שתף קטע נבחר

ההצבעה בשיאה: ראש ממשלה יהודי לבריטניה?

בחצות ייסגרו הקלפיות בבריטניה ותחל ספירת הקולות: אד מיליבנד, בן ליהודים שקטף תפוזים בקיבוץ נחשונים, מקווה להדיח את דיוויד קמרון ולהפוך לרה"מ. בשל ביקורתו על ישראל רוב היהודים לא יצביעו לו, קמרון: "הוא יפגע ביחסים עם ירושלים". מיליבנד: "אגן על ישראל מחרם ובידוד"

הקלפיות בבחירות בבריטניה ייסגרו הלילה (יום ה') בחצות שעון ישראל, ומחר בבוקר עשויה הממלכה להתעורר ליום שבסיומו יוכתר ראש ממשלה יהודי - אד מילבנד. גם היום המרוץ בין מפלגת הלייבור של מיליבנד (מהמרכז-שמאל) למפלגה השמרנית של רה"מ המכהן דיוויד קמרון (מהמרכז-ימין) מסתמן כצמוד ביותר, ונראה שאף אחת מהן לא תשיג רוב מוחלט שיאפשר לה לשלוט לבדה בפרלמנט. הן יצטרכו להקים קואליציה עם מפלגות קטנות יותר, וסיכוייו של מיליבנד לגייס די תמיכה של מפלגות קטנות כדי להקים ממשלת שמאל - לא רעים.

 

עוד חדשות בעולם :

 

אד מיליבנד (46), שמנהיג את מפלגת הלייבור מאז שנת 2010, נולד בלונדון להורים יהודים פולנים שברחו מהנאצים. הוא גדל בבית נטול סממנים דתיים, אבל כזה שההיסטוריה היהודית הייתה נוכחת בו. מיליבנד מגדיר עצמו "יהודי אתאיסט", ויש לו בישראל כמה קרובי משפחה. בעבר סיפר בראיונות למגזינים יהודיים על ביקוריו בארץ, וכיצד בגיל שבע קטף תפוזים בקיבוץ נחשונים. "שורשיי יהודיים, וזה חלק ממי שאני", אמר, "אני לא מאמין באלוהים, אבל חושב שלאמונה יש תרומה חשובה להפיכת העולם למקום טוב יותר". למגזין "ג'ואיש כרוניקל" אמר לפני כמה שנים: "הוריי הנחילו לי ערכים של צדק והפיכת העולם למקום טוב יותר, ערכים שנתפשים כערכי שמאל אבל יש בהם גם משהו מהיהדות".

מיליבנד ואשתו ג'סטין. "אני יהודי גאה" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מיליבנד ואשתו ג'סטין. "אני יהודי גאה"(צילום: MCT)
משמאל לימין: מיליבנד, קמרון והמועמד הליברל-דמוקרטי ניק קלג עם רעיותיהם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משמאל לימין: מיליבנד, קמרון והמועמד הליברל-דמוקרטי ניק קלג עם רעיותיהם(צילום: AFP)

למרות ואולי בגלל שורשיו היהודיים, מיליבנד אינו צפוי לזכות לתמיכה גדולה בקרב יהודי בריטניה בבחירות היום. רבים מהם התאכזבו לאורך השנים מהתבטאויותיו לגבי ישראל, והרגישו כי אף שהוא מצהיר על עצמו כידיד ישראל - תמיכתו בה אינה חמה מספיק. הוא השמיע כמה פעמים התנגדות למדיניות ישראל בשטחים, גינה את הסגר על הרצועה, תקף את הממשלה על אירועי המשט הטורקי לעזה, ותמך בהחלטה בפרלמנט הבריטי להכיר במדינה פלסטינית - החלטה שאותה קידמה מפלגתו ושהוא עצמו הצדיק "צעד סמלי הכרחי".

 

באירוע אשתקד של ארגון "ידידי פלסטין בלייבור", ארגון שאותו מאשימים גורמים יהודים בקידום אנטישמיות במסווה של אנטי-ציונות, אמר מיליבנד כי ההכרה בפלסטין "צודקת, הוגנת והולמת את ערכי המפלגה", וביכה את מותם של 2,000 פלסטינים בעזה ב"צוק איתן" - לצד גינוי לטבח בבית הכנסת בהר נוף. יותר מ-100 תומכי ישראל הפגינו מחוץ לאירוע וטענו כי מיליבנד נותן יד לדה-לגיטימציה ולדמוניזציה של ישראל.

קמרון ואשתו, היום. "הלייבור לא רואים את ההבדל בין ישראל לחמאס" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קמרון ואשתו, היום. "הלייבור לא רואים את ההבדל בין ישראל לחמאס"(צילום: רויטרס)

מיליבנד ניסה לאורך השנים להבהיר ליהודי בריטניה כי תמיכתו בישראל כנה, וכי הביקורת שלו עליה נועדה רק להועיל לישראלים. הוא גם התאמץ בראיונות להדגיש שבניגוד למה שחושבים חלק מיהודי בריטניה, יהדותו טמועה בו, ואינה רק בגדר עובדה ביוגרפית יבשה. "אין לי דבר וחצי דבר עם אנשים שמפקפקים בזכות קיומה של ישראל", אמר ב-2010 ל"ג'ואיש כרוניקל", "אבל לפעמים אתה צריך להיות כן עם ידידיך. חלק ממעשיה של ממשלת ישראל פוגעים באינטרסים הישראליים לטווח הארוך". ביוני של השנה שעברה אמר בנאום בפני תומכי ישראל שכראש ממשלה הוא יחתור לקשרים קרובים יותר בין לונדון לירושלים, והביע התנגדות לחרם על סחורות ישראליות ולבידודה של ישראל. הוא גם כינה את חמאס ארגון טרור, אך אמר כי ידידי ישראל חייבים למתוח עליה ביקורת כשצריך וכשפלסטינים חפים מפשע נהרגים.

 

עורף מהיהודים: כ-70% בעד קמרון

בימים האחרונים עשה מיליבנד מאמצים אחרונים לשכנע בוחרים פוטנציאליים בקהילה היהודית כי פועם בתוכו לב יהודי חם וכי הוא ידיד אמת של ישראל. במאמר שכתב במגזין "ג'ואיש ניוז" בסוף השבוע הוא הזכיר שכיו"ר האופוזיציה אחד מביקוריו הראשונים בחו"ל היה בישראל וב"יד ושם": "ממשלת לייבור בראשותי תגן על זכותה של ישראל לשמור על ביטחונה ועל שלום אזרחיה", כתב, "חרמות על ישראל לעולם לא יהיו דרך לקידום השלום, והלייבור תמשיך להתנגד לבידודה של ישראל. אינני מכחיש שכמו יהודים רבים בבריטניה ואפילו אזרחים בישראל, יש רגעים שבהם איני מסכים עם מדיניות ממשלת ישראל, אבל כראש ממשלת בריטניה תמיד אפעל לשלום כידיד של ישראל, כיהודי וכחבר גאה של הקהילה היהודית כאן".

ראש העיר הצבעוני של לונדון, בוריס ג'ונסון, מגיע להצביע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש העיר הצבעוני של לונדון, בוריס ג'ונסון, מגיע להצביע(צילום: AFP)

למרות ניסיונותיו של מיליבנד לכבוש את לב היהודים, לפי סקר שפורסם לאחרונה ב"ג'ואיש כרוניקל" 68.9% מיהודי בריטניה צפויים להצביע למפלגה השמרנית של קמרון, ורק 22.2% יתנו את קולם ללייבור של מיליבנד. שלשום, במהלך סיור במעוז יהודי בלונדון, אמר מנהיג המפלגה השמרנית, רה"מ דיוויד קמרון, כי הוא חושש שאם הלייבור תעלה לשלטון, מדיניות בריטניה כלפי ישראלתשתנה לרעה. הוא אמר כי נראה שהלייבור רואה במידה מסוימת הקבלה בין ההגנה העצמית של ישראל לבין ירי הרקטות חסר ההבחנה של חמאס על ישראל, והדגיש כי "זה לחלוטין שגוי".

 

בחירות 2015 בבריטניה נחשבות לצמודות ביותר שידעה הממלכה בעשורים האחרונים. לפי הסקרים האחרונים, בין הלייבור למפלגה השמרנית יש למעשה שוויון, וסקרים אחדים מצביעים על יתרון של אחוז או שניים לאחת משתי המפלגות. הלייבורה והמפלגה השמרנית מקבלות כל אחת כ-34%-35% מהקולות, שיעור שלא יספיק לאף אחת מהן כדי להקים ממשלה לבדה, ולכן הן יצטרכו להיעזר במפלגות קטנות כדי להקים ממשלת קואליציה. בלייבור שואבים עידוד מכך שסקרים אחרונים הצביעו על תנועה קלה של מצביעים לעבר מפלגתם.

כוח למפלגות הקטנות. צפויה ממשלת קואליציה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
כוח למפלגות הקטנות. צפויה ממשלת קואליציה(צילום: gettyimages)

הבחירות מתמקדות בנושאי כלכלה והיחסים עם האיחוד האירופי, ונושאים כמו יחסי חוץ - ובוודאי הנושא הישראלי-פלסטיני - תופסים מקום שולי ביותר. בהנחה

שאף אחת משתי המפלגות הגדולות לא תשיג רוב מוחלט בפרלמנט, שבו 650 מושבים בסך הכול, כל אחת מהן תתחיל כבר בבוקר בשיחות עם המפלגות הקטנות בניסיון להקים ממשלת קואליציה בראשותה. המפלגות האלה הן המפלגה הליברל-דמוקרטית (שנכנסה לממשלת הקואליציה של קמרון והשמרנים ב-2010, ממשלה שמסיימת את כהונתה כעת), מפלגת העצמאות הבריטית (שתומכת ביציאה מהאיחוד האירופי), מפלגת הירוקים ומהפלגה הלאומית הסקוטית, שהודיעה כי לא תסכים להקים שום ממשלה עם קמרון. שיעור ההצבעה צפוי להיות גבוה מבמערכות הבחירות האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מנהיג הלייבור מיליבנד. ניצח את אחיו בפריימריז
צילום: רויטרס
מומלצים