שתף קטע נבחר

קרב המוחות הגדול בפרשת רונאל פישר: החוקר מול החוקרים, הסודות והמחיר

ערן מלכה מכיר מצוין את השיטות. הוא ניהל בעצמו שורת חקירות מהרגישות שהיו בישראל. עכשיו, אחרי שהטלפון של רונאל פישר נפרץ והשחיתות יצאה לאור - הקצין המתוחכם שסרח מבין שנשאר לו רק להתמקח על המחיר תמורת המידע. מה הוא מסתיר? הפחד מהלא נודע מטריד את בכירי הפרקליטות. כך מתנהל המו"מ מאחורי הקלעים ובחדר החקירות

במבט לאחור, במחלקה לחקירות שוטרים מודים כי את התיק של רונאל פישר וחוקר המשטרה הבכיר ערן מלכה אפשר היה לפצח מזמן. לפני כמעט שנה. הם פשוט היו צריכים לעקוב אחר מזוודת המזומנים שהעביר אלון חסן לרונאל פישר ובתוכה 150 אלף דולר עבור סגירת החקירה שלו.

 

פישר, מתברר, לא שיקר בדבריו לחסן. אם במח"ש היו  מחכים וממשיכים במעקב אחר עורך הדין המפורסם מהטלוויזיה, היו מגלים כבר אז שהמזוודה - שתיעוד העברתה בבית קפה באשדוד נחשף לראשונה ב-ynet - בדרך לקצין החקירות מלהב 433. "היום ברור לנו שהכסף היה מגיע למלכה", אמרו ל-ynet גורמים במשרד המשפטים. "אבל אז פחדנו שפישר משקר".

 

 

 (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג) (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג)
(צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג)

 מלכה (משמאל). חוקר מבריק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מלכה (משמאל). חוקר מבריק(צילום: גיל יוחנן)

מלכה נעצר אז, ושוחרר במהרה. מה קרה בעשרת החודשים שחלפו? חוקרי מח"ש יודעים כמה דברים, אבל כלל לא בטוח שאת הכל. רק לאחרונה אירעה פריצת הדרך, שהייתה למעשה פריצת הטלפון שהוחרם מפישר. במכשיר הסתתרו התכתבויות שהן ראיות לכאורה לקשר המושחת בין פרקליט הצמרת לאיש המשטרה הבכיר, ואולי גם למי שהייתה לא פחות מאשר פרקליטת מחוז תל אביב, אחת מבכירות מערכת אכיפת החוק במדינה, עו"ד רות דוד-בלום.

 

מרגע שגילה מלכה שהטלפון של פישר נפרץ, וסודות הקשר האסור נחשפו, הוא הבין שהמסך ירד. הקצין לשעבר, שניהל חיים כפולים ובזבז מאות אלפים על תענוגות, הודה במעשים המיוחסים לו.

 

עכשיו מתנהל משחק מוחות קשוח בין מלכה - באמצעות פרקליטיו עופר ברטל, עדי כרמלי ודב גלעד כהן - לבין חוקרי מח"ש, בראשם של ראש המחלקה אורי כרמל וסגנו משה סעדה, האיש שמנהל בפועל את התיק הסבוך שלא כל זרועותיו יצאו לאור.

 

אלו רגעי הכרעה. במח"ש יודעים שמלכה מחזיק חומרי נפץ נוספים, שלדבריו יכולים להפליל גם קצינים בכירים ממנו, ורוצים להגיע אליהם. מנגד, ההתנהלות הבעייתית של התביעה בעסקת הטיעון עם הרב יאשיהו פינטו מעוררת ספקות לפני חתימה.

 

כך, בעוד המהלכים המתוקשרים נמשכים - עוד חשוד נעצר ועוד בעל עסק ששיחד את פישר נחקר, רות דוד מתמוטטת ונותרת במעצר - מאחורי הקלעים מתנהל קרב של ממש בין הצדדים. לכולם ברור בסופו של דבר שעסקה תיחתם. השאלה היא רק מה יהיה המחיר.

 

המידע הכי רגיש

רפ"ק בדימוס ערן מלכה יצא השבוע לאור, ועומד כרגע בלב הפרשה שמעלה חששות מרשת מסועפת של שחיתות שמזכירה סרטי מאפיה - ממש בצמרת מערכת אכיפת החוק. אם לא היה בוחר בדרך הפלילית, אפשר לשער שהיה מתפרסם כבכיר במשטרה. מלכה, עו"ד בהשכלתו, נחשב לקצין מבריק בלהב 433, יחידת העל של היחידות הארציות העוסקת בפרשות הרגישות ביותר, וסומן כמי שיגיע רחוק.

 

חשודה בשיבוש. עו"ד רות דוד (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
חשודה בשיבוש. עו"ד רות דוד(צילום: אוהד צויגנברג )

"הוא היה אחד שאפשר לסמוך עליו וכזה שיודע לנהל חקירות", אמר קצין בכיר בלהב 433. "הוא היה ראש מחלק נחשב, וכזה שישב בכל הישיבות הכי סודיות שהיו ותוכניות עבודה של להב 433. הוא היה חשוף לכל. לדברים הכי רגישים".

 

די אם נזכיר שמלכה ניהל את חקירתו של ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני, את זו של ראש עיריית קרית מלאכי מוטי מלכה, את פרשת הקבלנים שבה נעצרו יועץ המשפטי של עיריית ראשל"צ רועי בר ואחרים, כדי להבין את מעמדו ביחידה הכלכלית, ואת פוטנציאל הנזק שיכול היה לגרום לכל חקירה.

 

כל זאת בנוסף למידע רגיש במיוחד בנוגע לארגוני פשיעה, שכן מלכה היה אמון על בין היתר על חקירות הארגונים של עמיר מולנר ושלום דומרני, והיה חשוף למידע מודיעיני על אחרים.

פרקליטיו של מלכה - עו"ד עדי כרמלי, דב גלעד כהן ועפר ברטל (צילום: מוטי קמחי, אבי מועלם) (צילום: מוטי קמחי, אבי מועלם)
פרקליטיו של מלכה - עו"ד עדי כרמלי, דב גלעד כהן ועפר ברטל(צילום: מוטי קמחי, אבי מועלם)
 

מצד אחד - החוקר שסרח הוא הבורג המרכזי ולכן השאיפה היא להרשיעו ולהענישו בחומרה. מצד שני - גדול הפחד ממה שאינו ידוע, ממה שמלכה לא מספר. בינתיים.

 

רק על עצמי לדבר ידעתי

כששמע מלכה על פריצת הקוד בסלולרי של פישר, כחוקר ותיק ידע לחזות את הצעדים הבאים של חוקרי מח"ש. הוא הבין היטב, כמו שהבינו גם פישר ורות דוד, מי החוליה החלשה בשרשרת. זו העוזרת של פישר. לכן ניסו השלושה לתרגל עם העוזרת מעין חקירה. כשהגיעו למסקנה שהיא לא תעמוד בזה, הציעו להבריח אותה לחו"ל.

 

אבל בקרב המוחות היו חוקרי מח"ש צעד אחד לפני מלכה. הוא לא ידע שהעוזרת של פישר תהפוך לעדת מדינה. "זו באמת הייתה הפתעה עבורי", אמר למקורביו וחוקריו. מלכה הבין שעם מה שיש לחוקרים ביד הוא מסובך עד צוואר, ועתיד לבלות שנים ארוכות בכלא. במצב כזה, הוא חייב לנסות למכור את מה שיש לו.

 

בתחילה, הטקטיקה הייתה שתיקה בחקירה. כל מה שהוטח במלכה לא זכה לתגובה. הוא הכיר התנהגויות דומות של עבריינים מחקירות שניהל, ופעל בדיוק כמוהם. המטרה: לסחוט הקלה תמורת מידע.

 

רק לאחר הארכת המעצר השנייה, ובעצת עורכי דינו, החל מלכה לשתף פעולה - אך סיפר רק על דברים שלגביהם החוקרים כבר ממילא השיגו ראיות. כאשר הציגו בפניו תכתובות בינו לבין פישר שבהן דובר על כסף, אישר מלכה לחוקרים כי התמורה הייתה הדלפה. כשניסו לשאול על פישר ורות דוד, מלכה חתם את פיו. "דברו עם עורכי הדין שלי", אמר.

ראש מח"ש אורי כרמל (משמאל) וסגנו משה סעדה, שמנהל את החקירה (צילום: דודי ועקנין, גיל יוחנן) (צילום: דודי ועקנין, גיל יוחנן)
ראש מח"ש אורי כרמל (משמאל) וסגנו משה סעדה, שמנהל את החקירה(צילום: דודי ועקנין, גיל יוחנן)

ראשי מח"ש אורי כרמל ומשה סעדה, שמטפלים באופן אישי בתיק, ניסו לדובב את מלכה: "אתה שוטר, אתה לא עבריין. מעדת - בוא תנקה את עצמך". מלכה הסתכל להם בעיניים, למעשה ניהל מו"מ. "אני מדבר רק על עצמי", התעקש.

 

מו"מ מתחת לרדאר

במח"ש המשיכו להתקדם עם החקירה במקביל, אך מצד שני הבינו שאין מנוס מפתיחת דיאלוג עם עורכי הדין, בתקווה שיקבלו מידע מהקצין החשוד בשחיתות. כלפי חוץ ניסו להדגיש שלא מדברים עם מלכה על עסקת עד מדינה, בפועל התקיימו מגעים לא רשמיים. לפחות שלוש פגישות נערכו בין סנגוריו של מלכה לבין כרמל וסעדה.

 

"יש לו חומרים על קצינים נוספים. חומרים ממוסמכים", הדגישו עורכי הדין. ראשי מח"ש, שזכרו את הטעות שנעשתה עם עורכי הדין של הרב פינטו, לא מוכנים ליפול בשלב הזה שוב.

 

במקרה של הרב והניצב, נחתם הסכם ולפיו יתקבלו מפינטו חומרים מפלילים על מנשה ארביב, אבל רק באישורו יוחלט אם לחקור את הקצין הבכיר. כך מצאו את עצמם במח"ש במלכוד - מצד אחד ראו את חומר החקירה, ומצד שני לא סגרו את הסדר הטיעון הסופי עם פינטו ולא יכלו לחקור את ניצב ארביב. הביקורת שהוטחה אז במשרד המשפטים הולידה את שינוי הטקטיקה במקרה מלכה - קודם כל נגיש כתב אישום, אחר כך נדבר.

 

אלא ששעות החקירה נקפו, הימים עברו, והיה צורך גם במעצרה של רות דוד. להארכת המעצר הראשונה שלה באו החוקרים עם ראיות לכאורה לשיבוש הליכי חקירה, שהספיקו לשופט לאשר את בקשתם לימי מעצר נוספים. ואולם החשד הרציני נגד פרקליטת המחוז לשעבר, שמתבסס גם על דברי עדת המדינה, הוא ששיתפה פעולה עם פישר בסחיטת לקוחות ומסירת מידע מתוך חקירה.

 

מקרה אחד קשור למידע שהעבירה דוד לחשוד בחקירה מתנהלת. אותו חשוד שוחרר ממעצר ונמצא כעת בחו"ל, ולכן אי אפשר לגבות בינתיים את עדותו. במהלך הפגישות עם מלכה ועורכי דינו הבינו במח"ש שהחוקר לשעבר יהיה מוכן לדבר גם על זה. מידע בעניין, ידעו סעדה וכרמל, יסייע להם "לסגור את הפינה" ולקבל עוד ימי מעצר לרות דוד.

 

במסגרת הטקטיקה הזו, סעדה הפסיק בעצמו בכל שלוש שעות את חקירתו של מלכה, הביאו למשרדו וניסה לדבר על ליבו. השניים יצאו לעשן, ועל סיגריה ניסה סגן ראש מח"ש לחלוב מאיש המפתח פרטים קטנים שלפחות יוכלו להיכנס לדו"ח הסודי שמוגש לשופט עם הבקשה להארכת מעצר. מלכה המשיך להתבצר בעמדתו. "כרגע אני מדבר רק על המעשים שלי, בנוגע לאחרים - דברו עם עורכי הדין שלי".

 

6-5 שנים בכלא תמורת מידע על ניצבים

במח"ש אומרים היום בפה גלוי כי פרשת שחיתות כזאת במשטרה טרם נתקלו מאז הוקמה המחלקה, לפני יותר מ-20 שנה. הפרשה כה גדולה, סבוכה ורגישה, עד שפעולות מסוימות מצריכות סיוע מצוותים המושאלים מלהב 433, מתוך המשטרה.

 

סיוע כזה למח"ש יכול להיראות בעייתי, אבל הוא נתפס בעיני כל הצדדים כהכרח - בשל הפחד מהלא נודע. לא ברור איזה מידע מודיעיני נפיץ נמצא שם בחוץ. לא ברור מה אוצר מלכה בקרבו. זו גם הסיבה לכך שבדיונים שנערכו בין פרקליט המדינה שי ניצן לבין חוקרי מח"ש עלה ה"מחיר" שכדאי לשלם תמורת הסכם עד מדינה עם מלכה.

 

לשני הצדדים, למלכה ולמח"ש, ברור שגם תמורת חמש-שש שנים בכלא,

 הוא יסכים לשתף פעולה ולמסור על עבירות פליליות של רות דוד ורונאל פישר, ואף על שלושה קציני משטרה בכירים שסרחו. מלכה יותר מרמז שהוא מחזיק מסמכים וראיות אובייקטיביות, שאותם אינו מסכים לחשוף כרגע.

 

לפיכך מנסים כעת אנשי הפרקליטות לסגור את כל קצוות החקירה של מלכה ולהגיש נגדו כתב אישום. נראה שהאישום יכלול בצדו כבר תג מחיר של עונש. ואז נעבור לשלב הבא של הפרשה המטלטלת, שמאיימת לפתוח עוד תיבות פנדורה ולחשוף רקב עמוק במערכת אכיפת החוק הישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן, גיל יוחנן
ערן מלכה ורונאל פישר
צילום: גיל יוחנן, גיל יוחנן
מומלצים