שתף קטע נבחר

"אם בן לאדן היה נכנע, הוא היה נשאר בחיים"

ארבע שנים חלפו מאז שהקומנדו האמריקני חיסל את מנהיג אל-קאעידה בפקיסטן. סגן מפקד הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב דאז סיפר ל-ynet שמשימת הלוחמים לא הייתה להרוג את הטרוריסט, אך הוא חיפש את נשקו ולא הותיר להם ברירה. "ברור שלא רצינו להביאו למשפט ולהפוך אותו לקדוש", הוא אמר. ויש לו מילים טובות על "צוק איתן" ופחות על מדיניות אובמה

"ביקרתי את הבת שלי בסיאטל ביחד עם אשתי, ואז התקשרו אליי וסיפרו לי שאוסמה בן לאדן מת, אז אמרתי להם 'בסדר גמור. קיבלתי'": ב-2 במאי 2011 שירת רב אלוף דיוויד פרידוביץ' בתפקיד סגן מפקד הכוחות המיוחדים של צבא ארצות הברית, שידועים גם ככוחות "הכומתות הירוקות" - סיירת המטכ"ל האמריקנית. באותו יום, כמה אלפי קילומטרים מעבר לים, חיסלה יחידת הקומנדו "אריות הים" את מנהיג אל-קאעידה בן לאדן באחוזת המסתור שלו בעיר אבוטבאד שבפקיסטן.

 

"אריות הים" - יחידת העילית שחיסלה את בן לאדן 

 

למרות תפקידו הבכיר באותה עת, לפרידוביץ' לא היה מושג לגבי החיסול של בן לאדן, כך לפחות הוא טוען. "ארה"ב עשתה עבודה טובה בהשתקת הנושא בתקופה שקדמה למבצע. שמרו את זה מאוד בחשאיות והם עשו עבודה טובה כי רק מעטים ידעו. אפילו במטה הכללי שלנו לא ידעו ולא היינו צריכים לדעת. באמריקה, אפילו אם יש לך סיווג גבוה ביותר ומדובר במשהו מאוד גדול ואין צורך שתדע, אז לא מיידעים אותך".

 

"המשיך להנהיג את אל-קאעידה ממקום מסתורו". בן לאדן (צילום: AP) (צילום: AP)
"המשיך להנהיג את אל-קאעידה ממקום מסתורו". בן לאדן(צילום: AP)

שמירת החשאיות של המבצע הייתה הכרחית, לטענת הגנרל האמריקני בדימוס, לביצועו המוצלח. מסיבה זו לא עדכן הממשל בוושינגטון את פקיסטן. "הם רצו לשמור קרוב אליהם את המבצע מטעמי ביטחון לאומי, ומעל הכול הם רצו לתפוס אותו", אמר פרידוביץ' ל-ynet בראיון מיוחד.  

 

החיסול - נקמה על 11/9 או שיקול אסטרטגי?

פרידוביץ' הגיע לישראל לרגל כנס משפטי בינלאומי ראשון מסוגו של ארגון "שורת הדין", שכותרתו "לקראת חוקי מלחמה חדשים" ("Towards a New Law of War”). הכנס שנערך בירושלים עוסק בבעיות השונות של תשתית המשפט הבינלאומית כיום בלוחמה המודרנית של מדינות דמוקרטיות מול גופי טרור ורודנות, ומציף באופן מקיף את הבעיה המרכזית בעולם המשפט הבינלאומי, והיא אי-יכולתה להתמודד עם ארגוני טרור כמו "המדינה האיסלאמית" (דאעש), אל-קאעידה וחמאס. 

 

מבצע חיסולו של בן לאדן בפקיסטן היה נועז ביותר - פעולת קומנדו חשאית בשטח מדינה זרה וללא ידיעתה - אך באותה עת עורר כמה תהיות. האם הייתה לו משמעות אסטרטגית או שמא הוא יצא אל הפועל מסיבות אישיות גרידא? כלומר, האם ארה"ב סיכנה את חיי חייליה ואת חייהם של אזרחים פקיסטנים חפים מפשע רק בשביל לספק את תאוות הנקם שלה בארכי-טרוריסט החתום על מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה, באדמה אמריקנית, ב-11 בספטמבר 2001? "אני לא כל כך בטוח שהנשיא (ברק אובמה) חשב לעצמו 'הבן לאדן הזה עשה משהו כל כך אכזרי, אני הולך לתפוס אותו', אבל בהחלט ייתכן שהוא רצה להשלים את המשימה שקודמו בתפקיד ג'ורג' בוש הבן לא הצליח להשלים, ובבחירות לאחר מכן הוא בא ואמר 'תראו, המשימה בוצעה, חיסלנו את בן לאדן'".

 

בכל מקרה, הגנרל בדימוס סבור כי בסוגיה של חיסולים ממוקדים המדינה צריכה לבחון היטב את התוצאות של המהלך. "אתה חייב כל הזמן לעשות חישובים של ההשלכות. אם אתה לא עושה זאת, ואם לא ייצא לך מזה דבר טוב - אז אל תבצע חיסול ממוקד. לפעמים שואלים מדוע ישראל לא חיסלה את יאסר ערפאת, אבל במקרה שלו ברור שמדובר בשטן שאתה מכיר לעומת השטן שיחליף אותו שאינך מכיר. האם חיסול בן לאדן שינה משהו בשטח? לא בטוח. האם הייתה לו משמעות סמלית? בטוח שכן". 

 

"הכוחות פעלו למנוע הרג אזרחים חפים מפשע". אחוזת המסתור של בן לאדן באבוטבאד, פקיסטן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הכוחות פעלו למנוע הרג אזרחים חפים מפשע". אחוזת המסתור של בן לאדן באבוטבאד, פקיסטן(צילום: AFP)
שאלה נוספת שעולה לגבי מבצע הקומנדו בפקיסטן היא אם חיסולו של בן לאדן עמד בקנה אחד עם החוק הבינלאומי והיה המשך ישיר של מהלך מלחמתי. "בן לאדן לא היווה איום מיידי", השיב פרידוביץ'. "אבל יש שטענו שהוא המשיך לנהל את אל-קאעידה ולכוון ארגוני טרור אחרים כמו א-שבאב".  

 

"ברגע שאתה שולח יד לאקדח, ללוחמים אסור להסס"

שני מסוקים היו מעורבים בתקיפת המתחם שבו הסתתר בן לאדן, בפעולה שנמשכה כ-40 דקות וכללה קרב יריות. גורם מודיעין פקיסטני מסר כי אחד מהם הופל אחרי שספג אש מהקרקע, אך גורמים אמריקניים טענו שבשל תקלה מכנית, אחד מכלי הטיס הושמד על הקרקע ומסוק מחליף הגיע במקומו. בנאום מיוחד שנשא בפני האומה האמריקנית לאחר המבצע ציין אובמה שהכוח האמריקני המיוחד וידא שתימנע פגיעה באזרחים, הרג את בן לאדן ולקח את גופתו. 

 

השאלה הגדולה היא אם האמריקנים תכננו מראש לחסל את בן לאדן או רק לעצור אותו ולהביאו למשפט בארה"ב. "אני מניח שאם ישאלו את לוחמי הקומנדו אם המשימה שלהם הייתה ללכוד את בן לאדן או להרוג אותו (מאנגלית: capture or killing), הם ישיבו שזו הייתה המשימה שלהם", מסביר הגנרל בדימוס את עמדת הלוחמים האמריקניים. "כל המשימות שלהם הן כאלה. אבל ברגע שמישהו שולח את ידו לאקדח, כשהלוחמים חושדים שהוא שולח את ידו לקלצ'ניקוב, אז זו הופכת למשימת חיסול. הכול תלוי בנסיבות. הלוחמים אומנו להסתכל על הידיים שלך ורק על הידיים. וברגע שהם רואים שאתה שולח יד לאקדח אז אסור להם להסס, אסור להם לתת לספק לקנן בתוכם - כי אז הם ימותו". 

 

פרידוביץ' חיזק את דברי אובמה שלפיהם כוח "אריות הים" שביצע את הפשיטה על אחוזת המסתור של בן לאדן עשה כל שביכולתו לאבטח את המקום כדי למנוע הרג חפים מפשע. "הם סגרו את האזור ורצו יותר מכל דבר אחר להרחיק מהמקום את האוכלוסייה האזרחית. בן לאדן עשה לנו טובה כשהסתתר באחוזה והקיף את עצמו בגדר". 

 

אדם בעל סיווג כה גבוה כמו שלו לא ידע על מבצע החיסול מראש? גנרל בדימוס דיוויד פרידוביץ' (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אדם בעל סיווג כה גבוה כמו שלו לא ידע על מבצע החיסול מראש? גנרל בדימוס דיוויד פרידוביץ'(צילום: גיל יוחנן)
כשם שהפעולה בפקיסטן הצליחה והמטרה הושגה - בן לאדן חוסל וגופתו הושלכה לים ("ברור שארה"ב העדיפה שלא להביאו למשפט כדי שלא להפוך אותו לקדוש כמו צ'ה גווארה") - היא גם הייתה יכולה באותה מידה להיכשל ולעלות בחייהם של רבים. האמריקנים עדיין זוכרים את המפלה שנחלו בווייטנאם - 15 שנות לחימה עם עשרות אלפי הרוגים - אז הם נלחמו בין היתר בשטחים מאוכלסים ונגד כוחות הגרילה של הווייטקונג. איכשהו, מאזן הכוחות שנטה בבירור לטובת האמריקנים לא הרשים את הצפון וייטנאמים, והצבא החזק שב מובס, ממש לפני 40 שנה, עם הזנב בין הרגליים.

 

הקושי של צבא מדינה להילחם בארגון גרילה

אין זו הפעם הראשונה במאה האחרונה שבה צבא גדול מתקשה מול לוחמי גרילה. הסובייטים הקיזו דם באפגניסטן במשך עשור (1989-1979), האמריקנים באפגניסטן (2014-2001) ובעיראק (2011-2003), וישראל בשלל מבצעים בשטחי הרשות הפלסטינית, "צוק איתן" (יולי-אוגוסט 2014) האחרון שבהם. 

 

על רקע ניסיון העבר מול לוחמת גרילה, נראה שארה"ב הייתה מעדיפה לצאת למלחמה במובן הקלאסי שלה - טנקים נגד טנקים, מטוסים נגד מטוסים וחיילים נגד חיילים. איך קורה מצב שבו מדינות מתקדמות כמו ארה"ב וישראל עם נשק וטכנולוגיה חדישים מתקשות נגד לוחמים שנושאים רובי קלצ'ניקוב ורקטות תוצרת בית? לדברי פרידוביץ', "כלוחם כוחות מיוחדים, אחד הדברים שהוכשרנו אליהם הוא להבין את סביבת הפעולה שלנו. לאן שלא הלכתי, בין שזה היה האיטי, בוסניה, הפיליפינים, ואפילו אפגניסטן ועיראק, עשיתי כמיטב יכולתי להכיר מההתחלה את סביבת הפעולה. למדתי לאן אני נכנס. כשהגעתי לבוסניה היה שם חורף קשה ביותר. זה היה באמצע ינואר 2000. הייתה שם סופת השלגים הקשה ביותר במדינה זה 40 שנה. מה זה לימד אותי? זה לימד אותי שיש לי שבועיים-שלושה שבהם איש לא יוכל להגיע לכבישים כדי להרוג זה את זה, וזה נתן לי שלושה שבועות מראש להבין אותם ולאפשר לבחורים שלי להבין מה נדרש מהם לעשות כדי לשנות את המשימה. הבנתי שאני זקוק לזמן הזה כדי להקדים אותם". 

 

בכירי ממשל אובמה צופים במבצע החיסול של בן לאדן (צילום: Pete Souza) (צילום: Pete Souza)
בכירי ממשל אובמה צופים במבצע החיסול של בן לאדן(צילום: Pete Souza)

"האמריקנים לא הבינו את הסביבות המבצעיות שבהן פעלו". אובמה צופה בחיסול בן לאדן (צילום: Pete Souza) (צילום: Pete Souza)
"האמריקנים לא הבינו את הסביבות המבצעיות שבהן פעלו". אובמה צופה בחיסול בן לאדן(צילום: Pete Souza)

במקרה של עיראק ואפגניסטן, פרידוביץ' סבור שהאמריקנים לא הבינו את הסביבות המבצעיות שבהן פעלו. "נכנסנו לשתי המדינות האלה", אמר הגנרל בדימוס. "לא הייתה שום התנגדות ואתה אומר לעצמך 'זה היה קל'. אבל הרבה מומחים הבינו מה הולך לקרות: שהמורדים העיראקים והאפגנים הולכים לרדת למחתרת ולירות בנשק מתוך אוכלוסייה אזרחית ולהשתמש בה כמגן אנושי. לא היו להם את הכלים להתמודד עם לוחמת הגרילה. חשבו שזה עובד, אבל זה לא עבד. לא הצלחנו בעיראק ולא הצלחנו באפגניסטן". 

 

"ארה"ב השאירה את עיראק לאיראנים"

גנרל פרידוביץ' פרש מהצבא האמריקני בדצמבר 2011 ומאז הוא מרצה בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם בנושאי צבא וביטחון, אסטרטגיה, מנהיגות ואתיקה. דיבורו מלא ביטחון - כיאה לאיש צבא בכיר לשעבר - אך כשהוא מתייחס למדיניות החוץ של הנשיא הדמוקרטי אובמה מאז שזה נשבע לתפקיד ב-2009, הוא נזהר שלא למתוח עליה ביקורת ישירה, אף שברור שביקורת זו קיימת. בנושא עיראק, למשל, הוא סבור ש"ארה"ב לא מבינה את המשמעות של מה שקורה באזור הקטן שבין סוריה לבין עיראק. משום שאם היינו מבינים היינו נשארים יותר זמן בעיראק, והעיראקים היו מסכימים לזה. ארה"ב לא חשבה לעומק והשאירה את עיראק לאיראנים. עכשיו ארה"ב אומרת שצריך לעשות משהו, אבל אני לא בטוח שהיא יודעת מה צריך לעשות".

 

בדבריו הוא מתכוון לעליית דאעש באזור ולחוסר האונים של הממשלה העיראקית מצד אחד והמשטר הסורי מצד שני. עד כמה הוא חושב שדאעש מהווה איום על ארה"ב? "ארה"ב בוחנת אם דאעש יכול להתעצם משמעותית ולאיים ישירות עליה ולהפיל אותה. התשובה היא: נראה שלא. בכל מקרה, ארה"ב מבינה את מה שישראל עוברת מדי יום. החיים שלכם ככה משום שתמיד יש איומים חיצוניים. השאלה היא מי יטפל באיומים האלה". 

 

"הקו האדום שהציב אובמה בנושא הנשק הכימי בסוריה היה טעות בחישוב". אסד (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA) (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)
"הקו האדום שהציב אובמה בנושא הנשק הכימי בסוריה היה טעות בחישוב". אסד(צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)

"ארה"ב הייתה צריכה להעניק סיוע למורדים המתונים בסוריה". מקיין וקלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ארה"ב הייתה צריכה להעניק סיוע למורדים המתונים בסוריה". מקיין וקלינטון(צילום: AFP)

גם בנושא המלחמה בסוריה חושב פרידוביץ' שממשלו של אובמה היה יכול לפעול אחרת. הוא עצמו סבר שארה"ב צריכה לחמש את המורדים המתונים בסוריה, אולם בפיקוד העליון ובפנטגון לא היו מוכנים לשמוע על זה. "אמרו לי 'תפסיק להתקשר אלינו'. הם לא רצו חיילים אמריקנים על קרקע סורית. אבל במקום זאת נכנסו ללוב כי זה היה קל יותר וחשבו שייצאו משם בקלות. בסוף השארנו שם מדינה בכאוס ששוק הסחר בנשק בה הוא אולי השני בגודלו במזרח התיכון".  

 

"פישלנו בסוריה"

"זה מגוחך. פישלנו בזה (בסוריה). לא עשינו מה שהיינו צריכים לעשות - להביא מישהו לשם, לזהות את ההנהגה ולהכניס להם נשק ולאמן אותם או לעשות כל דבר אחר שיהיה מועיל. לא רצו לעשות את זה". ואז הגיעה, כנראה, הביקורת הגדולה ביותר מצדו של הגנרל האמריקני בדימוס, אף שהוא נזהר בכבודו של הנשיא ולא האשים אותו באופן ישיר בביצוע טעויות. "איך הייתם חשים אם מישהו קובע קו אדום ולא עושה אתו שום דבר?", הוא תהה בהתייחסו לאותה הצהרה של אובמה לפיה שימוש בנשק כימי בסוריה הוא "קו אדום" שיגרור מתקפה צבאית אמריקנית בסוריה. 

 

ארה"ב: היה טבח כימי בסוריה, נמצה את הדין

 

נשיא סוריה בשאר אסד התעלם מהקו האדום שהציב אובמה, וב-21 באוגוסט 2013 דיווחו המורדים הסורים שהמשטר ביצע התקפה כימית חסרת תקדים בפרברים המזרחיים של דמשק. לטענתם, כ-1,300 בני אדם, בהם נשים וילדים, נהרגו ועוד כמה אלפים נפצעו. חלק מהנפגעים תועדו ותמונותיהם זעזעו את העולם כולו, ומהר מאוד עלתה קריאה לארה"ב לפעול בסוריה כפי שהתחייבה לעשות. אלא שאובמה העדיף בסופו של דבר ללכת לקונגרס שיכריע בדבר התערבות צבאית בסוריה, אך בקונגרס לא היה לו רוב למהלך ובסופו של דבר לא עמד בקו האדום שהציב לעצמו, ובחר לסגור הסכם עם רוסיה ועם סוריה שבו נקבע כי המשטר בדמשק יתפרק מהארסנל הכימי שלו. אף שמאז ההסכם נראה כי אסד עמד בהתחייבויות שלו, מסוריה מגיעים לא פעם דיווחים על תקיפות כימיות שמבצע המשטר נגד המורדים, בין היתר באמצעות גז כלור. "אם אתה משרטט קו אדום ולא פועל אתה מעביר מסר לא טוב לאויבים שלך. ארה"ב הייתה יכולה לעשות משהו בסוריה ולא בהכרח להכניס כוחות קרקעיים פנימה", אמר פרידוביץ'.  

 

"ישראל פעלה נכון כשיצאה למבצע מוגבל בעזה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"ישראל פעלה נכון כשיצאה למבצע מוגבל בעזה"(צילום: רויטרס)

ארגון הטרור מהווה איום על ביטחון ארה"ב? הוצאה להורג המונית של דאעש בלוב ()
ארגון הטרור מהווה איום על ביטחון ארה"ב? הוצאה להורג המונית של דאעש בלוב

"גנץ לא רצה להפגיז את בתי החולים בעזה". פרידוביץ' והרמטכ"ל לשעבר בכנס של "שורת הדין" בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"גנץ לא רצה להפגיז את בתי החולים בעזה". פרידוביץ' והרמטכ"ל לשעבר בכנס של "שורת הדין" בירושלים(צילום: גיל יוחנן)

האם הגנרל הבכיר בדימוס חושב שהנשיא אובמה טעה שלא פעל צבאית בסוריה? תשובתו: "אני חושב שהוא שגה בחישובים שלו. לא משנה מי משרטט את הקו האדום, אבל אם עשית זאת ויש לך יכולת לעשות משהו - מבחינה כלכלית, צבאית, דיפלומטית, מודיעינית - ואתה לא עושה כלום, אתה מעניק לאויבים שלך את אפשרות התגובה. הם ממשיכים במה שאתה לא רוצה שהם יעשו. לעולם אל תמסור לאחרים את אופן התגובה שלך". 

 

"הופתעתי מהפקת הלקחים הישראלית"

בנקודה זו שיבח פרידוביץ' את המבצע הישראלי בעזה בקיץ האחרון. לדבריו, ישראל פעלה נכון כשהלכה על מבצע צבאי מוגבל ולא נכנסה בכוחות גדולים פנימה. "אם אתה מתחיל בפעולה מוגבלת אתה תמיד יכול לעלות גבוה. אם אתה מתחיל גבוה, אתה תמיד תצטרך לרדת", הוא אמר. עוד הוא שיבח את הפקת הלקחים הישראלית ממבצע "עופרת יצוקה" והופתע מאוד ממידת הכנות, הפתיחות והביקורת העצמית של קצינים בכירים ישראלים כמו אלופי פיקוד דרום לשעבר יואב גלנט וטל רוסו. 

 

במהלך "צוק איתן" ולאחר המבצע הואשמה ישראל בביצוע פשעי מלחמה משום שירתה לעבר בתי ספר של האו"ם והרגה אזרחים פלסטינים חפים מפשע. פרידוביץ' חושב שבנסיבות הקיימות ישראל פעלה נכון מול האיומים שניצבו בפניה, ושעם טכנולוגיה מתקדמת יותר של מל"טים שיתעדו מבפנים מקומות מסתור של טרוריסטים ופעילות הסברתית אסרטיבית יותר, לישראל יהיה קל יותר להציג את "האמת שלה". 

 

"בני גנץ אמר שלא יפציץ את בתי החולים בעזה (שבהם הסתתרו מנהיגי חמאס), לא משנה מה יהיה, כי אז כל העולם ידבר על זה", אמר פרידוביץ' בהתייחסו לדברי הרמטכ"ל היוצא בכנס של "שורת הדין". את גנץ הוא מכנה "חבר קרוב", ושניהם נפגשו לא פעם במהלך שירותם המקביל - ואמש הם נפגשו והחליפו מילים, אך הפעם לא לבשו מדי צבא אלא חליפות מהודרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"הוא שלח יד לאקדח שלו ונורה למוות". בן לאדן
צילום: AP
מומלצים