שתף קטע נבחר

אלוף פיקוד הדרום: חמאס הופתע מאופן הפעלת הכוח בצוק איתן

כמה חודשים לפני שיסיים את תפקידו נפגש אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן עם ראשי רשויות מכל רחבי הארץ והעריך בפניהם שלא ניתן להכריע את חמאס: "כשהולכים להישג משמעותי ייקח יותר מחודש וצריך להיערך לכך"

"לנו ולחמאס יש אינטרסים משותפים גם במציאות הזאת, שזה שקט ורגיעה לצמיחה ושגשוג". כמעט תשעה חודשים אחרי תום מבצע "צוק איתן" שוחח הערב (יום ב') מפקד פיקוד הדרום, אלוף סמי תורג'מן, עם ראשי מועצות אזוריות מכל הארץ והביע בפניהם את הערכתו שבמצב הנוכחי לא ניתן להכריע את חמאס. במפגש שהתקיים בקיבוץ נחל עוז אמר אלוף תורג'מן כי "בעזה יש שלטון עצמאי שמתנהל כמדינה, יש ממשלה ותוכנית שנתית, גופי ביצוע וגופי בקרה. בתוך המדינה יש ריבון שנקרא חמאס והוא יודע לממש את הריבונות באופן גבוה. נכון לעכשיו, לחמאס אין תחליף כריבון בתוך הרצועה".

 

תורג'מן ציין עוד בנוגע למתרחש ברצועה כי "התחליף לחמאס הוא צה"ל וכאוס שלטוני. חוץ מחמאס אין ציר שיכול להחזיק, הרשות לא יכולה לשלוט, וצריך לקחת את זה כאמירה שאין עליה עוררין. ברצועה יש ארגוני טרור נוספים שהמערכה מולם מתמשכת, ובין הלחימות וה'סבבים' יש תקופות של שקט. אבל זה לא 'זבנג וגמרנו'. מרבית התושבים ברצועה רואים בחמאס ככתובת היחידה לבעיות שלהם. מי שחושב על התקוממות עממית, היא לא נראית בעין. הסיכוי שהיא תקרה לא גבוה".

"לחמאס אין תחליף כריבון" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"לחמאס אין תחליף כריבון"(צילום: מוטי קמחי)

מפקד הפיקוד, שיסיים בחודשים הקרובים את תפקידו, הדגיש בדבריו כי מאז ההתנתקות ב-2005 האסטרטגיה של ישראל היא מניעה ורתיעה. "אין לנו יעד שאנחנו רוצים להשיג שם", אמר תורג'מן. "היעדים היחידים הם מניעה, למנוע כאוס ומשבר הומניטרי. לכן אי-אפשר לנקוט פעולות בניגוד לאסטרטגיה, וזו תפישת המדינה. אנו מעוניים בכתובת, בלעדיה יש כאוס. בסוריה יש כתובות חלשות ולכן יש עשבים שוטים מסוכנים, כך גם בעיראק ובסיני. יש לנו אינטרס שתהיה כתובת ברצועה".

 

בנוגע לאינטרסים המשותפים עם חמאס אמר אלוף הפיקוד כי "הם רוצים גם שקט לאוכלוסייה ולהתעצמות צבאית. הם לא רוצים ג'יהאד עולמי, זה מאיים על חמאס ועלינו, ויש אינטרס שלא יהיה משבר הומניטרי. מי שחושב שמאבק בינינו זה רק עניין צבאי, לא מבין את העניין. חמאס עושה הכול כדי להתיש את החברה שלנו, זה חלק מההישגים. חמאס עשה הכול כדי לסבך אותנו להפעלת כוח נגדם כדי להשפיע על המלחמה הבאה. אם יש הפתעה לחמאס ב'צוק איתן' זה שהכוח הופעל באופן אגרסיבי ממה שציפה, כי דומיו של 'דו"ח גולדסטון' ייתנו להם תעודת ביטוח.

"אתה לא יכול לצפות שנלך למבצעים כאלה ולצפות שתהיה הכרעה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אתה לא יכול לצפות שנלך למבצעים כאלה ולצפות שתהיה הכרעה"(צילום: EPA)

תורג'מן סקר מצבים אפשריים בעזה והזכיר בהקשר זה מלחמה קבועה ללא תקופות של שקט, הבנה ששקט מנוצל לבניית כוח, כיבוש הרצועה ואחריות על 1.8 מיליון איש ופתרון מדיני. "צריך לבחור בין האלטרנטיבות", אמר אלוף תורג'מן. "לדעתי, צריך ליצור תקופות שקט ככל שניתן עם הידיעה שמדי פעם תהיה מערכה, ולא צריכים להיות מופתעים שאחת לכמה שנים זה יקרה. אני מקווה שאחרי 'צוק איתן' השקט יהיה ארוך, אבל צריך להבין את האלטרנטיבות של המדינה. מה שמשתמע מזה שאם זו המציאות שבחרנו, אם זו המדיניות, אתה לא יכול לצפות שנלך למבצעים כאלה ולצפות שתהיה הכרעה של חמאס".

 

בהתייחסו למבצע שבו נהרגו 67 חיילי צה"ל וחמישה אזרחים אמר תורג'מן כי "חמאס החדיר 45 מחבלים לשטח ישראל. חלק מהמשימה של הכוחות האלה הייתה לפגוע בכל מה שיש, חייל או אזרח, לא משנה. בגלל ההגנה שלנו בשטח זה לא קרה. זה אתגר גדול כי יש יישובים על הגדר וליד הגדר. אני נכנסתי למבצע הזה בקונספציה שפינוי אוכלוסייה זה ניצחון לחמאס ולכן לא מיהרנו להגיע לזה. חמאס חוזרים לבניין כוח צבאי, אני לא מכיר אף צבא שאחרי מלחמה לא נכנס לבניין כוח, גם אנחנו עשינו זאת".

"חמאס החדיר 45 מחבלים לשטח ישראל" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"חמאס החדיר 45 מחבלים לשטח ישראל"(צילום: רויטרס)

תורג'מן אמר עוד בנוגע למערכה שנמשכה 51 ימים כי "הנחנו שיהיה ירי של מטחים למרכז הארץ וגם לאתרים אסטרטגיים. ההערכה שלי באופן אישי הייתה שהתוצאות של 'כיפת ברזל' יהיו טובות פחות ממה שהן היו בפועל, והלוואי שאלו יהיו התוצאות שלנו בכל גזרה ובכל תא. אני חושב שזה הישג שאנחנו צריכים לקוות שנשיג אותו בעתיד אבל כדאי שלא נתרגל אליו. חמאס רוצה להשיג תמונת ניצחון באמצעות התיווך התת-קרקעי. קשה מאוד להתמודד עם התיווך הזה כי אין טכנולוגיה שיודעת לאתר אותו בזמן. לשמחתי אנחנו באיזושהי התקדמות משמעותית".

 

תורג'מן הוסיף כי "אני לא יודע איך ייראו המערכות הבאות, כשהולכים להישג משמעותי ייקח יותר מחודש וצריך להיערך למציאות כזאת. מבחינת חמאס כמות ההרוגים או כמות התקיפות שלנו

לא מהווים מדד להצלחה או אי-הצלחה. מה שחשוב לו זה שהוא לא הפסיד ושהוא נשאר בשלטון". בהתייחסו למערכת ההתרעה המתוכננת להתמודד עם ירי של פצצות מרגמה אמר אלוף הפיקוד כי "יש לנו בשורה ביכולת ההתרעה, זה לעולם לא יהיה 100 אחוז".

 

בסיום דבריו שיבח תורג'מן את ראשי הרשויות בדרום ואמר כי "יש לי הרבה דברים טובים להגיד על תיאום הציפיות ביני לבין ראשי הרשויות. אני חושב שתמיד יש מה לשפר, אבל בסך הכול זה נבנה בצורה טובה. מצאתי פה שותפים ומנהיגים אמיתיים, גם בשגרה וגם בחירום. בסך הכול הייתה פה עבודה משותפת טובה".

 

ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חגג', אמר בהתייחסו לדבריו של תורג'מן כי "ברור שפעילי הטרור עוסקים בטרור גם היום, במצב של 'הפסקת אש', והם נערכים ללחימה הבאה, וברור לכולם שהלחימה הבאה בין אם מצפון או מדרום תהיה קשה. עלינו כראשי רשויות לוודא מראש ולעשות הכול כדי שהתושבים שלנו יהיו ערוכים. החוסן האזרחי ב'צוק איתן' הוא שאיפשר את המשך הלחימה. המלחמות היום מתנהלות בעורף. שדה הקרב הוא העורף. ולכן יש לדאוג למיגון מתאים לעורף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
"אין לנו יעד שאנחנו רוצים להשיג שם". אלוף תורג'מן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים