שתף קטע נבחר

אם ובנה העלימו 3 מיליון שקל – ונשלחו לכלא

במשך כעשור ניהלו הנאשמים, תושבי בית חנינא בני 80 ו-58, עסק להשכרה ומכירה של נדל"ן במזרח ירושלים. השופטת: הקופה הציבורית אינה הפקר

במשך כתשע שנים נהגו אם ובנה להשכיר ולמכור נכסי נדל"ן במזרח ירושלים מבלי לדווח על כך לרשויות המס, ובסך הכול העלימו כ-3 מיליון שקל. שופטת השלום בעיר חנה מרים לומפ התבקשה להתחשב במצבה הבריאותי הקשה של האם ובכך שבסופו של דבר המס שולם, אולם היא סברה כי אי אפשר להימנע מהטלת עונש משמעותי, וגזרה על כל אחד מהם ארבעה חודשי מאסר בפועל.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

האם ובנה, המתגוררים בשכונת בית חנינא, הורשעו במאי 2014 בביצוע 30 עבירות על פקודת מס הכנסה וחוק המע"מ. כבעלים של נכסי מקרקעין במזרח ירושלים, הם השכירו נכסים ומכרו בשנים 2009-2000 מבלי לדווח לרשויות המס. לפי כתב האישום העסקים נוהלו בתחילה על ידי האם, היום כבת 80, והחל מ-2005 על ידי בנה (58) שחזר מחו"ל. השניים מן הסתם לא נרשמו כעוסק לפי חוק המע"מ ולא הוציאו חשבוניות.

 

בטיעונים לעונש הזכירו עורכי הדין שלהם שהם שילמו לקופת המדינה את מלוא החוב, כך שלא נגרמה פגיעה באוצר המדינה. הם ציינו כי הסכומים הנזכרים בכתב האישום הם סכומי ההכנסה ולא הרווח, שהיה קטן בהרבה בשל הוצאות הבנייה הגבוהות. לדבריהם, בתחילה הציעו רשויות המס לנאשמים לשלם וכופר, שכן הן ידעו שמדובר בסכום מס מזערי.

 

לטענת הנאשמים, האם המבוגרת סובלת מבעיות רפואיות רבות ומרותקת לכיסא גלגלים, ובנה מטפל בה 24 שעות ביממה. בשל כך, ביקשו, יש להסתפק במאסר על תנאי וקנס או בעבודות שירות.

 

המדינה טענה מנגד כי מתחם העונש ההולם לחלק הקל יותר בכתב האישום נע בין 10 ל-24 חודשי מאסר בפועל. לשיטתה, טענת הנאשמים בנוגע לסכומי המס אינה רלוונטית ולא סביר שבית המשפט יערוך חישובים לגבי הכנסות והוצאות של עבריין. המדינה אישרה כי הנאשמים שילמו לבסוף את המס, אולם טענה שעשו זאת רק ב-2015, כעשר שנים לאחר ביצוע העבירות.

 

הקופה הציבורית אינה הפקר

השופטת לומפ קבעה כי מדובר בהעלמת מס משמעותית. הטענה שסכומי הרווח שעליו יש לשלם מס נמוכים משמעותית מסכום ההכנסה מגוחכת, לנוכח העובדה שהנאשמים הם אלה שלא דיווחו לרשויות המס והקשו עליהן לקבוע מה היא החבות האמיתית. מדובר בהתחמקות שיטתית מהחובה המוטלת על אזרחי ישראל לשאת בנטל המימון של הפעילות השלטונית והחברתית, קבעה השופטת.

 

עם זאת היא ציינה כי לא מדובר בעסק המגלגל מיליונים אלא במס של כ-200 אלף שקל, והנאשמים – שהסירו את המחדלים וזוהי מעידתם הראשונה בעבירות מס - אינם בעלי עסקים טיפוסיים.

 

ואולם, השופטת קבעה לבסוף שבית המשפט מחויב להבהיר לאזרחים כי הקופה הציבורית אינה הפקר, ואין מנוס מהטלת עונש מאסר של ממש על מנת להרתיע. היא הוסיפה שהחוק לא מאפשר לחרוג ממתחם העונש ההולם בשל נסיבות אישיות כמו מצב בריאותי וגיל מבוגר, וכי מצבה הרפואי של האם גם כך אינו מאפשר את ריצוי העונש בדרך של עבודות שירות.

 

לפיכך גזרה השופטת לבסוף על כל אחד מהנאשמים ארבעה חודשי מאסר בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 30 אלף שקל.

 

  • לקריאת גזר הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ מאשימה: עו"ד עמית לוין
  • ב"כ הנאשמים: עו"ד סמרה, עו"ד דחדולי
  • עו"ד ד"ר חיים גבאי עוסק במיסוי פלילי
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים