שתף קטע נבחר

איך ניתן להפחית ואפילו למנוע קוצר ראייה

לא רואים מספיק חד מרחוק ומרגישים שזקוקים למשקפיים? אתם לא לבד. "קוצר הראייה" היא תופעה שנמצאת במגמת עלייה. למה זה קורה, איך ניתן לפתור את הבעיה ומהם המיתוסים השכיחים ביותר בנושא

אנשים הסובלים מקוצר ראייה, לא רואים מספיק חד מרחוק. רובנו מכירים את התופעה של אנשים שמנסים לצמצם את העיניים כדי להתמקד על עצם כלשהו במרחק. התופעה מתרחשת כאשר קרני האור שנשלחות מעצמים במרחב אינן פוגעות ברשתית העין המתבוננת, אלא לפניה. במקרים כאלה נדרש תיקון אופטי על ידי הרכבת משקפיים, שמפזר את קרני האור על מנת שיתמקדו על הרשתית - מה שיאפשר ראייה ברורה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

שכיחות קוצר הראייה באוכלוסיה נמצאת במגמת עלייה. בארה"ב כ- 100 מיליון אנשים בעלי קוצר ראייה ובארצות אסיה מעל 80% מהאוכלוסיה בעלי קוצר ראייה.

 

שומרים על בריאות העיניים :

למה חשוב לבצע בדיקת ראייה לילד לפני ביה"ס

גזר משפר ראייה? 10 מיתוסים על עיניים

 

למה זה קורה?

הגורמים לקוצר ראייה אינם ידועים לחלוטין. עם זאת, חוקרים איתרו גן שספציפי לאנשים הסובלים מקוצר ראייה. כמו כן, ישנם מחקרים על תאומים באנגליה ובטיוואן שמצאו כי בתאומים מונוזיגוטיים (זהים) יש סיכוי רב יותר לקוצר ראייה, כאשר תאום אחד בעל קוצר ראייה בהשוואה לתאומים דיזיגוטיים (לא זהים).

 

בנוסף, מסבירים החוקרים כי קיים לתופעה גם אלמנט סביבתי. כך לדוגמה, כבר ב- 1969 גילה יאנג שאסקימוסים שאינם רגילים לעסוק בעבודה ממרחק קרוב בעלי שכיחות מאוד נמוכה של קוצר ראייה. גם בנים חרדים נוטים לפתח יותר קוצר ראייה מאשר בנים חילוניים ודתיים לאומיים בני גילם, וככל הנראה מדובר בקשר להרגלי הלמידה והקריאה שלהם.

 

בארה"ב אנשים ששייכים לכת האמיש שעוסקים בחקלאות ולא לומדים מעבר לכיתה ט', הם בעלי שכיחות מאוד נמוכה לסבול מקוצר ראייה ביחס לאוכלוסיה הכללית.

 

כל הדוגמאות הללו מצביעות על העובדה שבעוד שלא ניתן לשנות גנטיקה, יש באפשרותנו בהחלט להשפיע על הסביבה ולמנוע החמרה של התופעה.

 

המיתוסים השכיחים ביותר

למרות השכיחות ההולכת ועולה של התופעה באוכלוסייה, יש המון חוסר ידע עליה. מהם המיתוסים השכיחים ביותר ומה מסתתר מאחוריהם.

 

1. צריך להוריד משקפיים בזמן הקריאה כדי למנוע קוצר ראייה

לא נכון. מחקרים מדווחים שהורדת המשקפיים בזמן הקריאה כמו גם הרכבת משקפיים ביפוקליות או מולטיפוקליות בעלות מספר מופחת, לא מאטים באופן שמשמעותי מבחינה קלינית את קוצר הראייה.

 

2. הפחתת המספר במשקפיים מונעת התקדמות התופעה

לא נכון. מחקרים מראים שהפחתת התיקון האופטי ("המספר") אינו מונע התקדמות של קוצר ראייה ואף עלול להחמיר את קוצר הראייה.

 

3. שינה בחדר חשוך יכולה למנוע קוצר ראייה

לא נכון. אפרוחים שגדלו בכלוב לגמרי חשוך לעומת כלוב מואר לחלוטין פיתחו יותר קוצר ראייה. מצד שני, במחקר מ- 1999, נמצא כי 55% מילדים שישנו עם תאורה מלאה בלילה פיתחו קוצר ראייה לעומת 34% מהילדים שישנו עם מנורת לילה ו- 10% מהילדים שישנו בחושך מוחלט.

 

כל המחקרים שניסו לשחזר ממצא זה נכשלו. בנוסף, בארה"ב, החוקרים מצאו קשר בין הורים בעלי קוצר ראייה לשינה עם מנורת לילה וסברו שככל הנראה הילדים שפיתחו קוצר ראייה היו בעלי מרכיב גנטי לקוצר ראייה.

 

4. צפייה בסרטים במסכי מחשב תלת ממדיים מחמירה את התופעה

נכון. המחקר שנערך בקוריאה בקרב 25 אנשים בגילאי 28 ומעלה, נמדד התיקון האופטי לפני ואחרי צפייה בסרטים דו ותלת מימדיים. קוצר הראייה גבר באופן משמעותי (כחצי מספר) לאחר צפייה בסרטים תלת מימדיים, אך רק כעשירית מספר לאחר צפייה בסרט דו מימדי. לפיכך, מומלץ להפחית בצפייה של סרטים תלת מימדיים וכן משחקי מחשב תלת מימדיים.

 

5. יציאה להפסקה מחוץ לכיתה מפחיתה את ההידרדרות בראייה

נכון. במחקר שנערך לאחרונה בטייוואן בתלמידים בין הגילאים 7-10 בשני בתי ספר בו זמנית, 238 תלמידי בית ספר אחד נדרשו לבלות את ההפסקות בכיתה בעוד 333 עמיתיהם נדרשו לבלות את הפסקותיהם מחוץ לכיתה.

 

לאחר שנה, לקבוצה שבילתה את ההפסקות בחוץ היה חצי מספר פחות במשקפיים מהקבוצה שבילתה את ההפסקות בפנים. רוז ועמיתים סברו שאולי קוצר הראייה המופחת היה קשור בפעילות ספורטיבית שיותר נוטים לעסוק בה בחוץ והם ערכו ניסוי בו תלמידים בילו את הפסקותיהם בפעילות ספורטיבית באולם ספורט.

 

התלמידים הללו פיתחו קוצר ראייה בדומה לתלמידים שבילו את הפסקותיהם בתוך הכיתה. כלומר, רצוי להמליץ לילדים לבלות זמן בחוץ. 

 

מחקר נפרד שהתקיים במהלך 2005 בחן השפעת חשיפה לאור יום על התפתחות העין ב-235 תלמידים דנים בעלי קוצר ראייה. המשתתפים חולקו לשבע קבוצות, כל אחת ייצגה תקופה עונתית אחרת. 

 

אורך העין (המרחק מקדמת העין ועד לרשתית בחלק האחורי של העין) וחדות ראייה נמדדו בכל אחת מהקבוצות בתחילת ובסוף העונה. אורך עין הינו מדד חשוב כי אנשים בעלי קוצר ראייה הם בעלי אורך עין ארוך מהרגיל, ואם העין ממשיכה להתארך זה מעיד על החמרה בקוצר ראייתם.

 

המחקר מצא שבקבוצת הילדים שנחשפה פחות לשעות אור, התארכות העין הממוצעת מתחילת ועד סיום העונה הייתה 0.19 מילימטר, לעומת 0.12 מילימטר בקבוצות שיותר נחשפו לשעות יום.

 

"המשמעות של הממצאים של המחקר היא שהורים וגורמים שאחראיים על זמנם של הילדים צריכים לעודדם לבלות זמן בחוץ כל יום. כשזה לא פרקטי הודות למזג אויר או גורמים אחרים, כדאי לעודד שימוש בתאורה שמדמה קרני אור של אור יום כאמצעי להפחתת קוצר ראייה", מסבירים החוקרים.

 

6. נטילת ויטמין D מונעת התפתחות קוצר ראייה

נכון. כמות הוויטמין באנשים בני 13-25 אינה שונה באנשים בעלי קוצר ראייה לעומת שאינם בעלי קוצר ראייה, אך נמצא קשר בין מוטציה גנטית שקשורה בוויטמין די לבין קוצר ראייה. אז אולי כדאי ליטול ויטמין די כדי למנוע קוצר ראייה.


הכותבת היא ראש התוכנית לתואר שני באופטומטריה ומדעי הראייה, המכללה האקדמית הדסה, ירושלים




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רואים כלום מרחוק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים