעות לוואי, המשפיעות גם באופן נפשי. שנית, מרבית האנשים לא מתמידים בטיפול התרופתי. שלישית, כאשר אדם נמצא במצב נפשי סוער, הפתרון היחידי כמעט הינו אשפוז, שהוא אירוע לא פשוט בפני עצמו.

 

וכמו שמיכל מספרת, כאשר קיים סיכון, אשפוז בכפייה הוא בלתי נמנע - ולעיתים טראומתי עובר המטופל ומשפחתו (לעתים הוא נותן להם הקלה). חשוב לי מאוד להבהיר נקודה זו, הטיפול התרופתי הוא חיוני וחשוב, אבל לא נותן מענה למכלול לבעיות שיש בסכיזופרניה, ולכן הוא כל כך מורכב.

 

מתסכל, אבל זו המציאות. לעתים נאמרים דברים לא מחמיאים על חברות התרופות, ואולי יש בכך צדק, אבל ייאמר לזכותן שהן מנסות למצוא עוד ועוד תרופות טובות יותר לסכיזופרניה, ועם כמה שפחות תופעות לוואי.

 

4. חלק משמעותי בטיפול הוא השיקום

בכך אני שמח לברך את המדינה שלנו, המפעילה באמצעות חוק השיקום ובאמצעות עמותות כמו אנוש, שירותי שיקום רבים: החל משיקום דיורי כמו הוסטל או דיור מוגן בקהילה, דרך שיקום אישי ושירותי חונכות ועד עבודה בדרגים מגוונים.

 

5. המשפחות הן גורם חשוב

אינני יכול להמעיט בחלק זה. למשפחה יש השפעה עצומה על המטופל, ופעמים רבות, מטופלים אינם מצליחים להתקדם כי המשפחות עצמן אינן מצליחות "לעכל" כראוי את המצב בן נמצאים בנם או בתם.

 

משפחות של סובלים מסכיזופרניה צריכות להעזר בכל דבר אפשרי - בפסיכיאטרים, בפסיכולוגים, ובמרכזי מיל"ם של עמותת אנוש.

 

מיל"ם הוא מרכז יעוץ למשפחות, הוא מקום מפגש למשפחות חדשות וותיקות, וזו עוזרת לזו. מקבלים מידע, מורידים מהלב, ומנסים לחשוב יחדיו. אם במשפחה שלכם אדם הסובל מסכיזופרניה - אני ממליץ לא לוותר ולגשת.

 

6. יש חשיבות לטיפול פסיכולוגי

טיפול תמיכתי, רגשי או קוגניטיבי - כולם יכולים לעזור. המטרה היא גם לשפר תפקוד וגם לשמור על ערך עצמי למרות המחלה והמצב הקשה. עדיין, אדם הסובל מסכיזופרניה יכול לחיות חיים, טובים ככל האפשר.

 

כל המשתתפים בסדרה אינם מטופלים של ד"ר אילן טל. רובם קשורים לעמותת אנוש, אשר בחרו לדבר במטרה לטפל בסטיגמה שיש למטופלי הנפש בישראל, כחלק מפרויקט "יד על הלב". קראו עוד על פעילות העמותה באתר הפרויקט "יד על הלב " ובאתר אנוש





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיכל דסקל. לא בושה לדבר על הסכיזופרניה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים