שתף קטע נבחר

המשטרה: מחפשים אחר הגורמים שהסיתו. הח"כ לשעבר שלמה מולה: "זה ייגמר ברצח"

בבוקר שאחרי ההפגנה האלימה בת"א החל לפעול צוות חקירה מיוחד שעובר על החומרים המצולמים מהאירוע. גם בקרב המפגינים מודים כי האירוע יצא משליטה, אך מאשימים גם את המשטרה. "לא מאמינים שלא יכולתם לנהוג ביותר איפוק". הנשיא ריבלין: "שגינו ולא הקשבנו די ליוצאי אתיופיה"

למחרת האירועים האלימים בהפגנת יוצאי אתיופיה בתל אביב, מתנהלים הבוקר (ב') חילופי האשמות בין המשטרה למוחים סביב האחריות לשדה הקרב שהתפתח בכיכר רבין. במשטרה מגיבים לטענות על הפעלת כוח מוגזם ואומרים: "בשום הפגנה אחרת לא היינו נותנים למפגינים להתנהג ככה. השוטרים סבלו את ההשפלות והתאפקו". מנגד אמרה מלכת היופי לשעבר טיטי איינאו באולפן ynet: "הייתה אלימות משני הצדדים, ומשני הצדדים היא לא הייתה בסדר. יש פצועים אזרחים יש שוטרים פצועים". משטרת ירושלים נערכת בכוחות גדולים להפגנה נוספת של יוצאי אתיופיה ב-11:00 מול משרד ראש הממשלה. 

 

עוד כתבות בנושא:

  

 
 

 

 

למחרת ההפגנה. נזק לחנויות בכיכר רבין (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
למחרת ההפגנה. נזק לחנויות בכיכר רבין(צילום: ירון ברנר)

שמשות מכונית שנופצו במהלך ההפגנה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שמשות מכונית שנופצו במהלך ההפגנה(צילום: ירון ברנר)

שרידי רימון שהושלך בהפגנה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שרידי רימון שהושלך בהפגנה(צילום: ירון ברנר)

זעם יוצאי אתיופיה התפרץ וסחף אמש אלפי מפגינים בכיכר רבין. לאורך כל שעות הערב נזרקו אבנים ובקבוקים אל השוטרים שהגיבו בירי רימוני הלם ובזרנוקי מים. על פי מארגני ההפגנה, מדובר היה במיעוט אלים שהגיע כדי להלהיט את הרוחות. בעימותים נפצעו 56 שוטרים, בהם אחד באורח בינוני והיתר קל, ולפחות 12 מפגינים. 43 מפגינים נעצרו, בהם אחד שניסה להתפרץ לבניין עיריית תל אביב. המשטרה שחררה חלק מהעצורים ותבקש מבית המשפט להאריך את מעצרם של 19 מהם. רק לקראת 2:00 לפנות בוקר התפזרו כל המפגינים מהכיכר.

 

החל מהבוקר פועל במשטרה צוות חקירה מיוחד שהוקם במחוז תל אביב, אשר מטרתו לאתר את הגורמים שהסיתו להפגנה האלימה. צוות החוקרים קיבל לידיו את כל הצילומים שנאספו על ידי שוטרים שתיעדו את האירוע, ועל ידי מצלמות אבטחה שהיו באזור הכיכר. על אף העובדה שבידי המשטרה 19 מפגינים שאותם הם מתכוונים להביא להארכת מעצר בבית משפט השלום בתל אביב, במחוז רוצים למצות את הדין עם הגורמים הדומיננטיים יותר.

 

בנוסף לכך הוחלט במחוז תל אביב לא לאפשר יותר הפגנות "ללא רישיון". סגן מפקד המחוז, תת-ניצב יורם אוחיון: "היה אירוע קשה, אבל בסך הכול הייתה לנו שליטה גם בפיזור שנראה רועש. חוסר ההיענות שלהם למסגר את ההפגנה ברישיון אפשר להם לאבד את השליטה. הדבר אפשר לאנרכיסטים להיכנס לתוך המפגינים ולהתסיס את האווירה".

 

הח"כ לשעבר שלמה מולה אמר במשדר: "ההפגנה הייתה מצוינת ואני תומך בה. המחאה תלך ותתעצם עד שראש הממשלה יגיד 'די לאלימות, די לאפליה, די לגזענות'. כל עוד מדינה דמוקרטית לא סופרת את אזרחיה, אז למה שאזרחיה יספרו אותה? הדג מסריח מהראש. האלימת בחברה הישראלית מתחילה מהמנהיגים שלה. אם הדברים לא ישתנו דרמטית, תהיה הפוגה ובעוד כמה שנים יהיה רצח על רקע אפליה".

 

אבי יאלו (32), ממארגני ההפגנה, אמר כי הטענות של המשטרה על אלימות המפגינים צפויות מראש: "המשטרה נהגה באיפוק כשהיינו באיילון, אבל ברגע שהגענו לכיכר רבין הפיקוד והשוטרים בשטח איבדו את זה. היה ניסיון של קומץ אנשים לעלות לכיוון העירייה וגרם למשטרה לאבד שליטה, להיות אלימה ולהשתמש בגז מדמיע ורימוני הלם על אלפי מפגינים שמחו בשקט ובאופן דמוקרטי ולא היו אלימים. בקהל היו המון שוטרים סמויים, בהם גם שוטרים סמויים ממוצא אתיופי. הם ניסו לגרום לפרובוקציות, ליצור חיכוך בכוונה להציג אותנו כאלימים".

 

 

 

עימותים בהפגנה בכיכר רבין (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עימותים בהפגנה בכיכר רבין(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

במשטרה טוענים שדווקא האיפוק שהפגינו השוטרים אל מול המפגינים הוא שגרם למהומה להתפרץ. כחלק מהמסקנות של האירוע, ולהבדיל ממה שהתרחש אתמול, במשטרת תל אביב אומרים כי אין בכוונתם לאפשר יותר לקיים הפגנות "ללא רישיון", מאחר שלטענתם "במצב כזה אין מנהיגות, אין אחריות ואין עם מי לדבר".

 

סגן מפקד מחוז תל אביב, תת-ניצב יורם אוחיון, שהיה עם הכוחות בלילה, אמר: "השוטרים ספגו וספגו במשך כל הערב. ברגע שהמפגינים החלו באלימות כלפי השוטרים, זו מבחינתנו חציית קו אדום. אפשרנו להם להפגין, להביע את מחאתם ולהוציא את כעסם. לא הפעלנו כוח נגד המפגינים. ביצענו מעצרים של מי שסיכן את חיי השוטרים ופגע ברכוש. גם כשהתחילו המהומות בסך הכול די היינו בשליטה".

 

גדי יברקן, יו"ר מטה המאבק לשוויון חברתי ליוצאי אתיופיה ואחד ממארגני ההפגנה, אמר בדיון באולפן ynet שרוב המשתתפים הגיעו לזעוק את זעקתם, והגורמים האחראים לאלימות הם "אנשים שהגיעו מבחוץ". לדבריו, "אף אחד מאיתנו לא מגיע לשם כדי להיות אלים. כמו בכל אירוע של אלפי אנשים, תמיד יימצא האחד שיעשה את הצעד הלא נכון".

 

מפקד משטרת צפון תל אביב, סגן ניצב נסים דאודי: "הייתה שם אסקלציה לא על ידי בודד. לא היינו מגיעים למדרגים האלה אם לא היה מגיע שלב משברי. נעשה שם שיקול דעת מעמיק. אני מקווה מאוד שההפגנות הבאות יהיו תחת תנאים ורישיונות".

 

ריבלין: אלימות אינה הדרך ואינה הפתרון 

נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס הבוקר למחאת יוצאי אתיופיה ואמר: "אני לא יכול שלא להתייחס לתמונות הקשות שראינו אתמול ובמוצאי שבת, לכאב למצוקה ולזעם שעלו מיוצאי הקהילה האתיופית הישראלים, שמרביתם נולדו כאן וגדלו כאן. המפגינים בירושלים ובתל אביב חשפו פצע פתוח ומדמם בלבה של החברה הישראלית, פצע של קהילה שמשמיעה את זעקתה על תחושות של אפליה, גזענות וחוסר מענה.

 

"אנחנו מוכרחים להישיר מבט לפצע הפתוח הזה. שגינו. לא ראינו, ולא הקשבנו די. בין המפגינים ברחובות נמצאים מיטב בנינו ובנותינו, סטודנטים מצטיינים, חיילים וחיילות משוחררים. אנחנו חייבים להם תשובות". ריבלין אמר את הדברים במפגש עם ראשי רשויות חרדים.

 

הנשיא הוסיף כי "לצד זאת, צריך לומר בצורה ברורה ביותר: מחאה היא כלי חיוני בדמוקרטיה אבל אלימות אינה הדרך ואינה הפתרון. המפגינים והשוטרים ששמרו על איפוק ראויים לציון לאורך ההפגנות ואסור לנו לתת לקומץ מתפרע ואלים להשתיק את הזעקה הלגיטימית. אנחנו לא זרים זה לזה, אנשים אחים אנחנו, ואל לנו להידרדר למקומות שכולנו נצטער עליהם. ערב הקמת הממשלה זוהי ההזדמנות והחובה של כולנו להתחיל בתהליך של ריפוי, של תיקון הליקויים והשבת האמון ההכרחי של הקהילה במערכות החוק והאכיפה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עימותים בהפגנה בכיכר, אמש
צילום: ירון ברנר
מומלצים