שתף קטע נבחר

מה הסיבה לעלייה החדה במקרי קוצר הראייה?

נתונים חדשים מגלים כי חלה עליה משמעותית במקרי קוצר הראייה ברחבי אירופה. על פי נתוני האיגוד האופטומטריסטי הישראלי, עלייה של מאות אחוזים בשיעור קוצר הראייה נרשמת גם בישראל. הסיבה העיקרית: השימוש הרב בסמאטפונים בנסיעות, בהליכה ובמכון הכושר

בפעם הבאה כשאתם מסמסמים בזמן הליכה – כדאי להיזהר: נתונים חדשים מגלים עלייה משמעותית בשיעור קוצר הראייה בשנים האחרונות, כשאחת הסיבות המרכזיות היא השימוש הרב בסמרטפונים. הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת Ophthalmology.

 

עוד על סכנות הסלולרי:

מחקר: סמארטפון גורם להפרעות שינה בילדים

מכורים: הילדים בסמארטפון יותר מ-4 שעות ביום

הסלולרי מסרטן או לא? מיתוסים על קרינה

 

קוצר ראייה הוא התלונה השכיחה ביותר בתחום רפואת העיניים. מקרי קוצר הראייה הפכו ל"מגיפה" של ממש בשנים האחרונות ביבשת אסיה, וכעת מסתבר שהתופעה הולכת ומתפשטת גם ברחבי אירופה.

 

כדי לבדוק את התופעה, החוקרים מהקינגס קולג' בלונדון בדקו נתונים מ-15 מחקרים, שהקיפו מעל 60 אלף איש שעברו שאלונים, ובדיקות קוצר ראייה בין השנים 1990 עד 2013.

 

מהנתונים עלה כי שיעור קוצר הראייה בקרב בני 25 עד 29 עמד על 47%, בעוד ששיעור קוצר הראייה אצל בני 55 עד 59 עמד על 27.5% בלבד. מהמחקר עוד עלה כי שיעור הסובלים מקוצר ראייה הוא כפול בקרב אוכלוסיות בעלות השכלה אקדמית, מאשר חסרי השכלה.

 

החוקרים הסבירו, כי על פי הממצאים, ניתן להבחין בעליה בשיעור קוצר הראייה של השנים האחרונות בקרב צעירים. לדברי החוקרים, השימוש הגובר מול מסכים, ופחות שהות במרחבים ומשחקים בחוץ, תורמים משמעותית לעליה הזו במקרי המיופיה.

 

החוקרים עוד הסבירו, כי קוצר הראייה אינו פוגם רק בראייה, אלא מגביר את הסיכון למחלות מסוכנות של העין, ובהן היפרדות רשתית, גלאוקומה וניוון הרשתית.

 

עלייה של מאות אחוזים

מקרי קוצר הראייה הולכים ומתפשטים גם בישראל: "קיימת עלייה של מאות אחוזים בשיעור הסובלים מקוצר ראייה בשנים האחרונות בישראל", אומר ל-ynet אדי מרקוביץ, יו"ר מועצת האופטומטריסטים בישראל.

 

"להבדיל מאירופה, החוק פה לא מסודר, וכל אחד יכול לקנות לעצמו עדשות מגע בלי מירשם, לכן אין רישום של כל הסובלים. אבל מהדיווחים של האופטומטריסטים אלינו, העליה משמעותית מאוד גם בישראל, והיא בהחלט מדאיגה".

 

לדברי מרקוביץ, האשם הגדול בעלייה של השנים האחרונות נובע משימוש היתר בסמרטפונים, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. "אנחנו מכירים את התופעה אצל אברכים, של קריאה בעמידה תוך נדנוד. במצב זה, העין כל הזמן עושה פוקוס בין קרוב מאוד לרחוק, מה שגורם לשינויים בשבירת העור, ופעילות מאומצת של המערך התוך שרירי בעין שהולך ונחלש. זה בדיוק מה קורה כשמשתמשים בסמרטפון בנסיעה, בהליכה או אפילו במכון כושר".

 

מרקוביץ מוסיף, כי אלה שכבר אובחן אצלם קוצר ראייה, אינם ממשיכים בבדיקות ראייה, ובעוד המספר עולה הם ממשיכים עם אותם משקפיים או עדשות מגע. "התופעה הזו מחמירה את קוצר הראייה עוד יותר. העין העלתה את המספר, אבל המטופל ממשיך באותו מספר ישן, וחוסר ההתאמה הזה מחליש עוד יותר את שרירי העין, וגורם לעליה מהירה יותר בקוצר הראייה".

 

איך תפחיתו את הסיכוי בקוצר הראייה?

1. גשו לבדיקות ראייה: ילדים צריכים להגיע לביקורת ראשונה לפני כיתה א' ובהמשך אחת למספר שנים, או כאשר קיים קושי בקריאה מהלוח או למרחוק.

 

2. גשו לביקורות המשך: אם קיבלתם מספר משקפיים, הקפידו על ביקורת ראייה אחת לכמה שנים לפחות, או בכל קושי בראייה. זכרו שאם עלה המספר, ולא תחליפו עדשות, תחמירו עוד יותר את קוצר הראייה.

 

3. הימנעו משימוש בסרמטפונים בתנודות: אל תסמסו ותגלשו בסלולרי בזמן הליכה, או נסיעה, כיוון שהתנועות מקשות על העין להתמקד בדמויות, וגורמת להיחלשות שרירי הראייה ולעלייה במספר.

 

4. בלו יותר במרחבים פתוחים: בשנים האחרונות אנו נסגרים יותר ויותר במקומות סגורים, ואינם מאפשרים לעין לתרגל מיקוד למרחוק, מה שתורם גם כן לקוצר ראייה. קחו את הילדים לשחק ולטייל בחוץ, והקפידו גם אתם להביט למרחבים רחוקים.

 

5. עשו הפסקות מהמסך: אם אתם מבלים שעות ארוכות מול מחשב, בצעו מעת לעת הפסקות, הביטו החוצה אל עצמים רחוקים למשך מספר דקות.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
עלייה חדה במקרי קוצר הראייה
צילום: shuttestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים