שתף קטע נבחר

המשטרה התעלמה מצווי מעצר - סרבן הגט נעלם

משטרת נתניה התעלמה מארבעה צווי מעצר שהוצאו לסרבן גט - עד שהאיש נעלם והותיר את אשתו עגונה. כעת דורש בית הדין הרבני בעיר ממפקד המשטרה המקומית להופיע בפניו, ולהסביר את המחדל. "התנהלות המשטרה חמורה", קבעו הדיינים. המשטרה: "ביצענו ביקורים - אך לא מצאנו אותו"

סרבנות הגט הפכה לאחת הרעות החולות בסכסוכים בין בני-זוג. ומה עושות הרשויות כדי להילחם בתופעה? משטרת נתניה התעלמה מארבעה צווי מעצר שהוצאו לגבר המסרב לגרש את אשתו – עד שהאיש נעלם והותיר אותה עגונה. כעת דורש בית הדין הרבני האזורי בעיר ממפקד המשטרה המקומית להופיע בפניו, ולהסביר את המחדל. במקביל, זומנו הוריו של הסרבן לדיון דחוף בשבוע הבא, בעקבות סימנים המעידים כי יש להם מידע העשוי להביא לאיתורו.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

את תביעת הגירושים הגישה האישה לפני עשרה חודשים. העילה: הבעל נוהג כלפיה באלימות פיזית ומילולית, ובוגד בה עם נשים אחרות. האיש לא הופיע לרוב הדיונים שנקבעו בתיק, ולטענת התובעת הוא מעגן אותה על מנת שתוותר לו על חוב מזונות עבור בנם המשותף.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

בחודשים האחרונים זומנו הצדדים שש פעמים לבית הדין. הבעל לא התייצב לדיון הראשון, ובעקבות כך הוצא נגדו צו הבאה. בדיון השני שנערך לפני חצי שנה, הוא ביקש לפתע לשוב לזוגיות עם אשתו. הדיינים - הרב שלמה שפירא (אב בית הדין)‏, הרב אברהם מייזלס והרב רפאל בן שמעון - קבעו כי עליו לשלם לה דמי מזונות על סך 5,000 ש"ח בחודש, והשאירו בידיה את ההחלטה האם היא מעוניינת ב"שלום בית".

 

ברגע האמת - נמלט

כחודש ימים לאחר מכן, ביקשה האישה להמשיך את התהליכים בתביעה, מאחר שדבר לא השתנה והאיש

אף אינו משלם את המזונות שנפסקו לה. לדיון הבא שוב לא התייצב, והוצא לו בשנית צו הבאה – הפעם ללא שחרור. למרות זאת, האיש לא הגיע גם לדיון הנוסף שנקבע, וגם לא לזה שאחריו. בחלק מהמקרים הוא נראה במסדרונות בית הדין לפני או אחרי השעה שנקבעה – אך ברגע האמת נמלט.

 

"התברר שמשטרת נתניה לא ביצעה את הצו, ולא שלחה הודעה כלשהי לבית הדין", האשימו הדיינים, וטענו כי "התנהגות הבעל בתיק זה היא חריגה – התעלמותו ואי הופעתו לדיונים, אך גם התנהלות המשטרה חמורה".

 

האישה, המיוצגת על ידי האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים – מחוז חיפה, באמצעות עו"ד רבקה אורמן, טענה באחד הדיונים כי היא ואביה שוחחו עם הוריו של הבעל, ואלה אמרו כי הוא הציג עצמו בפניהם כגרוש, וכי הוא כי עם אישה אחרת "כזוג לכל דבר". לבסוף, חייבו אותו הדיינים לגרשה במעמד צד אחד: "הבעל גר בנפרד מאשתו ומונע ממנה כל ענייני אישות ומעגנה", כתבו. "בנסיבות העניין, ואפילו לא יוכחו קשריו של הבעל עם נשים אחרות (...) הבעל חייב לתת גט פיטורין מידית".

 

בית הדין הורה להביא את האיש שוב בצו, ללא אפשרות שחרור, על מנת שיקיים את פסק הדין, והזהיר כי אם יתחמק, יטיל עליו סנקציות כסרבן, אך גם זה לא עזר: לדיון שנקבע לפני כחודש הוא שוב לא התייצב.

 

האישה טוענת: השוטרים התעלמו

האישה סיפרה כי איתרה את מקום הימצאו של האיש, ודיווחה על כך למשטרה – אך הצו לא בוצע. לדבריה, השוטרים התעלמו מפנייתה, אף שאחד מהם אישר באוזניה כי האיש מוכר להם כמבוקש למעצר. נציג המשטרה בדיון אמר כי איתר את הבעל טלפונית, והוא אמר שיופיע בכוחות עצמו - אך לבסוף לא עשה זאת.

 

 (צילום: קובי קואנקס) (צילום: קובי קואנקס)
(צילום: קובי קואנקס)

 

הדיינים קבעו דיון נוסף שהתקיים לפני שבועיים, והודיעו כי אם לא יסדר הבעל גט במועד זה או לא יופיע, עשוי בית הדין להוציא צו הגבלה המורה על מאסרו למשך שישה חודשים. צו הבאה רביעי הונפק לקראת הדיון, ובמקביל התבקש מזכיר בית הדין לברר מול המשטרה מדוע לא עצרה את האיש עד עתה. כמו כן, חוייב הבעל בקנס על סך 10,000 ש"ח – החזר הוצאות לאוצר המדינה בגין "בזבוז זמנו השיפוטי של בית הדין".

 

כצפוי, גם לדיון זה האיש לא הופיע – וגם לא נעצר על ידי המשטרה. רק שעה וחצי לאחר שהתקיים, התקבלה בקשת דחייה מטעמו – אך זו הפכה לא-רלוונטית. בנוסף העירו הדיינים כי "בית הדין מתרשם מהתנהלותו של בא-כוח הבעל כי הוא משתף עמו פעולה בהתחמקותו מלהופיע בפני בית הדין".

 

"למרבה הצער, עולה לכאורה שמשטרת נתניה מתעלמת מצווי בית הדין, ואיננה מבצעת אותם", נכתב בהחלטה שפורסמה לאחר אותו דיון. "בית הדין הוא רשות משפטית במדינת ישראל, וחובה על המשטרה לאכוף את צווי ההבאה שהוא מוציא. הבעל הוא פורע חוק ומעגן את אשתו באכזריות, ולכאורה מחדליה של משטרת נתניה גורמים גם הם להנצחת מצב זה".

 

"בית הדין תמה על הודעות המשטרה ולפיהן דיברו עם הבעל והלה הבטיח לבוא. חובת המשטרה לקיים צווי בית הדין ולא להסתמך על הסכמות התנדבותיות (שלא קוימו) של הבעל".

 

הדיינים דחו על הסף את בקשת בא-כוחו של האיש לעיכוב תהליכים לצורך משא ומתן עם האישה על גובה דמי המזונות, וכינו אותו "פורע חוק". לדבריהם, "חובתו הראשונית של בעל דין היא להתייצב בפני בית הדין ולטעון את טענותיו ולהתנהל בידיים נקיות".

 

המשטרה: "הוכרז כחשוד ברביחה"

מאז האיש נעלם, ומלאכת איתורו הפכה לקשה ביותר: מקום העבודה שלו נסגר לרגל שיפוצים, ומעסיקו דיווח

כי הוא אינו מופיע בו כבר חודש ימים; והמשטרה עדכנה כי לא מצאה אותו בכתובת מגוריו. זאת ועוד: אמו של הסרבן מחזיקה בידיה ייפוי כוח ממנו לקבלת מסמכים מהתיק - דבר המעלה חשש שהוא ברח.

 

החלטה שניתנה אתמול קבעה פתיחת תיק סנקציות, כפי הפרוצדורה המקובלת, לקראת מאסר אפשרי של הבעל בדיון שנקבע לשבוע הבא. צו הבאה נוסף הוצא לקראתו, ועל האיש הוטל קנס נוסף - בגובה 20 אלף ש"ח.

 

עוד הוחלט: "בית הדין מורה להזמין את אביו ואמו של הבעל (...) אם לא יופיעו בבית הדין, בית הדין יזמנם בצו הבאה... בית הדין מורה למפקד משטרת נתניה להופיע בבית הדין (...) כדי להסביר לבית הדין את מחדליה של משטרת נתניה, ומדוע לא קיימה משטרת נתניה את החלטות בית הדין".

 

מהמשטרה נמסר בתגובה כי "בוצעו שמונה ביקורים בכתובת מגוריו ובמקום עבודתו של הבעל, ללא תוצאות, ועל כן הוכרז כחשוד בבריחה. במקביל נוצר עם קשר טלפוני עם עורך דינו, במטרה שיסייע בהסגרתו".

 

  • סייע בהכנת הכתבה: רענן בן צור

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טענה כי דיווחה למשטרה, אך זו התעלמה (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים